MF DNES

„V Liďáku mám spacák a karimatku“

- — Ondřej Leinert

NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ „Všichni nás znají kvůli biatlonu, ale přitom nám tady chybí pořádná sportovní hala. To je teď můj úkol pro příští volební období,“líčí starosta Nového Města na Moravě a místopředs­eda ČSSD Michal Šmarda. Už skoro měsíc je kandidátem strany na ministra kultury, ale vidina vládní funkce, byť prezident Miloš Zeman s jeho jmenováním vyčkává, mu zatím hlavu nezamotala.

„Přijeďte klidně na rozhovor k nám, aspoň vám to tu ukážu, v šest ráno jede první vlak z Prahy, v devět jste u nás, počkám na vás na nádraží,“nabízí hned. Ve spojích se vyzná. „Tady bydlím,“ukazuje na bytovku kousek od nádraží. Když to mám tak blízko, byl bych blázen, abych jezdil autem,“říká s tím, že do Prahy vyráží zatím stále spíš jen na otočku.

„Na den dva dny v týdnu. Přespávám v Lidovém domě, mám tam karimatku a spacák. Takhle se mi stalo, že jsem zaspal na schůzku s premiérem,“vypráví o jednání s Andrejem Babišem.

„Když jsem se ráno v Lidovém domě sprchoval, uvědomil jsem si, že jsem si v pokojíku, kde mám karimatku, zabouchl klíče. Musel jsem na vrátnici, a než se to vyřešilo, zjistil jsem, že bych normální chůzí došel do Strakovky o deset minut později. Tak jsem celou cestu běžel. Venku na mě čekali novináři a ptali se mě, s čím na tu schůzku jdu. Byl jsem tak uřícený, že jsem ze sebe jenom vysoukal, ať se nezlobí, že nevím, protože jsem zaspal. Ale stihl jsem to, ve Strakovce jsem byl v 6.52, schůzka byla v sedm ráno,“usmívá se Šmarda.

A s výsledkem schůzky mohl být spokojen, Babiš mu potvrdil, že jeho nominaci pošle na Hrad.

„Tady je tak krásně, že se mi odsud vůbec nechce,“zadívá se do stromořadí poblíž nádraží. Co chvíli potká někoho, s kým si tyká, turisty by tu ve všedním odpoledni spočítal na prstech jedné ruky, ale moc jich prý paradoxně není ani při vyhlášenýc­h biatlonový­ch závodech.

Líné město

„Přijede sice 30 tisíc lidí, ale areál je asi dva kilometry směrem z města. Jsou tam i parkoviště, takže lidi přijedou a zase jedou pryč. Tady je to klidné město, říkám si, že by to chtělo jen otevřít trochu víc hospod a mohli bychom se ucházet o titul Lazy Town, v Rakousku nebo Švýcarsku jich mají několik, u nás zatím žádné není,“zamyslí se v lehké nadsázce, kam by podle něj turisté mohli jezdit – jak to anglické označení říká – lelkovat.

„Tady bývala spalovna, takové šedivé místo uprostřed sídliště, teď místo ní máme Městské lázně, stálo nás to sto milionů korun. Ještě tu sportovní halu, ať nejsme městem sportu jen pro turisty,“popisuje.

„Pokud by se předseda s prezidente­m dohodli na jiném řešení, zůstanu v Novém Městě a aspoň to dotáhnu. Když to vyjde, můžu s klidným svědomím odejít,“má jasno.

 ?? Foto: O. Leinert ?? Tady to vedu Šmarda vítá reportéra MF DNES u vlaku.
Foto: O. Leinert Tady to vedu Šmarda vítá reportéra MF DNES u vlaku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia