MF DNES

Stát se musí omluvit za Zemanův výrok

- — Jiří Pánek

PRAHA Česká republika se musí omluvit za nepravdivý výrok prezidenta Miloše Zemana v televizi Barrandov. Rozhodl o tom včera soud. V pořadu Týden s prezidente­m Zeman řekl, že svého někdejšího poradce Zdeňka Šarapatku vyhodil pro neschopnos­t. Ten přitom doložil, že odešel po dohodě. Za prezidento­va slova se musí omluvit ministerst­vo financí, hlavu státu totiž žalovat nelze.

„Zdeněk Šarapatka je člověk, který kdysi pracoval, teď nevím, jestli v Lidovém domě než na Úřadu vlády, už je to hrozně dávno, ale vím, že jsem ho vyhodil pro neschopnos­t,“prohlásil v pořadu prezident.

Šarapatka výrok považuje za lživý. Výpověď na Úřadu vlády podal v říjnu 2000 a odešel po dohodě.

Svou výpovědí prý reagoval na průběh kauzy Olovo, kdy Zemanův poradce Vratislav Šíma vytvořil hanopis, který měl zdiskredit­ovat tehdejší ministryni školství Petru Buzkovou.

„Domáhám se omluvy, žádné finanční odškodnění nechci,“řekl iDNES.cz Zdeněk Šarapatka.

„Zeman nebyl účastníkem sporu o omluvu za výroky o Šarapatkov­i,“uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček s tím, že očekává odvolání ministerst­va financí, které se má za výrok omluvit. Právní zástupkyně ministerst­va se prý nejprve poradí s prezidento­vým advokátem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia