MF DNES

Přežil díky píšťalce

Před 100 lety bojovaly desetitisí­ce Čechů na ruské frontě. Mezi nimi i Josef Hříbek. Zasáhly ho tři střely naráz. Přežil.

-

Prostřelen­ý notes a píšťalka, kterou měl při útoku Rusů J. Hříbek v kapse.

Stál jsem nehnutě na místě. Očima s hrůzou rozšířeným­a hleděl na tři šílené ruské vojáky jako na strašné zjevení. Vyrostli jakoby ze země a přinášeli mi neodvratně smrt.

Štěstí si Josef Hříbek vzpomínku na den, kdy padl do zajetí. Za dvě hodiny převzal velení major poslaný ze štábu. Po chvíli byl také po smrti. A podobný osud potkal i jeho následovní­ka.

Bez přestání hřměla děla. Tisíce střel, stovky granátů a tuny vyvržené hlíny si vybíraly své oběti. Zákopem proběhl voják, který si zpíval. Zbláznil se hrůzou. Granát těsně minul dvaadvacet­iletého nadporučík­a a zabil desátníka Macháčka, který stál za ním u střílny. Zůstala po něm jen hlava s vypouleným­a očima. Kolem se válely útržky jeho zakrvácené­ho pláště. Ze zákopů vanul zápach krve a rozžhavené­ho železa. Každou chvíli přicházely spojky a podávaly hlášení o beznadějné situaci.

Pak nastalo ticho...

Palba z děl neustávala až do večera. „Zdálo se, že je všemu konec, že se z tohoto pekla nikdo nedostane. Přepadl mne divoký, příšerný strach ze smrti. Vzpomínal jsem v této těžké chvíli na manželku a dceru,“zapsal si Hříbek.

Po dělostřele­ckém zpracování rakouských postavení, kdy se už zdálo, že je v nich všechno zničeno a zavaleno zemí, nastalo najednou ticho. Nepřítel vyšel ze zákopů. A ze tří stran zaútočil. Na několika místech byla linie rakouských vojsk proražena. Asi v deset hodin večer se ozvalo za českými vojáky bojové urááá. Přesila Rusů byla ohromující. Nad hranou zákopu se objevili tři ruští vojáci s nasazenými bodly na ručnicích. Jeden z nich vhodil do otevřeného krytu, kde se tísnil český nadporučík a několik jeho spolubojov­níků, ruční granát, který zabil četaře Procházku. „Oněmělý a ohluchlý výbuchem vyběhl jsem ven a zvedl ruce. Stál jsem nehnutě na místě. Očima s hrůzou rozšířeným­a hleděl upřeně na tři šílené ruské vojáky jako na strašné zjevení. Mráz přejel mi po zádech. Vyrostli jakoby ze země a přinášeli mi neodvratně smrt, která se mi dívala přímo do očí,“vzpomínal Hříbek.

Všichni tři nasadili bodáky špičaté jako jehly na jeho prsa a jako na povel vystřelili. Ostrá bolest mu projela celým tělem. Jeden z vojáků ho udeřil do hlavy pažbou ručnice. Mladík se těžce převalil na znak do chodby zákopu a ztratil vědomí.

Byla tma, když se voják sedmé roty probral k životu. Jedna střela ho zasáhla do pravé části prsou, prorazila notes a píšťalku, kterou měl v náprsní kapse. Fotografie jeho ženy i dcerky byly nasáklé krví. Stejně jako uniforma. Z rány v prsou prýštila krev tenkým pramínkem. Druhá a třetí kulka pronikly hořejší částí pravé ruky. Celý prapor, kterému velel v poslední chvíli bitvy, byl už v zajetí. Josef Hříbek jako zázrakem přežil. Dokázal přečkat i infekci skvrnitého tyfu, jímž se nakazil v lazaretu na moskevském předměstí. Mezitím ho převezli do Nižního Novgorodu. Prudké záchvaty, cvakání zubů, tělo se třáslo smrtelným chvěním. Ve spánku se vraceli tři urostlí ruští vojáci s bodáky.

„Zachtělo se mi žít, aspoň hodinu, aspoň ještě jeden den. Já nechci umřít. Neumřu. Musím se vrátit domů. Probouzel jsem se s tlukoucím srdcem. Asi pátého dne, kdy jsem byl již v agonii, přenesli mne nemocniční zřízenci, ještě asi s deseti jinými těžce nemocnými zajatci do márnice,“vzpomínal Hříbek na chvíle, kdy ho lékaři odepsali.

Zajatci leželi na pryčně ve strohé místnosti jeden vedle druhého, obličeji obráceni ke stropu. Všichni zarostlí, s vyčnívajíc­ími lícními kostmi, s očima hluboko zapadlýma. Jen zřídkakdy některý nemocný zvedl hlavu a zadíval se na stěnu, kde byly opřeny rakve z nehoblovan­ých prken. Čekaly na ně.

Všech deset zajatců zemřelo tiše, v bezvědomí, aniž si na něco stěžovali. Jen mladík z Prahy ne. To se opakovalo i druhý den. Nakonec mu překvapení lékaři dali šanci.

Hříbek se léčil několik týdnů. O rok později vstoupil do 6. střeleckéh­o pluku českoslove­nských legií v Rusku.

Kariéru legionáře završil jako velitel čs. charbinské posádky v čínském Mandžusku.

 ?? Foto: VHA ?? V zákopech Vrhači min v Haliči. Východní fronta se táhla i v okolí města Lvov – dnes ležícího na Ukrajině. Boji prošly desetitisí­ce Čechů.
Foto: VHA V zákopech Vrhači min v Haliči. Východní fronta se táhla i v okolí města Lvov – dnes ležícího na Ukrajině. Boji prošly desetitisí­ce Čechů.
 ?? Foto: ČTK ?? Na kolejích Legionáři trávili na železnici dlouhé měsíce. Na snímku odjezd delegátů 4. pluku na sjezdové předporady v Čeljabinsk­u.
Foto: ČTK Na kolejích Legionáři trávili na železnici dlouhé měsíce. Na snímku odjezd delegátů 4. pluku na sjezdové předporady v Čeljabinsk­u.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Legionář Josef Hříbek v uniformě čs. legií v Rusku. Stal se velitelem posádky v Číně. 2x foto: archiv J. Hříbka
Legionář Josef Hříbek v uniformě čs. legií v Rusku. Stal se velitelem posádky v Číně. 2x foto: archiv J. Hříbka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia