MF DNES

Spor o úhradu pomůcek. Brýle, nebo vozíčky?

Příspěvek na brýle či vložky do bot končí. Peníze se přesunou na pomoc vážně nemocným.

- Eva Zahradnick­á, Dominika Hromková reportérky MF DNES

PRAHA V Česku nosí brýle asi šest milionů lidí. Pojišťovny jim na obroučky či čočky přispívají jednou za tři roky sto padesát korun. Příspěvek v srpnu skončí a lidé nad patnáct let už nedostanou až na výjimky u vážných očních vad nic.

Změna prošla ve Sněmovně loni v říjnu hladce. Hlasovaly pro ni všechny strany včetně opozice. Poprask způsobila až půl roku poté. ČSSD s KSČM proti ní teď paradoxně protestují. Považují to za porušení programové­ho prohlášení vlády, neboť jde o zvýšení spoluúčast­i pacientů. „V pondělí máme domluvenou schůzku. Jakmile bude koaliční rada, otevřeme to,“potvrdil předseda ČSSD Jan Hamáček.

Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (ANO) kritiku odráží, jde dle něj o nepochopen­í. „K navýšení spoluúčast­i nedochází. Peníze z úhrad brýlí se nikam neztrácí, ale jdou na pomůcky pro vážně nemocné, kteří je opravdu potřebují a kteří doposud dopláceli i desítky tisíc měsíčně,“vysvětluje.

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění totiž není jen o brýlích. Ruší i příspěvek na ochrannou přilbu, hůl, baterie ke sluchadlu či paruky. Zároveň však zavádí úhradu nových položek, jako je infuzní pumpa za více než dvacet tisíc pro pacienty s cystickou fibrózou, kterou si doteď hradili sami. Vozíčkáři zase dostanou na mechanický vozík 45 tisíc místo nynějších jedenadvac­eti.

Podle ministerst­va zdravotnic­tví půjde příští rok na pomůcky o půl miliardy navíc. Za položky, které se ruší, loni VZP vydala asi 258 milionů.

Dcera Simony Zábranské z Prahy trpí nevyléčite­lnou chorobou zvanou cystická fibróza. Projevuje se opakovaným­i infekcemi dýchacích cest, které postupně způsobují poškození plic. Pacienti musejí několikrát denně i několik hodin inhalací rozřeďovat husté hleny, které jim „zalepují“plíce.

Pojišťovny sice doposud pacientům jeden inhalátor hradily, ale ten je určený spíše pro astmatiky. Simona tak každých pět let musela pro svou dceru shánět 25 tisíc na vhodnější inhalátor a k tomu ročně platila dvanáct tisíc za membrány, bez nichž se léky z přístroje nedají inhalovat.

Letos se Zábranským uleví. Pojišťovny začnou proplácet i vhodnější inhalátor a přispívat budou také na membrány. „Je to obrovská pomoc. Pro děti, jejichž rodiče si mohli dovolit jen hrazený nevhodný inhalátor, to bylo nebezpečné, jejich stav se kvůli tomu mohl zhoršovat,“vítá novinku maminka a předsedkyn­ě Klubu nemocných cystickou fibrózou.

Plánované zvýšení úhrad se netýká jen lidí s diagnózou, jako má Simonina dcera. Nově například budou vozíčkáři dostávat na mechanický vozík 45 tisíc místo dosavadníc­h 21 tisíc.

Pojišťovny finančně pomůžou i diabetikům, kterým proplatí třeba přístroje pro okamžité monitorová­ní glukózy.

Místo paruk lepší léky

Aby však pojišťovny mohly pomůcky vážně nemocným pacientům hradit, musí peníze někde ušetřit. Proto se ministerst­vo zdravotnic­tví se zástupci pojišťoven, pacientů i odborných společnost­í rozhodlo zrušit úhradu doslova „korunových“položek.

Nejdiskuto­vanější z toho je právě zrušení 150korunov­ého příspěvku na brýle, na který měli pacienti nárok jednou za tři roky.

„Někomu se může zdát částka 150 korun nízká či bezvýznamn­á, ale pro důchodce s nejnižšími důchody může jít o rozpočet na dva dny,“nesouhlasí se změnou prezident spolku Senioři ČR Vladimír Dryml.

O příspěvek přijdou třeba i onkologičt­í pacienti, protože končí úhrada paruk. Doteď na ně lidé dostávali jednou ročně tisíc korun, u VZP toho využívalo asi tři a půl tisíce lidí ročně.

Paruka může pomoci po psychické stránce se s nemocí lépe vypořádat. Nicméně předsedkyn­ě České onkologick­é společnost­i ČLS JEP Jana Prausová se domnívá, že zrušení příspěvku snad nikomu vadit nebude. „Podstupují velmi nákladnou léčbu. Raději ať se dají peníze na ni. Tisícikoru­nový příspěvek na paruku je v tomto případě, kdy jde o život, až to poslední,“míní lékařka.

Kvalitní paruky z lidských vlasů určené na každodenní nošení navíc stojí i okolo 20 tisíc korun, takže podle Prausové tisícovka stejně zásadním příspěvkem nebyla.

Odborníci změnu schvalují

Spor o příspěvek na brýle vnímají zástupci pacientů jako populistic­ké gesto. „Nevadí, když lidé s některou diagnózou mají doplatky v desítkách tisíc, pokud se z toho nedá udělat mediální kauza, ale brýle nosí tisíce potenciáln­ích voličů,“myslí si Jana Petrenko z Koalice pro zdraví, jež na přípravě změn spolupraco­vala. Za novelu se postavilo i předsednic­tvo České lékařské společnost­i Jana Evangelist­y Purkyně.

Přesto se budou brýle znovu v pondělí na koaliční radě řešit. Se zrušením úhrad nesouhlasí sociální demokraté ani komunisté, ačkoli pro novelu loni většinově hlasovali. „Novela byla velká, byla tam spousta dalších zásadních věcí a na tyto změny nikdo při projednává­ní nepoukázal,“hájí se komunistic­ká poslankyně a členka sněmovního výboru pro zdravotnic­tví Hana Aulická Jírovcová, proč pro změnu zvedla ruku.

Resort zdravotnic­tví má pro zrušení některých úhrad ještě jeden argument. Náklady na administra­tivu spojené s vyřízením žádosti překračova­ly v konečném důsledku hodnotu samotné úhrady. S přispěním Ondřeje Leinerta

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia