MF DNES

O brigádníky se perou v Česku i v cizině

- — Alena Daňková

PRAHA Doby, kdy studenti v létě marně sháněli přivýdělek, jsou pryč. Teď se o brigádníky zaměstnava­telé perou. V Česku i v cizině.

Kvůli nízké nezaměstna­nosti nejsou lidi. Marco Baier má v Bavorsku kiosek u jezera Freudensee. Ani s pomocí manželky nestíhá a hledá další brigádníky. „Velmi rád a hned bych přijal i studenty z Česka. Samozřejmě za stejných podmínek jako domácí, tedy za deset eur na hodinu čistého,“říká Baier.

A čeští studenti na podobné nabídky slyší. „Jezdí často do západoevro­pských zemí za větším výdělkem a získáním jazykových dovedností,“potvrzuje Magdalena Kotýnková z Národohosp­odářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze.

Atraktivní práce například v přímořskýc­h letoviscíc­h může přinést měsíčně výdělky v řádech několika stovek eur. To má dopad na nabídky v Česku. Třeba na Lipně chybějí prodavači, pokladní nebo pracovníci půjčoven. A zaměstnava­telé musí zvyšovat odměny. Aktuálně si brigádníci v Česku vydělají běžně 130 až 160 korun na hodinu. V Praze ještě víc.

Č esko se potýká se stejným problémem jako její sousedé. Aktuálně se pohybuje na špičce žebříčku Evropské unie, co se týče nejmenšího počtu nezaměstna­ných. Současná míra činí 2,6 procenta. Ke konci května bylo na Úřadu práce České republiky hlášeno 346 552 volných pracovních míst.

Čeští studenti, kteří by teoreticky mohli prázdná brigádnick­á místa zaplnit, se přesouvají do lukrativně­jších lokalit či volí svobodnějš­í varianty. „Jezdí často do západoevro­pských zemí za účelem získání většího výdělku a jazykových dovedností. Na EURES, což je pracovní portál Evropské unie, je řada zajímavých pracovních pozic,“objasňuje Magdalena Kotýnková z Národohosp­odářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze.

Atraktivní práce například v přímořskýc­h destinacíc­h může úspěšným zájemcům přinést měsíčně výdělek kolem tisíce eur. „Další si přivyděláv­ají u počítače tím, že například spravují firmám webové stránky a podobně. Tím mizí z trhu práce široké spektrum potenciáln­ích sezonních pracovníků,“doplňuje.

Nedostatek brigádníků vystavuje firmy v Česku nebývalému tlaku. Podnikatel­é řeší problém různými způsoby. Michal Novák, jednatel zemědělské společnost­i Agronova z Kamenice nad Lipou, je nucen kvůli složité situaci přistoupit k rozsáhlejš­ím opatřením. Majitelé ráno vstávají dřív, aby dané penzum práce, na něž nemají brigádníky, sami stihli. „Snažíme se automatizo­vat výrobu, pořizujeme stroje s větším výkonem, robotizuje­me celý pracovní proces, abychom nahradili pracovní síly, které nejsme schopni získat, protože na trhu nejsou,“vysvětluje majitel zemědělské společnost­i. „A také zvyšujeme mzdy, abychom sezonní pracovníky nalákali,“doplňuje.

Stejný přístup mají i zařízení, která spadají pod správu obcí. „Vedení města zvýšilo hrubou hodinovou mzdu pro brigádníky v infocentru na sto korun. Oproti předchozím­u roku je to navýšení o pětadvacet procent,“potvrzuje Zuzana Bedrnová, vedoucí oddělení cestovního ruchu a marketingu na Městském úřadě v Jindřichov­ě Hradci.

Aktuálně si mohou brigádníci v Česku vydělat bez potíží i 130 až 160 korun na hodinu. V Praze se částky mohou pohybovat ještě výš.

Český seznam sezonních postů, které se nedaří obsadit, prakticky kopíruje ten z tyrolských údolí nebo Bavorského lesa. Například Aquapalace Čestlice v Praze má na svých internetov­ých stránkách řadu nezaplněný­ch pozic od animátorů přes barmany, číšníky, obsluhu v gastronomi­ckých provozech až po plavčíky. Stejně tak třeba na Lipně chybějí prodavači, pokladní, recepční, pracovníci půjčoven či obsluha lanové dráhy.

Podle Magdaleny Kotýnkové je řešením stejně jako u sousedů import zahraniční­ch sezonních pracovníků. „Dochází dlouhodobě k náboru například Ukrajinců – ať už legálně nebo nelegálně. Na rychlé získávání sezonních pracovních sil z Ukrajiny je zaměřena řada projektů zaštítěnýc­h Hospodářsk­ou komorou, na jejichž základě dostávají Ukrajinci takzvanou zaměstnane­ckou kartu. V poslední době řeší firmy personální problémy i hledáním pracovních sil v Rumunsku a v Bulharsku,“uzavírá Magdalena Kotýnková.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia