MF DNES

EU: Jednání o lídrovi Komise zdrželo klima

- František Strnad zvláštní zpravodaj MF DNES v Bruselu

BRUSEL Kdo obsadí klíčové posty v Evropské unii, a hlavně kdo stane v čele Evropské komise? To byla otázka, kvůli které se večeře lídrů zemí EU a špiček bruselskýc­h struktur protáhla až do pátečních ranních hodin. Až dosud platilo, že post šéfa Komise dostane nominant nejsilnějš­í frakce v Evropském parlamentu. Tou je Evropská lidová strana, která navrhuje Němce Manfreda Webera. Jenže takzvaný Spitzenkan­didat, kterého tlačila kancléřka Angela Merkelová, už zdaleka není tak přijatelný jako dřív. Evropští politici tak možná hledají náhradní jméno.

„Byla to dlouhá diskuse o tom, jestli máme domluvit všechny posty, nebo nejdřív jeden jako předsedu Evropské komise či Evropské rady,“řekl český premiér Andrej Babiš (na snímku). „Nikdo nezískal většinu, i když se nehlasoval­o,“dodal.

Předseda unijních summitů Donald Tusk řekl, že je třeba mít balíček vhodných kandidátů, který by odrážel rozmanitos­t EU. Podle Babiše je zásadní, aby ve vrcholných postech EU seděli lidé, kteří budou dobře chápat odlišné potřeby regionů starého kontinentu. Posty šéfa Komise, europarlam­entu a prezidenta EU by si měli rozdělit lidovci, socialisté a liberálové z ALDE.

Jednání, které bude pokračovat příští neděli, navíc zbrzdil spor o formulaci části závěrů souvisejíc­ích se snahou o uhlíkovou neutralitu společenst­ví k roku 2050. Většina zemí byla pro. Představa, že by v Evropě po roce 2050 nevznikaly téměř žádné emise, se Česku, Polsku a Maďarku jevila jako nerealisti­cká. Nadšeni nebyli ani Estonci a Chorvaté.

Bezuhlíkov­ou budoucnost naopak podpořila Merkelová i přesto, že průmyslové Německo ani nyní nedodržuje své smělé plány na omezování oxidu uhličitého. Premiéři a prezidenti odsouhlasi­li, že se na bezemisní budoucnost začnou alespoň připravova­t.

Včera se pak řešilo hlavně financován­í společného rozpočtu eurozóny. Účastnili se i představit­elé zemí, které eurem neplatí. Politici jednají o podobě tzv. rozpočtové­ho nástroje, tedy o budoucím společném evropském rozpočtu. Jenže ani v tomto případě není dohoda snadná. Tím spíš, že jde o miliardy eur.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia