MF DNES

Fronta v zóně smrti zabíjí Na Everest se hrnuly stovky horolezců

-

Vyšplhat se na Mount Everest je zážitek všech zážitků. Odměnou za tvrdou dřinu je vedle euforie výhled, který bere dech. Není proto divu, že nynější příznivé počasí přilákalo na nejvyšší bod planety davy zájemců, horolezců i nepříliš zkušených amatérů. Výsledkem byla nevídaná tlačenice v zóně smrti těsně pod vrcholem, v níž šlo o holý život. Hotový Václavák.

Dlouhé fronty ucpaly vrcholovou trasu na zrádném klikatém hřebenu. Ve středu tam několik hodin čekalo přes 300 lidí, až se cesta uvolní a budou moci pokračovat nahoru. V oblasti s vysokou nadmořskou výškou není tak dlouhý pobyt vůbec ideální, naopak, je smrtelně nebezpečný. Nejméně čtyři z čekajících zemřeli. Pětapadesá­tiletá Indka Anjali Kulkamiová vyčerpáním, americký horolezec Donald Lynn Cash na následky vysokohors­ké nemoci. Spousta lidí se kvůli prodlení vrátila do nižších táborů s omrzlinami a dalšími zraněními. „Už jsem ve velehorách zažil tlačenice, ale nikdy ne tolik lidí najednou v tak velké nadmořské výšce,“tvrdil nepálský horolezec Nirmal Purdža, který situaci zdokumento­val (viz snímek nahoře). „Mohlo dojít k daleko horší katastrofě,“dodal.

Situaci prý způsobilo i to, že na vrchol se šplhali i jedinci, kteří neměli moc velké zkušenosti s horolezect­vím, takže byli na těžkých úsecích pomalí. „Everest je náročná hora. Kyslíkové přístroje a fixní lana jsou velkou podporou, ale i tak se pohybujete ve výšce přes osm tisíc metrů a sebemenší chyba může skončit tragédií,“řekl horolezec.

Navzdory snahám nepálské vlády omezit počet horolezců na Everestu jsou přístupové cesty k vrcholu rok od roku přecpanějš­í. (kro)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia