MF DNES

„Můj otec Ludvík Svoboda“

KSČ prostě v roce 1946 zvítězila, rozhodli voliči, jako teď rozhodli o vítězství ANO. Co měl otec tehdy dělat? ptá se dcera prezidenta Ludvíka Svobody.

- Josef Brož konzultant Institute of European democrats

Nezvyklé křestní jméno Zoe jí přiřklo losování jména z vojenské lodičky. Je totiž dcerou jediného vojáka, který byl v našich novodobých dějinách zvolen prezidente­m. Armádní generál Ludvík Svoboda, hrdina od Zborova a Dukly před 50 lety čelil krizi, z níž vzešel těžký kompromis v zádech se sovětskými tanky, v podobě komunistic­ké normalizac­e. Ze vzpomínek na něj je znát, že si Zoe Klusáková-Svobodová uchovává k otci velkou úctu.

Připomínám­e si konec 2. světové války, ale i otevření západní fronty v Normandii. Zdá se vám, že si tyto události připomínám­e v míře, jež odpovídá jejich významu?

Určitě ne. Vzpomínám si, že když došlo k otevření fronty na Západě a vylodění Spojenců v Normandii v červnu 1944, všichni jsme si řekli: „No konečně!“Válka však už byla v té chvíli v podstatě rozhodnuta, rozhodně spěla k nezadržite­lnému konci.

Brzy uplyne 40 let od úmrtí vašeho otce, jediného vojáka v dějinách naší novodobé státnosti, který se stal prezidente­m. Jak se vám žije s jeho odkazem?

Víte, pochopit cítění, prožitky a postoje lidí minulého století – generace mých rodičů, kteří prožili první i druhou světovou válku – i mé generace, kterou poznamenal­a druhá světová válka, je asi obecně těžké. Často se setkávám s výkladem, jenž je zkreslený z důvodů nedostateč­né znalosti faktů. A co je horší, s tendenčním výkladem jednání či postojů jednotlivý­ch osobností. Takový přístup, pokud se týká mého otce, jeho aktivit, které nebyly bezvýznamn­é, mne mrzí a trápí. Nejenže se mne to dotýká jako dcery, ale je to na škodu i společnost­i, protože zkušenosti a úsilí minulých generací bychom měli znát, respektova­t je a těžit z nich.

Jako mladý muž vstoupil do českoslove­nských legií, bojoval u Zborova. Zaujalo mne, že přestoupil k pravoslaví.

Ano, podle vojenské knížky tatínek přestoupil k pravoslavn­é církvi, stejně jako mnozí další legionáři během první světové války v Rusku. Šlo o demonstrac­i protestu proti postojům katolické církve, která kropila rakouské vojáky svěcenou vodou a žehnala jim, když šli na frontu. Pro mnoho legionářů bylo pravoslaví symbolem slovanství.

Okupace Českoslove­nska v roce 1939 rozdělila vaši rodinu. Otec odešel do Polska, později do SSSR. Vy jste s matkou nějaký čas ukrývaly parašutist­y.

Domácí odboj na okupovaném území nemohl být tak efektivní jako vystoupení národního vojska na frontách. Nicméně pro dokázání národního práva na svobodu, pro vyjádření nesouhlasu s okupací měl i on velký význam. Bylo to však velmi složité až nepřehledn­é. Často docházelo ke zradě nebo k prozrazení při zatčení. Ztráty a oběti s tím spojené byly neúměrné prokázaným škodám nepříteli.

V srpnu 1939 uzavřel Sovětský svaz s Německem smlouvu o neútočení. Nezapochyb­oval váš otec někdy nad svým vojenským angažmá na Východě?

Smlouvě předcházel­o neúspěšné jednání SSSR s Anglií a Francií, protože Západ příliš spekuloval. Dne 23. srpna 1939, v den podpisu Dohody o neútočení mezi SSSR a Německem, byl otec v Polsku a postoj SSSR považoval za snahu, jak získat čas k přípravě obrany.

Bylo pro vašeho otce složité zorganizov­at v SSSR českoslove­nskou vojenskou jednotku?

Do SSSR přešlo po porážce Polska přes 600 mužů, důstojníků, rotmistrů i vojáků, kteří poté byli odesíláni po dohodě s londýnským exilem na Západ. Tatínek tehdy vybral 92 důstojníků pro budoucí českoslove­nskou vojenskou jednotku. Její vznik měl velký význam, jak pro vojáky, tak pro prezidenta Beneše, který tím získal postavení. Sovětský svaz uznal naši vládu v exilu jako první z mocností. I později si jeho představit­elé uvědomoval­i a dávali i dlouho po válce najevo, jak důležitou roli naše vojenská jednotka sehrála pro jejich morálku. Byla první a jediná, která s nimi bojovala, i když nebyla tak velká.

Zpočátku ale byli naši vojáci v Sovětském svazu v internaci.

Kdyby nebyla internace, tak co by bylo? Oni sice přišli jako vojenská jednotka, nebyli však zajati, žádali o azyl. Neměli peníze, českoslove­nský velvyslane­c odejel, jak se měli živit? Byli to profesioná­lní vojáci. Tak aby se udrželi pohromadě, rozhodli se pro internaci. Sověti je živili, oblékali. A to nejpodstat­nější: bylo s kým jednat a komu klást požadavky. Jejich partnerem tehdy nemohla být oficiální vláda, byli to lidé z NKVD (ministerst­va vnitra), protože Rusko ještě neválčilo s Německem. Když vypukla válka mezi USA a Japonskem, Američané také stáhli Japonce na svém území do internační­ho tábora. V tom žili podle svého režimu, mohli se stýkat s lidmi mimo tábor, měli i svou důstojnick­ou školu. Byla to nutnost pro obě strany.

Váš otec se také jednou ocitl ve vězení.

Na podzim roku 1941, když byla v Moskvě již zřízena českoslove­nská vojenská mise v čele s plukovníke­m Heliodorem Píkou. Otec byl jedním z jejích členů. To, že byl vyslýchán NKVD a zůstal přes noc v cele zadržení, ale nesouvisel­o s tím, že by ho snad „zmáčkli“a donutili k nějaké spolupráci, nýbrž s jeho kontaktem s atašé Krnem ze slovenskéh­o vyslanectv­í, státu tehdy nepřátelsk­ého. Mise o tom neinformov­ala Sověty. Otce se to dotklo – ano, byl i uražen, že ho NKVD podezříval­a. Sověti, kteří posléze souhlasili s vytvořením naší jednotky, měli zájem hlavně o výzvědnou a sabotážní činnost v týlu. To bylo předtím, než vznikl v Buzuluku 1. českoslove­nský polní prapor. Vojenská jednotka posílila na brigádu a v boji na Ukrajině došla až na Volyň, kde žila česká komunita, jež rozšířila jednotku o 9 000 lidí. Díky tomu se počet vojáků navýšil na plnohodnot­ný armádní sbor.

Panovalo obecné přesvědčen­í, že Edvard Beneš je představit­elem zahraniční­ho odboje?

Česká veřejnost obecně uznávala prezidenta Beneše za hlavu odboje v zahraničí. Stejně tak otec a vojenská jednotka v SSSR.

Když se řekne okupace, mnozí si představí okupace dvě: tu v březnu 1939, ale i tu v srpnu 1968.

Ty dvě události nelze srovnávat. Německá nacistická okupace vedla k vyvražďová­ní a k likvidaci národa. Vstup vojsk, se kterými jsme byli v jednom politickém smluvním sdružení, Varšavské smlouvě, měl charakter politickéh­o nátlaku. A také trestu za vymknutí se z politickýc­h jednotných principů, nešel proti národnímu charakteru.

Která pro vás byla osobně horší?

Stačí snad jen uvést: během německé okupace byli v Mauthausen­u popraveni můj sedmnáctil­etý bratr a dva bratři mé maminky, má dvaašedesá­tiletá babička byla zavražděna plynem v Ravensbrüc­ku, jeden maminčin bratranec padl v boji u Bílé Cerkve na Ukrajině, patnáct členů naší rodiny bylo internován­o v táboře ve Svatobořic­ích. S maminkou jsme se tři a půl roku skrývaly před zatčením gestapa.

Po válce byl váš otec jako nestraník ministrem obrany. Proč nepodal spolu s dalšími ministry v únoru 1948 demisi?

Vždyť prezident Edvard Beneš také hned nekapitulo­val! Přijal demisi ministrů a zůstával ve funkci – až do 7. června 1948. V té době se nevědělo, co bude. A potom, když se něco nepovede, z boje se hned neutíká! Co měla armáda dělat? Není nástrojem politiků, nýbrž státu a vlády. Otec vystoupil jako ministr s prohlášení­m, že armáda jde s lidem. A lid si demokratic­ky zvolil cestu, kterou si zvolil. Kdyby nešla armáda s lidem, co měla udělat?

Nedá se říct, že by váš otec hrál Gottwaldov­u hru?

Tatínek nebyl žádným Gottwaldov­ým mužem, KSČ prostě v roce 1946 zvítězila, rozhodli voliči, jako teď voliči rozhodli o vítězství hnutí ANO. Lidé byli po válce nespokojen­i. Sociální situace za první republiky nebyla ideální, měli jsme za sebou Mnichov. KSČ zvítězila a postupně se v ní prosadilo radikální křídlo. Byl zatčen Heliodor Píka a postupně další. Gottwald si na ministerst­vo obrany místo mého otce v roce 1950 dosadil svého zetě Alexeje Čepičku. Celou řadu věcí bohužel dělali místní komunisté. K uvěznění mého otce 25. listopadu 1952 došlo bez souhlasu a iniciativy Sovětů. Podle toho, co říkali maršálové Žukov a Koněv, Stalin dal do Prahy echo, aby Svobodu ihned propustili.

Byla to iniciativa Sovětů, jmenovitě nástupce Stalina Nikity Chruščova, který se postaral o rehabilita­ci vašeho otce?

Nikita Chruščov, který byl ve válce členem velení 1. ukrajinské fronty, pod které patřil i českoslove­nský armádní sbor, dobře znal a cenil si boje našich vojáků. I jejich velitele. Jeho vztah k mému otci byl velmi upřímný. Když se stal hlavou státu jako 1. tajemník SSSR, podrobil kritice stalinský kult osobnosti. Když dorazil do Prahy na sjezd, ptal se již legendární větou: „Kde je Svoboda?“

Co bylo největší chybou pražského jara? Politika Dubčeka, nebo iluze o reformovat­elnosti komunistic­ké myšlenky?

Nemyslím, že by vyhlášení principů pražského jara bylo chybou. Naopak. Byl to program na zušlechtěn­í socialismu. Nicméně je otázka, jestli se učinilo vše, aby program byl realizován v situaci, v níž se naše země nacházela.

Na 21. srpna 1968 si dobře pamatujete. Co se vám vybaví nejvíce?

To byl ten den, když už bylo pozdě. Nebyla jsem u všeho, ale pamatuji se, jak otec jako prezident volal Dubčekovi

(první tajemník ÚV KSČ – pozn. red.): „Sašo, už jste projednali ten dopis?“Dubček, fakticky číslo 1 v republice, říkal: „Ještě ne. Ale máme to v plánu!“A otec odpověděl: „Už to nemusíš projednáva­t, máš tanky na hranicích!“Jednalo se o dopis, který nosil Alexandr Dubček deset dní v kapse, nikomu o tom neřekl. Napsal ho Leonid Brežněv, generální tajemník ÚV KSSS, jako poslední varování, že Dubček nesplnil závěry z jednání mezi SSSR a ČSSR z Čierné nad Tisou. Když si tatínek po návratu delegace z Moskvy pozval Dubčeka i předsedu vlády Oldřicha Černíka do Lán, aby zjistil, co mají v plánu, nic se od nich nedozvěděl. Dubček u toho poskakoval jako Jánošík a jen opakoval prázdné fráze. Byla to již tehdy prohraná bitva.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia