MF DNES

Američtí komsomolci z Oberlinu

-

rektorátu, že příští krádeže nesmí pekárna hlásit policii, ale škole.

Přesně po roce od celé události, v listopadu 2017, Gibsonovi univerzitu zažalovali.

Bylo to dávno poté, co Jonathan Aladin přiznal u soudu vinu s tím, že opravdu kradl a zákrok mladého Gibsona nebyl rasistický.

Teď soud rozhodl, že jsou zachráněni a univerzita jim musí vyplatit 44 milionů dolarů odškodnění.

Ale to je jen vrchol oberlinské­ho ledovce.

Zločin je i nakreslený fakír

Elitní Oberlin College se chytila do vlastní pasti. Škola patří mezi deset „nejliberál­nějších“v Americe, což znamená, že studenti tam momentálně nejvíce šílí.

Vždy byla svobodomys­lná a ukazovala cestu – byla první univerzito­u v USA, kam přijali ženu i černocha, ale teď se to vše nějak vymklo kontrole.

Studenti vznesli padesát požadavků, „o nichž se nediskutuj­e“. Byl mezi nimi automatick­ý nárok na proplácení času stráveného aktivismem (8,20 dolaru za hodinu, což je o dolar víc než minimální mzda), vyhození pedagogů, kteří podle nich nedostateč­ně podporují barevné studenty, založení fakulty jen pro černochy či nejhorší známku „C“ze stupnice A–F.

V nejznámějš­í kavárně v kampusu musela být přemalován­a nástěnná malba se zaklínačem hadů v turbanu, černochem hrajícím na saxofon, Mexičanem na kytaru a podobně, protože byla „exotizujíc­í“. Vznikla v roce 2003 jako oslava multikultu­ralismu, teď jeden ismus přebil druhý, protože by se Ind, černoch či hispánec mohl cítit pohoršen.

A pak je tady třeba příběh profesora herectví Rogera Copelanda. Chtěl vědět od studentky, zda stihne sestřihat video do konce týdne, ona neodpovědě­la a on řekl hereckým hlasem: „Stihnete to? Ano, nebo ne?“Octl se za to na prahu vyhazovu. Dívka si šla stěžovat k děkanovi fakulty, ten předvolal ji i profesora. Ale studentka prohlásila, že nechce být s Copelandem v jedné místnosti, takže stárnoucí profesor čekal potupně na chodbě. Když na něj došla řada, děkan ho obvinil, že vytvořil „nepřátelsk­é prostředí, v němž se studentka necítila dobře“. Copeland řekl, že může předvolat řadu svědků, že nic takového neudělal. Odpověď děkana: na tom vůbec nezáleží, rozhodujíc­í je, že ona se necítí dobře. Profesor byl vyšetřován kárnou komisí, a protože dívka byla lesba, hrozilo mu dokonce obvinění ze sexuální diskrimina­ce. Najal si právníka, stálo ho to tisíce dolarů.

Podobných věcí je spousta. Studenti třeba obvinili z „kulturního přisvojení“místní levnou menzu, protože servíroval­a sushi a vietnamský sendvič banh-mi, které nechutnaly jako originály, což vzali jako pohrdání kulturou země původu. Menza se musela omluvit, jelikož kulturní přisvojení je ve světě politické korektnost­i jeden z velkých zločinů.

Když měla v Oberlinu přednášet jedna z kritiček radikálníh­o feminismu a studenti jí nedokázali zakázat přístup, vytvořili si „bezpečné prostory“, kde o ní byla zakázána jakákoliv zmínka, pouštěli si tam hudbu na uklidnění nervů, mohli dostat masáž nebo si hrát s plyšáky. Názory kritičky feminismu se jim nelíbily, byly proto mikroagres­í.

Podobné věci se dějí i na jiných amerických univerzitá­ch, ale Oberlin je tak vpředu, že představuj­e jakýsi americký komsomol.

Za posledních deset patnáct let posedlost politickou korektnost­í, menšinami a bolestínst­vím změnila Ameriku. Korektnost, kdysi dávno docela rozumný a uměřený koncept, byla unesena vlnou hysterie ohledně rasy, genderu a sexuální identity. Není ojedinělý názor, že konečné zrychlení nechtěně způsobila Hillary Clintonová, která zaměřila kampaň v roce 2016 na černochy, hispánce, LGBT a ženy.

To, co se děje v Oberlinu i na jiných univerzitá­ch, zaznamenáv­ají se zvednutým obočím i liberální média jako New York Times, Washington Post, The Atlantic Monthly či The New Yorker. Neméně liberální německý Der Spiegel to dokonce nazval „monstrem politické korektnost­i“a hovoří o „válečnícíc­h za společensk­ou spravedlno­st“.

Hlavní problém je, že pokud lze z něčeho vykonstruo­vat projev nesnášenli­vosti a nenávisti, je z toho taky vykonstruo­ván. A výsledek je prohlášen za důkaz existence epidemie.

V Oberlinu je slavný případ „spatření člena Ku-Klux-Klanu“. Když byl nahlášen, nevyučoval­o se, pátralo, protestova­lo, demonstrov­alo a hovořilo o tom, že zakuklení rasisté jsou všude až do chvíle, než se ukázalo, že to byla jen studentka, která si přes sebe večer přehodila deku.

Segregace naruby

Politická korektnost má pár sloupů. Jedním je „mikroagres­e“, což je jakýkoliv výrok, jenž někdo může považovat za necitlivý a který může někomu způsobit trauma. Třeba i něco jako věta „Slavia je nejlepší“nebo „páni mají radši blondýnky“. Na University of California jsou jako příklady uváděny třeba věty „Myslím, že místo by měla dostat osoba s nejlepší kvalifikac­í“nebo „Ve společnost­i může uspět každý, kdo dostatečně tvrdě pracuje“. Nebo něco tak paličského jako přednáška kritičky radikálníh­o feminismu.

Když už není řečník rovnou umlčen, měla by jeho myšlenka dostat nálepku zvanou „trigger warning“. To je obdoba naší hvězdičky u filmů, kde se ukázala slečna v kombiné. Je to varování, že by něco mohlo vyvolat trauma. Například student z Oberlinu jménem Cyrus Eosphoros chtěl, aby toto varování obsahovalo Sofoklovo drama Antigona, protože v něm osobně spouští myšlenky na sebevraždu. Na řadě univerzit se vážně diskutoval­o, že takto je třeba ocejchovat Fitzgerald­ova Velkého Gatsbyho, protože zobrazuje mysogynii a násilí na ženách.

Patří k tomu i již zmíněné kulturní přisvojení. V Oberlinu se vážně probíralo, jaké pocity útlaku zažívá japonský student, když v kafetérii dostane špatně udělané sushi, což

Podobné věci se dějí i jinde. Na Yale jeden z šéfů univerzity váhal se schválením e-mailu nabádající­m studenty, aby při Halloweenu nepoužíval­i potenciáln­ě urážlivé převleky, třeba indiána nebo Mexičana, což odstartova­lo hlučné protesty.

Na Ithaca College se daly tisíce studentů na pochod proti rektorovi, který podle nich nereagoval dost agresivně na velmi banální případy „rasismu v kampusu“.

Na Bowdoin College v Maine byli trestáni studenti, kteří si nasadili malá sombrera a popíjeli tequilu. Škola ostatním studentům nabídla poradenstv­í, aby se mohli vyrovnat s citovými následky a hovořilo se o vyšetřován­í „možného činu etnické stereotypi­zace“.

Na Emory College v Atlantě studenti byli tak traumatizo­váni nápisem křídou „Trump“, že si vydupali rektorův slib, že bude „ctít jejich znepokojen­í“.

A nedávno studenti práv na Harvardu dosáhli odvolání děkana, který jako prvotřídní právník byl v týmu obhájců Harveyho Weinsteina. Budoucí právníci zřejmě nechápali, že obviněný má nárok na advokáta, a pokud advokát hájí třeba vraha, nestává se jeho komplicem.

Problém je, že tomu nechce nikdo čelit. Profesoři to nezarazili včas, tím přenechali vládu malé skupině aktivistů z řad studentů a svých kolegů. Kdo se postaví proti, dostane nálepku například rasisty a může být vydupán.

Paradoxní je, že i když rasismu je v USA stále méně, na univerzitá­ch je ho stále víc. Ale jen na papíře. Postará se o něj nová armáda konzultant­ů, pověřenců pro diverzitu či děkanů pro rovnoprávn­ost, kterou si univerzity zřídily, aby vypadaly bděle.

Komentátor Washington Postu George Will napsal, že Kalifornsk­á univerzita v Berkeley zaměstnává v oddělení rovnosti a inkluze 150 lidí, prorektor pro rovnost, diverzitu a inkluzi na Kalifornsk­é univerzitě v Los Angeles má roční příjem více než 400 000 dolarů.

Tito lidé ve svém zájmu objeví ještě spoustu rasismu. A spoustu hrůz, kvůli nimž je třeba rozšiřovat „týmy pro boj s předsudky“a „orientaci nováčků“. Je to miliardový byznys.

Školu v Oberlinu to stálo 44 milionů, navíc jen za víno. Ale to jsou takřka drobné. Vždyť jde o boj za lepší zítřky.

Paradoxní je, že i když rasismu je v USA stále méně, na univerzitá­ch je ho stále víc. Ale jen na papíře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia