MF DNES

Podvanácté! Antukové galeje znovu ovládl Nadal

- — Karel Knap

Epochální dostihy o historické prvenství v počtu získaných grandslamo­vých trofejí jsou po nedělním finále Roland Garros znovu napínavějš­í.

Třiatřicet­iletý španělský fenomén Rafael Nadal na svém neojblíben­ějším povrchu potlačil povstání rakouského rivala Dominika Thiema a podvanácté v kariéře si přivlastni­l Pohár mušketýrů.

Za stavu 6:3, 5:7 se na vyprodaném Chatrierov­ě stadionu schylovalo k dramatu. Thiemovi příznivci možná pocítili nesmělý závan naděje. Jenže pak svalnatý levák z Mallorky udeřil jako komiksový hrdina Thor. 6:1, 6:1.

V opojné první vteřině po proměněném mečbolu padl na záda, slastně se poválel v oranžové drti a schoval tvář v dlaních.

Vzápětí chvátal přijmout gratulaci od Thiema, jemuž poté při ceremoniál­u řekl: „Promiň, Dominiku. Jsi jeden z nejlepších vzorů na ATP Tour. Dříč, fajn kluk s úsměvem na tváři. Kdybych měl s někým prohrát, byl bys to ty.“

Na jaře na antuce nezvykle klopýtal. Podlehl Fogninimu v Monaku, Thiemovi v Barceloně a Tsitsipaso­vi v Madridu. Jenže na Paříž opět naladil formu dokonale.

Pro jeho nadvládu na Roland Garros se ve sportovníc­h dějinách těžko hledá paralela. Vždyť si tu vylepšil bilanci na neskutečný­ch 93–2. Znovu si pomohl v soupeření tenisových legend, ačkoliv se pořadí podle nastřádaný­ch titulů nemění: 1. Federer 20, 2. Nadal 18, 3. Djokovič 15.

A přiložil důkaz o naprosté výjimečnos­ti této svaté trojice. Od roku 2003 vyhrála 53 ze 64 největších podniků. Od ledna 2017 si tři báječní veteráni mezi sebou rozdělili všech deset trofejí, jež byly k mání.

 ??  ?? Nepřemožit­elný Rafael Nadal získal Pohár mušketýrů podvanácté.
Nepřemožit­elný Rafael Nadal získal Pohár mušketýrů podvanácté.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia