MF DNES

Podnikatel­é z Východu zatím neuspěli

- — Martin Petříček

MONTE CARLO Spojené státy, Brazílie, Kanada, Austrálie, Francie. Posledních pět vítězů si pro prestižní podnikatel­skou cenu přijelo z vyspělé – či alespoň velké – ekonomiky.

Ani v předchozíc­h ročnících soutěže EY Podnikatel roku neuspěl nikdo z malých zemí. S výjimkou Švýcarska, ale tahle země píše přece jen jiný příběh.

Ještě to neumíme? Nebo se na malém prostoru nedá udělat pořádný byznys, který by náročné porotce oslnil? Nebo se ještě podnikatel­é nenaučili dostatečně myslet na druhé, aby to porotce chytlo za srdce?

Během uplynulých devatenáct­i ročníků odjížděli podnikatel­é ze střední a východní Evropy z Monaka vždy s prázdnou.

Tedy vždy jen s nově získanými kontakty či zkušenostm­i – letos se v honosných kuloárech monackých budov například probíralo, jak se chovat v nejistých časech celních válek, jejichž dopadům se exportéři jen sotva vyhnou.

Nedá se přitom říct, že by státy z regionu vysílaly na světové finále do Monaka nezajímavé podnikatel­e.

Česko letos na soutěži zastupoval­i manželé Radka Prokopová a František Fabičovic, majitelé firmy Alca plast. V portfoliu mají šest stovek sanitárníc­h produktů, mezi které patří sifony, ventily, žlaby nebo armatury, vyvážejí je do sedmi desítek zemí.

Snad porotce nevyděsil ten „plast“v názvu... Sami podnikatel­é z Břeclavi přitom přiznávají, že o úpravě značky vážně uvažují. Plast jako takový nyní dostává nálepku nežádoucí, a navíc v Alca plastu se podíl výrobků z plastu postupně snižuje.

Navíc se starají i o životní prostředí, Fabičovic rozjel na Břeclavsku unikátní krajinářsk­ý projekt, oboru Obelisk. A společně s manželkou otevřeli vlastní vinařství. To na Azurovém pobřeží zaujalo.

Zajímaví podnikatel­é přijeli do Monaka i z dalších zemí regionu. Ze Slovenska přijel zakladatel herního studia Pixel Federation Šimon Šicko, jehož vizí je vytvořit ve střední Evropě Danube Valley, tedy obdobu kalifornsk­ého semeniště startupů Silicon Valley.

Polsko zastupoval mladý vědec-podnikatel Filip Granek, který pomocí nanotechno­logií „tiskne“elektronic­ké součástky či displeje. Drží řadu mezinárodn­ích patentů a věří, že jeho vynálezy jednou změní celá průmyslová odvětí.

To Bělorus Vladimir Linev už je o něco dál. Jeho skenery, rentgeny a další přístroje z oblasti radiologie se používají ve zdravotnic­tví či v bezpečnost­ních systémech.

 ??  ?? Podnikatel­é z Břeclavi Česko letos v Monaku zastupoval­i manželé Radka Prokopová a František Fabičovic, majitelé firmy Alca plast. 2x foto: EY
Podnikatel­é z Břeclavi Česko letos v Monaku zastupoval­i manželé Radka Prokopová a František Fabičovic, majitelé firmy Alca plast. 2x foto: EY

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia