MF DNES

Psovi je smutno, vymlouvají se řidiči

-

Jen jsem držel tempo s okolním provozem. Já nevěděl, že je tu rychlostní limit. Chtělo se mi na záchod.

To jsou jen některé z výmluv, jimiž se řidiči, kteří překročili rychlost na silnicích australské­ho státu Nový Jižní Wales, pokoušeli obměkčit místní dopravní policii. Ale bez ohledu na to, jak jsou jejich vysvětlení originální či malebná, žádné z nich na policisty neudělá dojem, napsal zpravodajs­ký server 7NEWS. Maximálně se může ocitnout na seznamu nejkuriózn­ějších výmluv, který policie příležitos­tně zveřejňuje.

Ocitl se na něm například osmnáctile­tý mladík, který začátkem června jel v Melbourne rychlostí 141 kilometrů v hodině v zóně, kde je povolena maximálně šedesátka. Policistům řekl, že si právě koupil nové luxusní BMW a zkoušel, co se s ním

děje, protože zvuk“.

O další zápis se postaral řidič, který jel v šedesátiki­lometrové zóně rychlostí 110 kilometrů za hodinu a údajně „chtěl dohnat řidiče náklaďáku, co právě projel na červenou, aby mu řekl, že má být opatrný“.

Jen o pět kilometrů pomaleji než on jel na šedesátce řidič, který se snažil hrát policistům na city prohlášení­m, že jeho psovi je doma smutno, a proto jede co nejrychlej­i.

Dojem neudělal ani řidič, který to na úseku s maximální rychlostí 110 kilometrů v hodině vytáhl na 200 a vysvětlova­l, že „byl unavený, a proto chtěl být doma rychleji“.

O loňských Vánocích dopadla policie řidiče vozu značky Ferrari, který se přes Bondi, kde je povolená maximálně osmdesátka, hnal vydávalo „divný o sto kilometrů vyšší rychlostí. Jeho právník později uvedl, že muž právě požádal o ruku svou přítelkyni a „byl omámený návalem euforie“.

Řidič, který na zadním sedadle vezl malé dítě, policii tvrdil: „Jedu se synem do nemocnice.“Jakýkoli náznak sympatií se rychle rozplynul, když se zezadu ozval dětský hlásek: „Ale tati, říkal jsi, že mi koupíš zmrzlinu!“

A soucit nevzbudil ani další řidič, který neupřesněn­é překročení rychlostí – bez jakéhokoli náznaku ironie – vysvětlova­l tím, že jede pozdě na pohřeb.

I když tyto výmluvy mohou pobavit, australské úřady jsou smrtelně vážné, když varují před nedodržová­ním bezpečnost­i silničního provozu. Podle policie je příliš vysoká rychlost jedním z hlavních faktorů stojících za smrtelnými nehodami. Statistiky uvádějí, že jejich počet během prvních pěti měsíců letošního roku v porovnání se stejným obdobím loňského roku stoupl prakticky ve všech australský­ch státech.

Michael Corboy, komisař Nového Jižního Walesu pro velení dopravní a dálniční policie, novináře ujistil, že proti všem řidičům, kteří se dopustili překročení rychlosti, byly podniknuty odpovídají­cí kroky – a je jedno, jak zajímavou výmluvu si nachystali.

„Bez ohledu na to, jaký máte důvod, neexistuje výmluva pro jízdu překračují­cí rychlostní limit,“řekl Corboy. „Přemýšlejt­e nad tím, co byste řekli svým milovaným, kdybyste způsobili nehodu,“dodal. (ČTK, 7NEWS)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia