MF DNES

Americké břehy zaplavily mrtvé velryby

-

Uzápadního pobřeží Spojených států uhynulo v posledních měsících tolik plejtvákov­ců šedých, že chybějí místa, kde by se jejich těla mohla přirozeně rozložit a nepředstav­ovala přitom problém pro lidi.

Jenom na pobřeží státu Washington se muselo najít místo pro 29 uhynulých plejtvákov­ců, zvaných také velryba šedá. Úřady se snaží najít rozsáhlé písečné oblasti v soukromém vlastnictv­í, jejichž majitelům by nevadilo mít na svém pozemku rozkládají­cího se živočicha, který měří mezi 12 a 15 metry a od něhož se line odér, který odpovídá jeho rozměrům.

„Nejlepší je těla samozřejmě nechat, aby se rozložila přirozeně,“říká biolog John Calambokid­is z výzkumné

organizace Cascadia Research.

Na americkém tichomořsk­ém pobřeží bylo od začátku roku objeveno nejméně 81 uhynulých plejtvákov­ců šedých, a pokud se k tomu přičtou velryby nalezené v Mexiku a Kanadě, vyšplhá se tento počet zhruba na 160.

Prvními soukromými majiteli pláže, kteří ji po dohodě se sousedy nabídli jako místo, kde se může rozložit tělo velryby, jsou manželé ze státu Washington. Tělo dvanáctime­trové velryby tam bylo začátkem měsíce dotaženo pomocí motorového člunu ze vzdálenost­i téměř pěti kilometrů. Mario Rivera a jeho manželka, veterinářk­a Stefanie Worwagová používají vápno, aby urychlili rozklad zdechliny a omezili její zápach.

Mario Rivera připouští, že zápach z uhynulého samce, který leží necelých 140 metrů od jejich domu, byl tento týden po několik dnů příšerný. „Ale je to jen dočasné. Bude smrdět asi tak měsíc a pak zápach zmizí,“vysvětlil. O zdechliny, kterým chtějí dát šanci se přirozeně rozložit, se mezitím přihlásilo dalších 15 majitelů pláží.

Američtí vědci úhyn plejtvákov­ců šedých na západním pobřeží označili za „mimořádný jev“. Je největší za poslední dvě desítky let a odborníci odhadují, že velryby vyplavené na břeh tvoří jen desetinu počtu celkově uhynulých zvířat. Drtivá většina se jich potopí ke dnu.

Plejtvákov­ec šedý byl ze seznamu ohrožených druhů, kam se dostal kvůli hrozícími vyhynutí v důsledku lovu, vyřazen v první polovině 90. let minulého století. Jeho populace se za posledních deset let výrazně zvětšila a nyní se odhaduje na 27 000 kusů. V souvislost­i se současným úhynem těchto savců se objevují otázky, zda se jejich počet nedostal na hranici únosnosti, podle jiné teorie jim v důsledku globálního oteplování ubývá potravy a hynou vyčerpáním.

Uhynulý plejtvákov­ec, který se rozkládá na pláži Rivery a Worwagové, měl žaludek plný rostliny, jež rozhodně není běžně jeho potravou. Pitva ukázala, že zvíře uhynulo hlady. „Ta velryba se zoufale snažila najít si potravu. Je to, jako když hladovějíc­í člověk jí trávu, aby se udržel naživu. Prostě to nejde,“řekl Rivera. (ČTK, AP)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia