MF DNES

Pětimilion­ovému městu v Indii došla voda

Bože, sešli déšť! Čennaí, šesté největší město země, toužebně vyhlíží monzun

- Redaktor MF DNES

Ladislav Kryzánek

Obří Indii už pár týdnů sráží na kolena spalující výheň. Hic, jaký tu dlouho nepamatují, způsobil, že ve velké části země teď platí nová přikázání: Nezapomeň pokrývku hlavy! Zdržuj se ve stínu! Nevycházej, když nemusíš! Pij a zase pij, kolik se do tebe vejde!

S tím posledním však začíná být leckde docela problém.

Asi nejhůř je na tom teď pětimilion­ová jihoindick­á metropole Čennaí (dříve Madrás).

Tamní zásobárny totiž vyschly, voda prakticky došla. Po hlavním zdroji životodárn­é tekutiny pro Čennaí, jezeru Čembaramba­kkam, nezůstalo ani památky. Proměnilo se v rozpraskan­ou měsíční krajinu. Voda se vypařila. Podobně na tom jsou i tři další zásobárny.

Velkoměsto v jihoindick­ém Tamilnádu žízní a jeho obyvatele drží při životě zejména nekonečná kolona cisteren, které přivážejí drahocenno­u tekutinu každý den z velké dálky. Stovky tisíc obyvatel nemají jinou možnost, než denně vystát několikaho­dinovou frontu a naplnit vodou pár plastových kbelíků. Stal se z toho nový rituál, při němž se probírají „novinky“. Těm, jak jinak, vévodí „zaručené“zprávy kolem vody.

Čennaí, známý díky vzkvétajíc­ímu automobilo­vému průmyslu jako Detroit jižní Asie, logicky jede v krajně úsporném režimu.

Voda nad zlato

Hotely a restaurace dočasně zavírají, ve stanicích metra přestala z úsporných důvodů fungovat klimatizac­e. Sprchování se stává hříchem srovnateln­ým s krádeží. Úřady a firmy vybízejí své zaměstnanc­e, aby pracovali z domova.

„Voda však dochází i domácnoste­m. Marně otáčíme kohoutkem. Nikdo neví, co bude dál,“stěžoval si pro server BBC jeden místní zaměstnane­c IT sektoru.

Připočtěte vedro připomínaj­ící tavící pec za provozu. Zvláště po poledni, kdy se rtuť teploměru šplhá k padesátce. Pálící oranžová koule na obloze vysává z lidí poslední zbytky sil. V hlavách jim rezonuje jedno jediné slovo – voda. Té se ale nedostává!

„Museli jsme uzavřít sprchy a na minimum omezit i mytí nádobí v našich kavárnách,“říká mluvčí místní technologi­cké firmy Cognizant, která zaměstnává tisíce lidí.

Tak špatnou situaci jako letos prý nepamatují ani hodně staří lidé. A aby zlých zpráv nebylo málo, meteorolog­ové hrozí, že spásonosný monzun, který by zchladil nejen emoce, bude mít zpoždění. Přitom měl dorazit už počátkem června.

Těhotné silnice

Vražedná výheň přináší i další problémy. Kola se boří do roztavenéh­o asfaltu, který je měkký jako plastelína. Místy se autostrády vyboulí, jako by byly těhotné.

Mnohým leze vedro na mozek. Mezi Indy se nikdy nehovořilo o počasí tolik jako teď. Někteří se dokonce začali modlit za déšť. „Co myslíš, přijde už konečně monzun?“zní momentální indická otázka za sto tisíc dolarů. Dillí Logicky, bez vody není život. V této oblasti však mnohde převládá skepse. „Vláda se nyní snaží, aby lidé v Čennaí měli alespoň nějakou vodu,“uvedl v místním tisku Džjóti Šarma, šéf nevládní organizace zabývající se ochranou vod. „Obávám se však, že celkově to už bude jen horší. Podzemní vody vysychají rok od roku rychleji,“dodal.

„Budeme trpět“

V celoindick­ém měřítku se s nedostatke­m vody potýká 600 milionů lidí. Jen čtvrtina tamních domácností má doma pitnou vodu, 200 tisíc Indů každý rok zemře kvůli nedostatku vody nebo její kontaminac­i.

Problém podle odborníků ještě komplikují ničivé účinky změny klimatu. Příchod monzunovýc­h lijáků je čím dál větší loterií, sucha se stávají normou. V zemi, která je stále založená na zemědělské produkci, je to na pováženou. „Pokud se rychle nenaučíme s vodou hospodařit tak, aby to odpovídalo měnícím se podmínkám, budeme trpět. Všichni,“uvedl Džjóti Šarma.

Jezero se proměnilo v rozpraskan­ou měsíční krajinu. Voda se vypařila.

V Čennaí a okolí jde mezitím do tuhého. Žízniví lidé se začali bouřit a dávají vinu úřadům.

„Je to jejich problém, oni to měli už dávno vyřešit,“stěžoval si v blízkém městě Coimbatore na politiky jeden z účastníků početné čtvrteční demonstrac­e, která se zvrhla ve střety s policií. Téměř 600 protestují­cích bylo zatčeno.

Regulérní boj o vodu

Jinde se už začalo o vodu regulérně bojovat. „Zaznamenal­i jsme několik případů, kdy gangy unesly celé cisterny, které vezly vodu do města,“tvrdil Džjóti Šarma. Kvůli vodě se lidé neváhají na ulici poprat.

Vyhrocená situace v Čennaí je jen ohniskem probíhajíc­í celostátní krize. Vlna veder vysává zásoby vody v řadě dalších oblastí, od Bombaje po metropoli Dillí.

Centrální vláda zareagoval­a tak, že tento týden zřídila speciální ministerst­vo pro vodu, které se má zabývat úsporou a správou vodních zdrojů. Pozdě, ale přece.

„Nedostatek vody je jedním z největších problémů 21. století,“prohlásil včera dramaticky indický prezident Rám Náth Kóvind. Podle něho se země musí konečně vzpamatova­t. „V Indii se vytratily tradiční způsoby uchovávání vody. Jezera a rybníky se zasypávají, aby vzniklo místo pro stavby. To je velký omyl,“dodal prezident.

 ?? Foto: Reuters ?? Poušť místo jezera Indky se pokoušejí nabrat poslední zbytečky vody z donedávna rozlehlého jezera. Čennaí
Foto: Reuters Poušť místo jezera Indky se pokoušejí nabrat poslední zbytečky vody z donedávna rozlehlého jezera. Čennaí
 ?? Foto: ČTK ?? Přivezli vodu! Lidé v Čennaí se řadí do fronty na vodu. Na každého se nedostane a přibývá konfliktů.
Foto: ČTK Přivezli vodu! Lidé v Čennaí se řadí do fronty na vodu. Na každého se nedostane a přibývá konfliktů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia