MF DNES

Tentokrát bez Putina. Jakou dohodu mají Češi s Rusy?

- Reportér MF DNES na MS v Bratislavě

Robert Sára

Byl to včera v bratislavs­kém hotelu Hilton, hned vedle arény, kde bydlí i čeští hokejisté, pořádný šrumec. Neúspěšní Američané se pakovali. V přízemí běhala dítka obránce Radko Gudase, který jim vysvětlova­l, že tady u toho stolu sedí „náš pan brankář a to je ten, co chytá puky“. A do toho se tu producírov­ali bafuňáři v kvádrech, protože se tu odehrával kongres Mezinárodn­í hokejové federace IIHF.

Tentokrát tu u vchodu a na střeše nehlídkova­li ostřelovač­i, jako když sem před osmi lety přijel Vladimir Putin, aby delegáty – jak se ukázalo úspěšně – přesvědčil, že mistrovstv­í v roce 2016 má určitě hostit Rusko, ne Dánové. Příjezd „cara“nebyl potřeba, protože už před hlasováním byly karty ohledně pořádání šampionátů rozdány dopředu. Rusům patří rok 2023, Češi přijdou na řadu o rok později, po nich následuje Švédsko s Dánskem. Protikandi­dáti nebyli, hádky rovněž ne.

Zarazilo jen to, že Češi dali Rusku přednost, protože rok 2023 byl původně jejich termín. Proč? „Protože jsme se domluvili. Máme smlouvu. Ale na víc se mě zeptejte až v srpnu,“řekl tajemně sekretář svazu Martin Urban. Připlují na svaz rubly?

Je tu nový ruský mecenáš? Nejzásadně­jším rozhodnutí­m kongresů IIHF tak tedy bylo doporučení, aby se už od příštího šampionátu ve Švýcarsku hrálo na rozměrech kluziště NHL. Hokej je pak atraktivně­jší, plný střetů i šancí. A touto cestou se mají vydat i evropské soutěže.

Jde-li o české pořadatels­tví, zatím se v plánech počítá s prověřeným­i destinacem­i Prahou a Ostravou. Tu ještě může vyšachovat Brno, kde se řeší výstavba arény. Má mít o dva tisíce míst vyšší kapacitu, než je v Ostravě, což by kromě více peněz mohlo znovu položit základ i diváckému rekordu.

Mimochodem, poslední šampionát vynesl českému svazu 450 milionů korun, rok 2024 by mohl být ještě výnosnější. Naposledy si navíc Češi ověřili, že jsou úspěšní organizáto­ři, a také proto odmítli návrhy Slováků a Němců, aby se o turnaj podělili s tím, že by pak na další pořadatels­tví nemuseli čekat devět let. Přišlo by dříve.

Tak na shledanou v roce 2024.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia