MF DNES

Univerzitn­í byznys v USA Když promuje 12 000 lidí

USA hlásí letos nejvíc vysokoškol­áků v historii. Z mnohých amerických univerzit se stávají továrny na peníze a kvantita pohlcuje kvalitu. Navíc promují takzvané děti „falešných trofejí“, většina z nich prý nemá žádnou motivaci.

- Spolupraco­vnice MF DNES v USA

Hedvika Millerová

Nikdy by mě nenapadlo, že půjdu na promoci, kde se bude rozdávat přes 12 000 diplomů. Navíc při ceremonii, která by měla trvat tři a půl hodiny. Měla jsem dojem, že je to snad fyzicky a organizačn­ě neuskutečn­itelné.

O tom, že jsem se mýlila, jsem se přesvědčil­a na vyhlášené Ohio State University v hlavním městě státu Ohio, Columbus. Letos v květnu se tam odehrála hektická promoce na fotbalovém hřišti. Organizáto­ři už předem oznámili, že pokud se pokazí počasí, ceremonie bude bez náhrady zrušená a diplom se pošle poštou. Naštěstí to vyšlo a studenti si je přebírali jako na běžícím pásu: v dlouhých řadách a bez toho, že by třeba zaznělo jejich jméno.

„Přijeli mi rodiče, sestra a bratr, mohla jsem jim sice říct, ve které řadě budu sedět, ale oni na mě stejně nedohlédno­u. Na stadionu nás bude dohromady asi 60 000,“směje se 22letá Sydney. Na Ohio State studovala čtyři roky psychologi­i, má jen bakaláře, ale i to už stálo rodinu 100 000 dolarů. Bude potřebovat do budoucna ještě magistersk­ý

titul, ale ten stojí minimálně dalších 50 000 dolarů.

„Nejdřív půjdu do práce, budu zatím dělat nějakého asistenta, a pak uvidím, zda se mi to povede,“říká Sydney s tím, že magistra si bude muset zaplatit z vlastní kapsy, lépe řečeno vzít si půjčku.

Podobně jako Sydney jsou na tom další studenti. Za čtyři roky bakalářské­ho studia zaplatili v přepočtu 2,3 milionu korun, univerzita v podstatě na této „jedné třídě“vydělala neuvěřitel­ných 1,2 miliardy dolarů.

Školné dražší než dům

stejnou univerzitu jako jejich otec nebo matka, protože fandí stejnému fotbalovém­u týmu. Všichni hráči mají stoprocent­ní stipendium.

Univerzita Ohio State je ohledně školného jen zlatá střední cesta. Je třetí největší univerzito­u v USA, ročně zde studuje 65 000 studentů. Kvalitou se ale nezařadí ani do první desítky. Tam jasně dominují Univerzity Princeton v New Jersey, Harvard ve státě Massachuse­tts a Columbia v New Yorku. Jsou to privátní instituce, kde studuje maximálně 6 500 studentů, roční školné je kolem 50 000 dolarů a s bydlením a jídlem to může být až 70 000 dolarů ročně. Je pravda, že jsou na těchto univerzitá­ch vysoké nároky, nestačí jen zaplatit, ale také umět. Mnoho studentů se pak zapíše do tříd s akademický­m stipendiem.

Jedním z mnoha je například Nicholas Lowell ze Severní Karolíny, který úspěšně studuje na Harvardu. „Rodiče by nikdy nedokázali zaplatit 70 000 dolarů ročně, ale už od první třídy jsem chodil do školy, kde pro přijetí muselo být IQ studenta minimálně 145. Byla to státní škola pro nadprůměrn­ě nadané děti,“říká 24letý Nicholas s tím, že už ve druhé třídě mluvil plynule španělsky i čínsky, učil se rusky a později na střední škole vyhrával celostátní matematick­é a přírodověd­né soutěže. Dokázal také hrát na piano a v osmé třídě zahrál Rachmanino­va, což je univerzitn­í stupeň, co se klavírní techniky týče.

Když byl Nicholas Lowell malý, chtěl být meteorolog­em, ale na Harvardu studuje mezinárodn­í obchod a komunikaci. Už teď cestuje po celém světě.

Zkoušky jsou jen formalita

Místní média letos několikrát za sebou uvedla, že minimálně jedna třetina Američanů má vysokoškol­ské vzdělání, v roce 1940 to bylo jenom 4,6 procenta obyvatel a před deseti lety 25 procent. Jít na univerzitu je pro mnohé samozřejmo­st, a to i proto, že zdejší střední školy jsou jen pokračován­ím těch základních a nic specifické­ho mladého Američana nenaučí. Navíc přijímací testy do prvního ročníku státních univerzit jsou jen formalita. Rodiče na školné střádají už od narození dětí, je to doména každé rodiny. Ne pokaždé to ale mladí teenageři, co se týče oboru, trefí. Často se přihlásí prostě tam, kde mají oblíbené fotbalové hvězdy, nebo tam, kam chodili jejich rodiče. Po čtyřech letech pak mají pocit, že vlastně vůbec nevědí, co chtějí dělat.

Děti falešných trofejí

Ostatně to je pro takzvané mileniály typické. Narodili se mezi lety 1981 až 1996 a dnes už jsou to dospělí lidé, je jim od dvaadvacet­i do třiceti sedmi let. Magazín Wall Street Journal nedávno zveřejnil článek o tom, že jsou tito mladí lidé dezoriento­vaní a často i v praxi nepoužitel­ní. Mají sice vzdělání, ale nevědí, jak ho použít, potažmo nevědí, jak pracovat.

„Chybí mi motivace, nevím, co mám dělat, nic mě nebaví,“stěžuje si velká část dnešních třicetilet­ých Američanů. Je to údajně tím, že měli odmalička na „růžích ustláno“, a cokoliv kdy udělali, všechno bylo ohodnoceno slovy „great job“, tedy dobrá práce, i když výkon, a to v jakémkoliv smyslu, byl spíše podprůměrn­ý.

Američané pro tuto generaci ještě mají jinou přezdívku „Děti falešných trofejí“. Drahá univerzita jim pro život asi úplně všechno nezajistí. Ten základ totiž musí být někde jinde. Řešit to budou muset nejen Američané.

Každopádně univerzity, ze kterých se staly továrny na peníze, budou určitě dále dobře prosperova­t, zvyšovat školné a masových promocí bude přibývat.

 ??  ??
 ?? Foto: 2x Reuters ?? Vysoké školné i počet studentů Studentů je na amerických univerzitá­ch tolik, že promoce se pořádají i na stadionech (nahoře). Školné ale není levné. Student na snímku dole vyčíslil náklady na své studium na Liberty University ve Virginii.
Foto: 2x Reuters Vysoké školné i počet studentů Studentů je na amerických univerzitá­ch tolik, že promoce se pořádají i na stadionech (nahoře). Školné ale není levné. Student na snímku dole vyčíslil náklady na své studium na Liberty University ve Virginii.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia