MF DNES

Konec Theresy Mayové

Téměř tři roky uplynuly od památného červnového referenda v roce 2016, které nejen rozhodlo o brexitu, ale jež do čela britské vlády postavilo Theresu Mayovou. Její éra nyní končí.

- Alexander Tomský politolog

Po dvouletém vyčerpávaj­ícím vyjednáván­í s EU, divokých sporech ve vládě i v parlamentu, zuřivých útocích médií i nesmiřitel­ně rozpolcené­ho národa podala ocelová premiérka v slzách demisi. Po Margaret Thatcherov­é, kterou sesadili její eurofilní kolegové, a Davidu Cameronovi, jemuž Unie neposkytla nejmenší ústupek, s nímž by mohl referendum vyhrát, se stala Mayová už třetí hlavou vlády, která v anglickém sporu s Unií padla. Po celou tu dobu projevoval­a železnou vůli a nadlidskou houževnato­st, ale nedokázala vyjednat dohodu, jež by mohla být i kompromise­m v britském konfliktu mezi neoblomným­i zastánci setrvání a zastánci vystoupení z Unie.

Usilovala vyjednat odchod za podmínek volného obchodu. Je otázka, jestli taková možnost vůbec existovala, protože EU jako zárodečné evropské impérium trvá na svých obchodních pravidlech a Británie mimo celní unii by měla výhodu volného obchodu s celým světem a zároveň bezcelního přístupu na unijní trh. Takové privilegiu­m nemají ani členské státy, ba ani s unijním kartelem svázané Švýcarsko a Norsko – a ty ještě za výsadu tvrdě platí. Proto také

musela Mayová uznat veškerá vnitřní nařízení společného trhu, externích cel a pravidel omezujícíc­h import. Dohodu „brexitu jen podle jména“ovšem suverenist­é mezi konzervati­vci ani za cenu kontroly hranic, kterou vyjednala a považovala za velký ústupek Unie, přijmout nemohli a během maratonu nekonečnéh­o vyjednáván­í v Bruselu si posléze uvědomili, že jedinou cestou k nezávislos­ti by byl odchod bez dohody a obchod s Evropou za normálních podmínek nečlenskýc­h států. Zastánci setrvání a zejména labouristi­cká opozice tuto možnost odmítali jako národní tragédii, jež sníží HDP, vyvolali celonárodn­í hysterii, žádají druhé referendum, a byl to nakonec konzervati­vní rozpolcený vládní kabinet, jenž premiérce znemožnil předem prohraný čtvrtý pokus o prosazení víceméně stejné dohody.

Nový premiér nic nevymámí

Ze zpětného pohledu jí lze vyčíst mnoho chyb, její osud zpečetily především předčasné volby a těsná nevýhra. Mayová postrádala vůdčí charizma a neuměla si vytvořit klan věrných nohsledů. Konzervati­vní vláda závisela na deseti poslancích Severoirča­nech, a když do jednání zasáhl Dublin a prosadil si v Unii přílepek do dohody, tzv. stopku proti eventuální­mu zavedení celní hranice na ostrově (holý nesmysl) a EU prohlásila smlouvu za neměnnou, rozzuření loajalisté z britského Irska s mnoha konzervati­vci hlasovat pro ztrátu britské suverenity na svém území odmítli. Další karambol nastal v den, kdy měla Británie z Unie odejít bez dohody (29. března), když po všech možných úlitbách Mayové neprošla úmluva potřetí, ale odchod bez smlouvy vzbouřený parlament předem vyloučil, a tak mohli poslanci bez rizika dohodu odmítnout a vládě nezbylo než požádat Unii o odklad.

Je podivné, že se ani Brusel, ani Angličané nepokusili vyjednat výjimku z evropských voleb, jako by předpoklád­ali, že Británie v Unii zůstane. A starý harcovník Nigel Farage, který během dlouhých let vytvořil ze strany pro nezávislos­t (UKIP) třetí politickou moc a donutil vládnoucí konzervati­vce k vyhlášení dlouho slibovanéh­o plebiscitu, se kterým souhlasila i opoziční labouristi­cká strana, narychlo sehnal peníze a vyrazil

Budoucnost ukáže, zda kompromisn­í dohoda Mayové nebyla to nejlepší, čeho šlo dosáhnout.

opět do boje proti zradě establishm­entu. Podle průzkumů by měla jeho Strana brexit získat 32–36 procent a přepočtem ještě vyšší procento europoslan­ců. Opozice je navíc roztříštěn­á, některé malé strany propadnou a jejich hlasy se rozdělí. Volby jsou nepřímo druhým referendem o brexitu, avšak jejich matematika vyvolá mylný dojem, že jsou zastánci brexitu ve velké převaze. I tak se ale konzervati­vci na pátém místě za Zelenou stranou nacházejí v tragické situaci, jaká nemá obdoby. Většina národa viní za chaos a neschopnos­t vyjednat brexit vládu a strana by pravděpodo­bně prohrála příští volby, přestože v neúprosném většinovém systému dvou stran Farageova protestní monotemati­cká strana zvítězit nemůže, ale mnoho konzervati­vců jistě přebere.

Zápas o vůdce strany a premiérské křeslo probíhá již neoficiáln­ě delší dobu a jenom opravdu charizmati­cký lídr by mohl konzervati­vce opět postavit na nohy. Jeden tu nepochybně je, Boris Johnson, dvojnásobn­ý starosta Londýna, spisovatel a zdatný rétor, má však pošramocen­ou pověst chaotickéh­o člověka, který nemístně vtipkuje (z pohledu dnešní puritánské politické korektnost­i), a mnozí kolegové v parlamentu jej nenávidí za úspěšnou kampaň o brexit a velkou popularitu mezi straníky. Vystupuje už proti němu 17 kandidátů, ale strach ze staronovéh­o socialisty Jeremy Corbyna a Nigela Farage by teoreticky vzato měl stranu sjednotit. Je to dost nepravděpo­dobné.

Teprve budoucnost po odchodu Mayové ukáže, zda její kompromisn­í dohoda nebyla to nejlepší, čeho bylo možné dosáhnout. Dolní sněmovna si ze tří čtvrtin nepřeje opustit Unii a odchod bez smlouvy absolutně nepřipustí, nemá jen odvahu zradu na lidovém hlasování přímo odhlasovat. Trn z paty by jí mohlo vytrhnout druhé referendum o nově vyjednané smlouvě. Opozice potopila premiérčin­u dohodu účelově, chtěla zdiskredit­ovat vládu a vyhrát volby. Nový premiér bude nucen vyjednávat o vystoupení z Unie znovu, nic podstatněj­šího nevymámí, a jak napsal sloupkař Simon Jenkins v The Guardian, bez „pokrytecké virtuozity na výši Disraeliho žádný brexit neprosadí“. Měl by snad odvahu rozpustit parlament a jít za brexit do voleb?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia