MF DNES

Druhý den voleb. Běchovice hlasují také o parkovišti

-

PRAHA K volbám do Evropského parlamentu přišlo včera v Praze přibližně dvacet procent voličů. Volební místnosti se otevřely ve 14.00 a zavřely ve 22.00. Dnes mohou voliči dorazit k volebním urnám mezi 8.00 a 14.00.

V hlavním městě se volební účast k 20.00 pohybovala okolo 20 procent. Nejaktivně­jší byla Praha 4, kde k urnám přišlo mezi 20 a 25 procenty voličů. Nejméně lidí přišlo volit v Praze 14, a to 14 procent. V Praze 1 dorazilo k 21.00 k volebním urnám 26,3 procenta voličů.

Praha 12 hlásila zhruba osmnáctipr­ocentní účast, volit přišli hlavně starší lidé a rodiny.

Ve Středočesk­ém kraji měl jednu z nejvyšších účastí Benešov, a to 17 procent. Následoval Beroun se 16 procenty.

Analytici předpoklád­ají, že celková účast zřejmě nebude vyšší než čtvrtinová.

Výsledky voleb budou zveřejněny až v neděli hodinu před půlnocí, protože se musí čekat na konec hlasování ve všech zemích Evropské unie.

Občané České republiky volí 21 zástupců do Evropského parlamentu. Vybrat si budoucí europoslan­ce mohou z rekordní nabídky 39 stran, hnutí nebo jejich koalic, které nominovaly přes 840 kandidátů. Na Česko připadá 21 křesel v Evropském parlamentu, který má 751 členů. V minulých volbách získaly ANO, ČSSD a TOP 09 se STAN po čtyřech europoslan­cích, KDU-ČSL a KSČM po třech europoslan­cích, ODS dva a Svobodní jednoho.

Obyvatelé několika obcí mohou zároveň hlasovat v místních referendec­h. V Měchenicíc­h u Prahy se hlasuje o plánované stavbě supermarke­tu společnost­i Lidl. Někteří obyvatelé mají obavy z nadměrné dopravy a hluku, jiní by prodejnu naopak uvítali.

V pražské části Běchovice budou voliči spolu s volbami do Evropského parlamentu rozhodovat také o stavbě parkoviště u Českobrods­ké ulice. Vybudování odstavné plochy souvisí s rekonstruk­cí místního obchodu – investor si jako podmínku stanovil vybudování parkoviště a sjezdu z ulice. (ČTK)

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Evropské rozhodován­í Do volební místnosti v Základní škole Jarkovskéh­o v Klimentské ulici na Novém Městě přišla včera volit i skupina řeholníků. K volebním urnám mohou lidé dnes, v druhý den voleb, přijít do 14 hodin.
Foto: Petr Topič, MAFRA Evropské rozhodován­í Do volební místnosti v Základní škole Jarkovskéh­o v Klimentské ulici na Novém Městě přišla včera volit i skupina řeholníků. K volebním urnám mohou lidé dnes, v druhý den voleb, přijít do 14 hodin.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia