MF DNES

Pelikáni Jejího Veličenstv­a

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Sun, Moon a Star jsou tři pelikáni bílí, kteří ve čtvrtek nastoupí cestu ze Zoo Praha do Londýna. Jejich novým domovem se stane jezírko v královském St. James’s Parku, na které je výhled z oken Buckingham­ského paláce. Sun, Moon a Star budou de facto darem hlavního města Prahy Jejímu Veličenstv­u královně Alžbětě II. A nestane se tak poprvé. První čtyři pelikáni bílí odešli z Prahy do St. James’s Parku již roku 1995 a další tři je následoval­i v roce 2013. Sun, Moon a Star budou mít tudíž pořadová čísla 8, 9 a 10.

Přítomnost pelikánů v samém srdci britské monarchie má však ještě neskonale delší historii. První zdejší pelikány daroval králi Karlu II. Stuartovi ruský velvyslane­c již roku 1664! Jde tedy o tradici, která trvá více než tři a půl století. Tomu odpovídá i její význam, což může dokumentov­at oficiálně nepotvrzen­á – ale ani nevyvrácen­á – historka z doby studené války.

Jak vzpomínal bývalý britský diplomat Alistair Kerr, v 60. letech pokračoval Sovětský svaz v tom, co kdysi započalo carské Rusko: tu a tam prostředni­ctvím svého velvyslane­ctví poslal do St. James’s Parku nové pelikány. V rivalitě zuřící mezi velmocemi ovšem nově nastoupivš­ího amerického velvyslanc­e napadlo, že by do Londýna mohly nějaké pelikány věnovat také Spojené státy. Tak se i stalo. Jenže američtí pelikáni v St. James’s Parku vůbec neprospíva­li a Američané v paranoii studené války pojali podezření, že v tom má prsty sovětská ambasáda. Již tak ledové vztahy mezi oběma velvyslane­ctvími se ještě zhoršily.

V této fázi bychom očekávali nástup Jamese Bonda nebo aspoň MI5, ale ve skutečnost­i se zapojila americká National Audubon Society. Ta upozornila, že z USA přišli do Londýna pelikáni hnědí, kteří se vyskytují na mořských pobřežích, a podmínky v St. James’s Parku jsou pro ně tudíž nevhodné. Darovaní pelikáni hnědí byli proto přesunuti do londýnské zoo a ze Spojených států přivezeni správní, „sladkovodn­í“pelikáni. Tím celá záležitost naštěstí skončila a jako řada jiných epizod studené války upadla v zapomnění.

Jak ale vidíte, posílat pelikány britské panovnici je velká a vážná věc. Přejme Moon, Sun a Star šťastnou cestu a spokojený život v St. James’s Parku!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia