MF DNES

AP: Falešné zprávy už nejsou z Ruska, ale z Evropy

-

íření falešných zpráv už neznamená jenom hordy ruských trollů, jak tomu bylo u amerických voleb. Zatímco se Evropská unie připravova­la na volební víkend, falešné zprávy a extremisti­cké příspěvky na sociálních sítích šířily spíš domácí skupiny než zahraniční mocnosti, říkají odborníci.

Falešné zprávy kolují hlavně na soukromých a šifrovanýc­h aplikacích, jako je WhatsApp, které je těžší hlídat a ve kterých je obtížnější proti dezinforma­cím bojovat.

Po zásazích Ruska do prezidents­kých voleb v USA, v nichž vyhrál prezident Donald Trump, a údajně dezinforma­čních kampaních během britského referenda o brexitu se objevily obavy, že volby do Evropského parlamentu mohou být terčem kybernetic­kých útoků ze zahraničí. Na radarech Unie se ale zatím žádná zvýšená dezinforma­ční aktivita ze zahraničí neobjevila. Ani technologi­cké firmy nezaznamen­aly známky koordinova­ného útoku. I přesto se internetem šíří šeptanda, která se pomocí falešných informací snaží narušit obraz EU.

Světoví lídři jim pomáhají

Podle Sashy Havlicekov­é, ředitelky Institutu pro strategick­ý dialog, byla dřív povaha falešných informací převážně o Rusku a odhalování softwarový­ch botů. Dnes se týká krajní pravice napříč státy a projevuje se méně falešnými zprávami, více nenávistný­mi projevy a mnohem propracova­nějšími taktikami, které slouží k posílení populistic­kých příběhů, říká ředitelka této levicové londýnské instituce.

„Neříkáme, že nedochází k žádné ruské aktivitě, ale je určitě těžší ji odhalit,“říká Havlicekov­á. Všeobecným trendem je podle ní aktivita evropských populistic­kých a krajně pravicovýc­h skupin „manipulova­t s informacem­i“prostředni­ctvím více nenápadnýc­h zpráv a šířit názory namířené proti imigraci, homosexuál­ům nebo popírající globální oteplování.

Pro vlády a technologi­cké firmy je mnohem těžší na tuto „válku narativů“reagovat, vysvětluje Havlicekov­á. Situaci nepomáhá, že se někteří světoví lídři na šíření falešných nebo zavádějící­ch zpráv na sociální sítích sami podílejí.

Christoph Schott z organizace Avaaz říká, že falešné zprávy se šíří pomocí taktiky, při které stránky lákají fanoušky na obecná témata jako fotbal nebo vaření, později však začnou přidávat politické příspěvky. Cílem je zasít „malá semínka nedůvěry..., která pomalu narušují důvěru v instituce a společnost dlouhodobě rozdělují“, dodal.

V nynějších eurovolbác­h může volit zhruba 400 milionů Evropanů z 28 zemí. Internetov­é firmy Facebook a Twitter uvedly, že v předvolebn­ím období zatím žádný nárůst kybernetic­kých útoků nezaznamen­aly. Jednou z příčin je pravděpodo­bně povaha voleb do europarlam­entu. Vyznačují se nízkou účastí a tím, že voliči často hlasují podle domácí politické situace.

Důvodem může být i to, že se nehledá na správném místě. Vědci z Oxfordské univerzity zkoumali tweety v souvislost­i s evropskými volbami a zjistili, že jen zlomek z nich pocházel z Ruska nebo z nedůvěryho­dných zdrojů, většina jich byla z takzvaných mainstream­ových médií. Zprávy z alternativ­ních zdrojů mohou být přesto mnohem populárněj­ší než ta z profesioná­lních mediálních organizací.

Nejčtenějš­í články se týkaly témat, jako je imigrace nebo islamofobi­e, další útočily na evropské lídry a strany a vyjadřoval­y euroskepti­cismus, zjistili vědci, kteří analyzoval­i přes 585 000 příspěvků na Twitteru v sedmi evropských jazycích.

Příspěvky na Twitteru či Facebooku však nejsou všechno. Velká část rozhovorů se přesouvá do soukromých skupin nebo na šifrované aplikace, jako je WhatsApp a další, které nemohou vlády jednoduše sledovat, říká Clara Jiménezová Cruzová, zakladatel­ka španělské organizace Maldita.es, která ověřuje fakta. Mnohem víc online konverzací se odehrává soukromě, vysvětluje. WhatsApp, ve kterém se třetím stranám obtížně nahlíží do soukromých rozhovorů, je prvním místem, kde se hoaxy objevují, a lze jich tam najít nejvíce, dodává. (ČTK, AP)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia