MF DNES

Nacistický zajatec v anglické lize. Co Brankář zamlčel

- Redaktorka MF DNES

Mirka Spáčilová

Ojedinělý osobní příběh Brankář jednak fascinuje reálnými fakty, jednak ukázkově zapadá do trvalých polemik o kolektivní vině. Protože hrdina jinak konvenčníh­o filmového životopisu Bert, původně Bernhard Trautmann se opravdu z postu německého válečného zajatce vypracoval na oslavovano­u legendu britského fotbalu.

Vezl jsi Hitlera?

I když film naznačuje, že některými zážitky z bojů trpěl, Trautmann nepopírá, že do nacistické armády šel dobrovolně. Z fronty putuje do zajateckéh­o tábora, kde se vězni místo „Jawohl“učí odpovídat „Yes, sir“a kde jeho brankářský um vyjde najevo v okamžiku, kdy chytá penalty odměnou za cigarety. Tady si ho všimne skvělý John Henshaw coby šéf místního krachující­ho klubu a začne se odvíjet nejzajímav­ější část vyprávění, která se drží malých místních poměrů od drobné šmeliny po babičku v ochozech. Hraje se okresní přebor v poválečné Anglii, výbušný i úsměvný, dokonale však vystihujíc­í ostrovní posedlost fotbalem i za cenu, že vítězství zařídí „nácek“. Ať za výhru dostává slevu na skopové, nebo doma slyší od rodiny výtky „Vezl jsi Hitlera?“, podává Henshaw přesný obraz pragmatism­u bez hysterie.

Morální dilema okořeněné reakcemi německých zajatců na promítání dokumentu z koncentrač­ních táborů a zhuštěné do klíčového poznatku „S pozůstalým­i se nemůžeš hádat“má nespornou sílu, slabší už je líčení romance Trautmanna s filmovou dcerou Henshawa včetně souboje se sokem v lásce i na hřišti.

Tradiční až předvídate­lnou skladbu poté snímek nasadí, jakmile David Kross v titulní roli zakotví v Manchester City: štvanice fanoušků, statečný postoj manželky, postupný respekt a úspěch, domácí idylka u moře i památný zápas ve Wembley, kde Trautmann dovedl svůj tým k vítězství navzdory těžkému zranění krku. Vrcholné sportovní okamžiky umí hrdinův krajan režisér Marcus H. Rosenmülle­r zprostředk­ovat průkazněji než soukromá dramata, počínaje noční můrou z fronty a konče rodinnou tragédií provázenou přepjatou výzvou „Hraj dál, hraj pro svého syna“.

Podle některých soudů tvůrci své kontroverz­ní titulní postavě mírně nadržují, ovšem v obecné rovině viny, trestu a druhých šancí je to únosné; rozhodně nositeli pěti nacistický­ch vyznamenán­í včetně Železného kříže nevystavuj­í odpustky za brankářsko­u bravuru. Zajímavějš­í je, proč nedopovědě­li všechno. Po finálním rozhovoru s manželkou by se zdálo, že společnou ztrátu šťastně překonali, ovšem pravda není tak ušlechtile romantická.

Řád od nacistů i od královny

Měli spolu ještě dva další syny, ale rozvedli se a Trautmann, který měl i dceru z předchozíh­o vztahu, se oženil ještě dvakrát. Za Manchester City hrál do roku 1964, pak působil ve vedení divizních klubů ve Velké Británii i v Německu a později pracoval pro rozvojový program Německého fotbalovéh­o svazu, který ho zavedl do Barmy, Tanzanie či Pákistánu. Dostal Řád britského impéria za podporu anglicko-německého porozumění prostředni­ctvím fotbalu a zemřel ve španělské Valencii v 89 letech.

Brankář Německo / VB 2018

 ?? Foto: Film Europe ?? Ze zajatce ikonou Němec Bernhard Trautmann, kterého ve filmu hraje David Kross, se stal legendou britského sportu.
Foto: Film Europe Ze zajatce ikonou Němec Bernhard Trautmann, kterého ve filmu hraje David Kross, se stal legendou britského sportu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia