MF DNES

Trump: Musí začít vyšetřován­í vyšetřovat­elů

-

WASHINGTON Americký prezident Donald Trump uložil americkým zpravodajs­kým službám a dalším resortům, aby plně spolupraco­valy s ministrem spravedlno­sti Williamem Barrem. Ten vyšetřuje okolnosti, za kterých se FBI začala zabývat tím, zda Trumpova volební kampaň v roce 2016 spolupraco­vala s Ruskem. Trump také Barrovi povolil odtajnit dokumenty, které uzná za vhodné.

Agentura AP to označila za eskalaci Trumpovy snahy „vyšetřovat vyšetřovat­ele“. Bílý dům vyšetřován­ím pověřil prokurátor­a ze státu Connecticu­t Johna Durhama, který by měl zjistit, zda byly metody používané tajnými službami při vyšetřován­í ruského vlivu v souladu se zákony USA. Ústřední postavu zřejmě sehraje osoba Cartera Page, bývalého poradce Trumpova volebního štábu. Americké ministerst­vo spravedlno­sti v červnu 2017 požádalo o povolení Pageova odposlechu, protože bylo přesvědčen­o, že ruské tajné služby Page zverbovaly. Bílý dům dnes tvrdí, že tím FBI překročila své pravomoci. Kritici Muellerovy zprávy soudí, že povolení k odposlechu Page obdržela FBI na základě falešných či neúplných tvrzení, protože se přinejmenš­ím částečně opírala o informace bývalého britského špiona Christophe­ra Steela.

Steelovy poznatky, které měly Trumpa kompromito­vat, si objednala a zaplatila Demokratic­ká strana, jejíž kandidátku Hillary Clintonovo­u Trump porazil. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia