MF DNES

O víkendu pozor na agresivní klíšťata

- Ondřej Krutilek redaktor iDNES.cz

Klíšťata budou o víkendu podle předpovědi velmi agresivní. Lidé by podle doporučení odborníků minimálně do zítra neměli volně chodit po listnatých lesích. Rychlý nástup klíšťat zbrzdilo dubnové sucho, ale teď opět obživla v plné síle. Přesto se boreliózou od začátku roku nakazilo v Česku přes čtyři sta lidí.

Klíšťata špatně snášejí nedostatek vlhkosti. Velmi suchý duben je donutil schovat se a čekat na vhodnější podmínky, aby se mohla nakrmit. A ty přišly právě s deštivým květnem. „Dá se očekávat masivní aktivita klíšťat,“říká Miroslava Burýšková, vedoucí laboratoře Protean,

která analyzuje infekčnost klíšťat. „Aktuální počasí klíšťatům absolutně vyhovuje,“doplnila.

Už od pondělí bylo podle Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu nebezpečí útoku obtížného parazita vysoké. Situace eskalovala včera a potrvá celý víkend. Z desetistup­ňové škály platí pro celý víkend desítka, tedy nejvyšší stupeň rizika. To je fáze, ve které odborníci doporučují používat repelent, ale pokud možno vůbec volně nevstupova­t do listnatých a smíšených lesů.

Nakažené je každé čtvrté

Z víc než desetiletý­ch dat laboratoře vyplývá, že chorobu přenáší každé čtvrté klíště. Každé desáté klíště dokáže člověka nakazit boreliózou, každé čtyřicáté velmi nebezpečno­u klíšťovou encefaliti­dou. Klíšťata v Česku významněji přenášejí sedm různých nemocí, největším rizikem je právě nákaza lymskou boreliózou, proti které navíc neexistuje očkování. V případě nákazy klíšťovou encefaliti­dou může v krajních případech dojít dokonce až k ochrnutí.

V okolí měst

„Místa s výskytem klíšťat přenášejíc­ích klíšťovou encefaliti­du se neustále rozšiřují. Máme je již ve všech krajích České republiky a jsou už i v blízkosti lidských obydlí ve velkých městech. Roznáší je volně se pohybující zvěř a ptáci, je to tedy proces, nad kterým nemá člověk kontrolu,“říká epidemiolo­g Rastislav Maďar, člen Evropské pracovní skupiny pro klíšťovou encefaliti­du.

V Česku bylo minulý rok 712 nakažených touto zákeřnou nemocí, nejvíce v celé Evropské unii. Boreliózou se loni nakazilo 4 724 lidí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia