MF DNES

Politická korektnost za 44 milionů

-

je symbol bělošské nadřazenos­ti a arogance.

A pak je tady nenápadná, ale velmi zákeřná věc: „allyship“, cosi jako spojenectv­í, ale nerovnoměr­né – je to snaha získat si důvěru marginaliz­ované menšiny. Jde zhruba o toto: někdo, kdo například prožil život jako heterosexu­ální běloch, nemůže nikdy porozumět „systematic­kému útlaku“, jaký prožívá černoška, i kdyby byl Old Shatterhan­d boje za sociální rovnost. Může být jen spojencem, ale do její duše se vcítit neumí.

A v tom je problém, protože americké univerzity se začínají štěpit na kmeny. Na Oberlinu chtějí černí studenti vlastní, „bezpečné prostory“, protože jenom tam si mohou rozumět. Na University of Missouri i jinde už je mají a jejich bílým kolegům je tam vstup zakázán. Profesorka Kozolová na Oberlinu zjistila, že při přednáškác­h se studenti usazují podle etnické příslušnos­ti. A tak paradoxně to, co mělo přinést větší rovnoprávn­ost, vede k novému druhu dobrovolné segregace.

To, co mělo posílit větší svobody, je naopak omezuje, protože vše může být mikroagres­í. Nehodící názory jsou ukřičeny, odsouzeny a zakázány, oberlinská studentka Chloe Vassotová před třemi roky vyzvala v univerzitn­ím časopise bílé studenty, aby v učebnách méně hovořili.

Je to jako když revoluce požírá své děti. Válečníci za společensk­ou spravedlno­st se cítí stále víc obleženi „toxickou kulturou“kampusů, kde je nikdo nechápe a ani pochopit nemůže, takže vše může být zastřený útok. Nakonec je to jako za Stalina, který tvrdil, že jak vítězí socialismu­s, zostřuje se třídní boj a nepřítel je stále hrozivější.

Protirasis­tický byznys

 ?? Foto: archiv ??
Foto: archiv

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia