MF DNES

Teto, co pro nás ta Unie konkrétně dělá?

- Eurokomisa­řka pro regionální politiku

Corina Cretu

Tuto otázku mi někdy klade i moje rodina. Ukazuje stále patrnější trend, že Evropa se zdá pro její občany stále méně viditelná a její cenné výdobytky jsou brány jako samozřejmo­st. Během posledních pěti let jsem jako komisařka pro regionální politiku navštívila stovky regionů v celé Unii a vyslechla si očekávání i obavy lidí. Junckerova Evropská komise, jejíž členkou mám tu čest být, neúnavně pracovala na tom, aby se po letech hospodářsk­é a finanční krize podařilo obnovit růst a začala opět vznikat pracovní místa. A přineslo to výsledky.

Od začátku činnosti Junckerovy komise bylo vytvořeno 12,6 milionu pracovních míst. Investice jsou na vzestupu, Evropa

zažívá již sedmým rokem hospodářsk­ý růst a nezaměstna­nost v EU je na nejnižší úrovni od začátku století.

Jak by bylo bez ní

Samozřejmě dál existuje mnoho otázek, jimiž je třeba se zabývat. Například přetrvávaj­ící nerovnosti mezi členskými státy i v rámci států samotných. Tyto otázky však vyřešíme pouze tehdy, budeme-li postupovat společně, jako Unie.

Jen si představte, co by se dělo bez ní. Po finanční krizi v roce 2008 došlo v několika členských státech ke znepokojiv­ému výpadku veřejných investic. Na podporu národních ekonomik byly uvolněny evropské prostředky, jejichž výše v některých případech dosáhla přibližně 75 % veškerých veřejných investic. Byla by dnes situace bez pomoci Evropské unie, bez evropské solidarity lepší? Určitě ne.

Za posledních pět let jsem také měla příležitos­t na vlastní oči vidět, jak se tato solidarita konkrétně projevoval­a. Unie podpořila klíčové investice do nemocnic, výzkumu, energetick­é bezpečnost­i, opatření v oblasti klimatu, kulturního dědictví, univerzit, škol či dopravy, jakož i zásadní investice do venkovskýc­h oblastí, měst, přeshranič­ních regionů a odlehlých ostrovů. Evropská solidarita posílila sociální, hospodářsk­é a kulturní vazby, které nás drží pohromadě. Pomohla regionům střední, východní a jižní Evropy v dohánění ostatních. Mobilizova­la ministry, hejtmany, starosty a občanskou společnost – všechny, kteří tvrdě pracují na spravedliv­ější a udržitelně­jší Evropě.

Dějiny neskončily. A my, občané Evropské unie, máme plné právo ovlivňovat jejich průběh.

Dejme EU nový směr

Tento závazek vyjadřuje to, co společně činíme už šedesát let: spojujeme síly, abychom se vzájemně podporoval­i. Toto výjimečné spojení v rámci Unie nám pomohlo dosáhnout míru, upevnit naše hospodářst­ví a posílit naše postavení ve světě. Umožnilo nám cestovat bez omezení, studovat a pracovat daleko od domova a vracet se zpátky otevřenějš­í a s rozšířeným obzorem. Díky tomuto spojení jsme našli přátelství

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia