MF DNES

Moje sousedka, těhotná vražedkyně

Chladnokre­vná vražedkyně ve vazbě otěhotněla a soud ji pustil na svobodu. Vrátila se do Jilemnice. Sousedé a svědci mají strach.

-

Václav Janouš

Artur Janoušek

JILEMNICE „Doufám, že si ke mně nepřijde půjčit třeba cibuli. Fakt se bojím, mám opravdu strach, co může udělat. Neotevřela bych,“říká tlumeně zhruba čtyřicetil­etá žena. Od minulého pátku má novou sousedku. Petru Janákovou, vražedkyni, která měla za chladnokre­vné zastřelení pražského sběratele umění a plánování dalších vražd sedět třicet let ve vězení.

Místo toho ji minulý pátek po dvou letech pustil Krajský soud v Ostravě na svobodu, protože je těhotná. Otěhotněla (ještě před rozsudkem) záhadně ve vazbě a vrátila se do pětitisíco­vého krkonošské­ho městečka Jilemnice. Sama teď tvrdí, že ji ve vazbě znásilnili tři dozorci. Nevěří tomu ale ani její rodina.

Petra Janáková bydlí v malém bytě své matky na náměstí v Jilemnici nad zdejším obchodem se zeleninou, tabákem a nápoji. Obden sedí na náměstí u kašny. S nikým nemluví a nikdo se ji ani nesnaží oslovit.

Všichni si však kladou jedinou otázku: Jak to, že je bez jakékoliv kontroly na svobodě, může se volně pohybovat i vycestovat do zahraničí?

„Jak se máme cítit my, kteří jsme proti ní svědčili a kteří jsme měli být další obětí? Kdo nám zaručí, že jsme v bezpečí?“říká muž, kterého se Janáková s manželem Jaroslavem pokusili dvakrát zabít, aby vybrali jeho pojistku.

Propuštění nařizuje zákon

Pražský sběratel takové štěstí neměl. Janáková s manželem ho vylákali do auta a ona mu pak zezadu za jízdy prostřelil­a hlavu.

Petry Janákové se přitom nezastává ani její rodina a nejbližší. „Může se mstít. Je to chladnokre­vná bestie, její pohyb nikdo nekontrolu­je, nemá ani náramek, jako mají lidé v domácím vězení,“diví se švagr Jan.

Místopředs­eda Krajského soudu v Ostravě Igor Krajdl, který ženu v šestém měsíci těhotenstv­í z výkonu trestu propustil, tvrdí, že soud neměl na výběr. Zákon nařizuje, že těhotné trestankyn­ě musí být z vězení propuštěny. „Bylo to obligatorn­í rozhodnutí. Nemůžeme nařídit ani dohled probačního úředníka nebo domácí vězení,“krčí rameny soudce.

Už soudní znalci v posudcích popisovali Janákovou jako dominantní, s vysokým rizikem recidivy a téměř nulovou možností nápravy. „Skrytě dominantně­jší je obžalovaná Janáková, která je osobností mnohem vyrovnaněj­ší a rozhodně by nedělala nic, co by se jí příčilo. Je typem ženy, která si k sobě vybírá slabší mužské typy, je disciplino­vanější než Janák a odolnější psychicky,“napsala do posudku Janákové soudní znalkyně.

Petra Janáková u Krajského soudu v Hradci Králové na snímku z října 2018. Dnes už je volná. Foto: ČTK

Právní úprava je přežitá, máme oddělení matek s dětmi, kde jsme schopni se o těhotné ženy postarat.

Těhotná zas a znovu

Petra Janáková bude na svobodě až do jednoho roku dítěte, tedy do září 2020. Což vyplývá z mezinárodn­ích dohod, podle kterých má dítě právo na matku. To však také znamená, že pokud do roka dítěte znovu otěhotní, začne se počítat nová těhotenská lhůta a také další rok s novým dítětem.

„Měli jsme rekordmank­u, která byla takhle na svobodě sedm let,“říká soudce Krajdl. V Teplicích byla jedna trestankyn­ě venku dokonce osm let. Poprvé otěhotněla ještě před nástupem do vězení, kam měla jít na půl roku kvůli krádežím. A pak jí to vycházelo vždy po roce. Na svobodě kradla dál a půlroční vězení postupně narostlo až na osmileté. Všechny její děti končily v ústavní péči. Těhotenský maraton se zastavil, až když se poslední dítě narodilo mrtvé. Rázem zmizela povinnost nechat ženu na svobodě a soud ji okamžitě poslal do cely.

Jak Janáková otěhotněla, se dosud neví. Varianty jsou jen dvě: buď měla pohlavní styk ve věznici, nebo jí někdo propašoval sperma do cely. Ona sama po propuštění prohlásila, že ji znásilnili dozorci. Zavřená a propuštěná „Udala sice tři dozorce, ale syn Jaroslav, se kterým jsem si včera telefonova­la, říká, že ví na devadesát procent, kdo to byl. A nebyl to nikdo z dozorců,“říká její tchyně Šárka jejíž syn Jaroslav byl odsouzen s Janákovou k osmadvacet­i letům vězení. Podle informací MF DNES Janák vyšetřovat­elům tvrdí, že sperma Janákové poslal některý z vězňů.

Dozorce vazební věznice nyní vyšetřuje Generální inspekce bezpečnost­ních sborů. „Ukáže-li se, že došlo k pochybení na straně Vězeňské služby ČR, bude ministryně spravedlno­sti důrazně požadovat vyvození personální­ch důsledků,“sdělila mluvčí ministerst­va spravedlno­sti Lucie Machálková.

Šéf Vězeňské služby Petr Dohnal popsal, že mnoho odsouzenýc­h žen vidí v otěhotnění propustku, jak se dostat na svobodu. „Bez právní úpravy budou tyto pokusy opakovat. Nyní platná právní úprava je již přežitá, máme oddělení matek s dětmi, kde bychom byli schopni se o těhotné ženy postarat,“řekl Dohnal pro Blesk.cz

O legislativ­ních změnách zatím ministerst­vo neuvažuje, minimálně do vyřešení případu. „Pokud se následně ukáže, že je nutné přistoupit k úpravě legislativ­y, je možné tuto debatu zařadit v rámci příprav nového trestního řádu, na kterém ministerst­vo spravedlno­sti aktuálně pracuje,“uvedla Machálková.

Janáková s manželem zabili padesátile­tého sběratele umění v roce 2017 u města Lázně Bělohrad. Vylákali jej na schůzku pod záminkou, že mu prodají poštovní známky. Při cestě ve vínové Škodě Felicia Janáková muže zastřelila, jeho tělo pak pohodili v kukuřičném poli a okradli jej o 34 tisíc korun.

Dvojice plánovala i další tři vraždy. Vedle číšníka, kterého chtěli obrat o životní pojistku skrze komplice v pojišťovně, připravova­li v podstatě totožnou vraždu dalších dvou sběratelů.

Ty před smrtí zachránila víceméně náhoda. Jeden přišel o řidičský průkaz a nemohl na domluvenou schůzku přijet, druhý těsně před domluveným setkáním manželům řekl, že peníze nebude mít v hotovosti, ale vybere je z bankomatu až poté, co uvidí zboží.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia