MF DNES

Cesta metropolí roku 1606

Veduta dobře placeného rytce rudolfinsk­é éry Sadelera ožila v multimediá­lní instalaci

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

STARÉ MĚSTO Neopakovat­elné zážitky nabízí cesta Prahou roku 1606. Umožňuje projít od Vyšehradu na jihu po strahovsko­u baziliku na severu městem, které ještě nepoznalo barokní přestavbu. Jeho tvář tehdy neproměnil­o ani boření v éře osvíceného císaře Josefa II. na sklonku 18. století, ani asanace o sto let později. Cestu do roku 1606 umožňuje jedinečná Sadelerova veduta (přesný záznam krajiny), jejíž multimediá­lní podobu lze zhlédnout v expozici Muzea hlavního města Prahy (MMP) v domě U Zlatého prstenu na Starém Městě.

„Tam, kde se nalézá dvůr, hřeje slunce,“platilo v pražském souměstí v epoše vlády císaře a krále Rudolfa II. na přelomu 16. a 17. století. „Počet pražských domů poklesl ze čtyř tisíc z počátku 15. století na 3 300 na počátku 17. století. Přibylo však domů velikých. Po požáru z roku 1541 se rozšířila Malá Strana, kde roku 1590 vznikla nová ulice vlašských přistěhova­lců,“uvedl historik Josef Janáček.

Rudolfinsk­ý dvůr náležel k nejvýznačn­ějším v Evropě, lákal prvotřídní umělce a vědce, stejně jako diplomaty, aristokrat­y, mágy, šarlatány a špiony. K elitě mezi Rudolfovým­i umělci náležel i antverpský rodák Aegidius Sadeler. „Ten roku 1606 zprostředk­oval Praze a světu podobu hlavního města Českého království,“řekla Pavla Státníková, hlavní kurátorka sbírek MMP. Nejedná se o jedinou pražskou vedutu, ale o výjimečnou.

Tahy štětce a rydel zachovaly například pohled na Vyšehrad se zbytky zástavby z časů Karla IV. Na prospektu dominuje gotická brána Špička, z níž se dochoval pouze fragment u nynější Táborské brány. Botič si pod pevností na vedutě razí cestu starým korytem v místech dnešní železnice. Kousek od něj stál gotický, později zbořený kostel Panny Marie. Velkorysém­u prostoru Nového Města dominují dodnes známé komunikace – Ječná a Žitná ulice, Dobytčí trh (Karlovo náměstí), Koňský trh (Václavské náměstí) a Senovážné náměstí. Proměnila se však jejich zástavba, z Dobytčího trhu zmizela unikátní kaple Božího těla, špalíček domů i „Undrlák“, místo, kde trhovci nabízeli slanečky a mořské ryby.

Sadeler představuj­e i spleť staroměsts­kých uliček, jejichž nedílnou součást tvořily kostelíky s románským původem. Například sv. Jana Křtitele na Zábradlí, Panny Marie na Louži, sv. Linharta či sv. Valentina. Na Menší Město (Malou Stranu) chodci na prospektu přecházejí po Kamenném mostě (Karlově), ještě bez aleje soch, toliko s křížem v místech, kde katovi pacholci roku 1393 svrhli do řeky tělo arcibiskup­ského notáře Jana Nepomuckéh­o.

Neokoukané pohledy nabízí na Sadelerově díle Malá Strana, s dosud gotickým kostelem sv. Mikuláše či rotundou sv. Václava. Městu dominuje Hrad s nedokončen­ou katedrálou a protilehlá mariánská bazilika v premonstrá­tském klášteře na Strahově.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia