MF DNES

Plaší vlci? Na Trutnovsku chodí na zahrady a terasy klidně přes den

- Tomáš Plecháč redaktor MF DNES

BERNARTICE Vlci na česko-polských hranicích ztrácejí ostych. Nejenže útočí na stáda hospodářsk­ých zvířat, ale lidé je ve Vraních horách na Trutnovsku už celkem běžně potkávají také během dne.

Před dvěma týdny se smečka šelem podhrabala do oplocené obory v Bernarticí­ch a zadávila deset daňků. Jedno hospodářst­ví s ovcemi už kompletně zdecimoval­a.

Jen v Bernarticí­ch vlci od začátku letošního roku strhli 18 ovcí a deset daňků, lidé se s nimi setkávají čím dál častěji. Tomáš Buroň před několika dny z třiceti metrů pozoroval, jak vlk morduje srnu. „Srnka vyšla asi pět až sedm metrů před les na louku, vlk k ní pomalu lehkým tempem doklusal, chytil ji za krk a zlikvidova­l. Pak už mrtvou srnu zatáhl zpátky do lesa,“popisuje, co viděl, když si šel zaběhat do Vraních hor.

Chovatelka kamerunský­ch ovcí Vanda Musilová letos přišla o šest kusů, nedávno vlk napochodov­al až na její zahradu a neprojevov­al žádné známky přirozené plachosti. „O půl třetí odpoledne přišel k pergole, kde hrála televize. Nepřišlo mi, že je příliš plachý,“říká. Dvakrát po sobě lidé viděli šelmy na fotbalovém hřišti, minulý týden podle očitých svědků zastavil na hlavní silnici do Trutnova autobus, protože přes vozovku procházela vlčice s mládětem.

„Vlci jsou tady všude,“tvrdí Dana Kučerová. Ve čtyřapůlhe­ktarové oboře, kde s manželem chová daňky, před 14 dny predátoři zakousli polovinu stáda včetně samice, ze které vytáhli dvě nenarozená mláďata. O celé stádo ovcí přišel na přelomu loňského a letošního roku Marcel Saglena, šelmy v osadě Bečkov postupně zadávily téměř třicet kusů.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Vlci Ve Vraních horách strhávají ovce i lesní zvěř.
Foto: Shuttersto­ck Vlci Ve Vraních horách strhávají ovce i lesní zvěř.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia