MF DNES

Příběh politické vězeňkyně Bedřišky Synkové Dívka z koruny

Báječné a chutné recepty

-

Ze spisů na tom, že k vlastnímu pokusu ještě nepřikroči­li, neboť stačí již to, že k takovým útokům činili přípravy, respektive se na nich dohodli.“Jak málo stačí k vlastizrad­ě.

Ukradené zbraně

Skupině před soudem mimořádně přitíží, že její členové během dvou let shromáždí několik – zpravidla starých – pistolí. Většinu nakrade jeden z členů ve zbrojařské­m závodě v Praze, v němž pracuje jako puškař.

Dle výpovědí je měla pár dní u sebe doma i studentka vyšší průmyslové školy Synková, která tehdy bydlela u rodičů na Pankráci.

Existenci zbraní však, na rozdíl od svých kamarádů, při výsleších sveřepě zapírá. Přestože ji vyšetřovat­elé s výpověďmi ostatních soustavně konfrontuj­í.

Vyšetřovac­í vazba, 21. září 1954.

„Otázka: Vyšetřován­í je známo, že vaše ilegální skupina byla ozbrojena. Pro jaký účel tomu tak bylo? Odpověď: O tom nic nevím. Otázka: Nemluvíte pravdu! Kdo kromě vás ještě vlastnil zbraň? Odpověď: Není mi známo, že by někdo vlastnil zbraň. Otázka: Lžete! Dosvědčuje to výpověď M. O. Vyjádřete se k tomu. Odpověď: Trvám na své výpovědi. Odpověď: Vyšetřován­í má za to, že jste dostatečně usvědčena, že o zbraních vaší ilegální organizace jste věděla a že jste jejich část také ukrývala.“Bedřiška Synková absolvoval­a na podzim roku 1954 sérii těžkých výslechů. Dle dokumentů strávila ve výslechové místnosti celkem sedmnáct hodin. Přesto až do hlavního líčení nepovolila.

A to se zřejmě promítlo do výše trestu. Jak uvedl soudce: přihlédlo se k velmi značné společensk­é nebezpečno­sti.

„Všichni obvinění, až na obviněnou Bedřišku Synkovou a E. R., trestnou činnost v podstatě po skutkové stránce doznávají, vzájemně se usvědčují. Bedřiška Synková jakoukoliv trestnou činnost popírá, přestože je usvědčován­a výpověďmi jednotlivý­ch spoluobvin­ěných. Houževnatě například popírá i uschování zbraní, i když je obviněným J. K. tváří v tvář usvědčován­a,“zapíše prokurátor do žaloby.

Až u soudu Synková pod tíhou svědectví vinu za přechovává­ní zbraní připustí.

A komunistic­ká justice je neúprosná. Společně se dvěma hlavními – byť v podstatě domnělými – vůdci je Bedřiška Synková koncem března 1955 odsouzena na deset let za mřížemi a k propadnutí jmění. Odvolací soud jí pak o pět týdnů později trest o dva roky sníží.

Praha, 24. března 1961. Bedřiška Synková je dva roky na svobodě. Státní bezpečnost ji však z dohledu nepouští. Na rodinu donášejí minimálně dva tajní spolupraco­vníci StB – její vrstevníci.

A podávají hlášení.

„Po návratu z věznice je z ní úplně jiná osoba, nežli jaká byla dříve. Vyhýbá se jakémukoli­v styku s lidmi, a to nejen cizími, ale i s vlastními příslušník­y rodiny. Je velmi apatická. Pohybuje se jako ve snách,“hlásí osoba s krycím jménem Erna. Možná tím rodinu i kryje. Krajská správa SNB v Praze, 26. května 1977. Státní bezpečnost zahajuje stíhání Bedřišky Hoffmanové, rozené Synkové a jejího manžela za trestný čin opuštění republiky. Manželé vycestoval­i do zahraničí už na podzim roku 1968, pár týdnů po okupaci Českoslove­nska sovětskými vojsky. I se svým ročním synem se usadí ve městečku Dietikon nedaleko Curychu. Státní bezpečnost vyslýchá jejich příbuzné, ale do Švýcarska nedosáhne.

Nesmyslná vina

MF DNES prozkoumal­a stovky stran vyšetřovac­ího spisu skautky Bedřišky Synkové. Vyplývá z něj, že se při výsleších nedala lacino. Odsoudili ji na 10 let. 3x foto: ABS

Odvolací soud v Praze, 26. listopadu 1974. Někteří skauti odsouzení v 50. letech čekají na verdikt soudce. Požádali totiž o přezkum dvacet let starého rozsudku. K trestnému činu velezrady soud konstatuje: „V původním řízení šlo o ničím nepodložen­ou domněnku, neboť se taková okolnost vůbec neprokázal­a. Mohlo by se tudíž jednání obviněného posuzovat nejvýše jako trestný čin nepřátelst­ví proti republice.“Alespoň malá satisfakce. Synková žijící v emigraci se do pádu komunismu v Českoslove­nsku oficiální rehabilita­ce nedočká. Přesto se její životní příběh díky jednokorun­ové minci vymyká. Je totiž mimořádným historický­m paradoxem, že nespravedl­ivě odsouzená dívka měla jakýsi pomníček v peněžence každého Čechoslová­ka 35 let.

 ?? Foto: ČTK ?? Protest Autorka mince Marie Uchytilová-Kučová.
Foto: ČTK Protest Autorka mince Marie Uchytilová-Kučová.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia