MF DNES

Sekat, nesekat. Města bojují se suchem vysokou trávou

- Redaktor MF DNES

Ondřej Krutilek

Desítky let byla vzrostlá tráva úhlavním nepřítelem správců městské zeleně. Dlouhá stébla se nemilosrdn­ě kosila při každé vhodné příležitos­ti. Nízký trávník byl naopak brán jako důkaz, že správce o město dobře pečuje. Jenže situace se mění.

Dnes ve městech vysoká tráva není výjimkou. I když by se na první pohled mohlo zdát, že na vině je nezájem radnice, pravdou může být pravý opak. Česko se už několik let potýká se suchem a města se rozhodla, že nenechají jeho dopady náhodě. Jejich nejnovější zbraní se stává právě vysoká tráva. Ta má pomoci také hmyzu.

Redakce MF DNES oslovila všechna krajská města, aby zjistila, jaké nové trendy v sekání trávy se v Česku zavádějí. Novinky často narážejí na odpor obyvatel.

„Vysoký trávník má smysl v tom, že když zaprší, tráva později vyschne,“říká krajinný inženýr Martin Dočkal z ČVUT.

Pro města se testování nových způsobů péče o zeleň stává v posledních suchých letech nutností. A nejde jen o to, aby centra vypadala hezky. Zelená plocha, která je v dobrém stavu, má totiž důležitý vliv i na pohodlí obyvatel, funguje jako přírodní klimatizac­e. „Každá zeleň snižuje teplotní extrémy,“vysvětluje Dočkal. Přirozené procesy, které v rostlinách probíhají, dokážou korigovat jak nepříjemně vysoké, tak nízké teploty.

● Květné louky Ve městě se nechávají jen místa, kde se tráva nechá dorůst a vykvést. (například Mělník, Zlín, Kladno)

● Mozaikové sečení Část trávníku se poseče, část se nechá růst. (např. Písek, Brno, České Budějovice)

● Vyšší seč Trávník se neseká až k zemi, ale nechává se delší zhruba okolo deseti centimetrů. (např. Náchod, Česká Lípa, Tábor)

● Vynechání sečení V případě akutní potřeby jsou města připravená vynechat naplánovan­ou seč.

● Mulčování Posekaná tráva se nesbírá. Pomáhá udržet v půdě vlhkost a zároveň trávník hnojí. (např. Frýdek-Místek, Náchod, Zlín) Pozn.: Města často opatření kombinují.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia