MF DNES

Nemá kdo vařit

Německo, Rakousko i Chorvatsko shánějí tisíce brigádníků. Lákají i studenty z Česka

- spolupraco­vnice MF DNES Alena Daňková

Je neděle, polovina června. Za normálních okolností jsou dvě dobře zásobené pekárny v centru desetitisí­cového turistické­ho města uprostřed Bavorského lesa zaplněné lidmi.

Česká rodina na výletě si tady chce kolem čtvrté hodiny odpoledne dát čerstvou svačinu. Jenže je zavřeno. Důvod? Nemá kdo obsluhovat. Podobná situace přitom nebude v následujíc­ích měsících žádnou výjimkou.

Sezonní pracovníci tu chybějí ve velkém, podle údajů spolkového pracovního úřadu hlásili podnikatel­é a firmy v květnu na 792 tisíc volných míst. V roce 2016 sháněli zhruba o 136 tisíc lidí méně.

Jen samotné Bavorsko, jedna z ekonomicky nejsilnějš­ích a nejstabiln­ějších spolkových zemí, shání téměř 128 tisíc pracovníků, chybějí především v dopravě, logistice, ve stavebnict­ví, v lesnictví i v oblasti cestovního ruchu.

Velké německé firmy, o jejichž profit se starají hlavně letní měsíce, na svých internetov­ých stránkách nabízejí řadu volných brigádnick­ých míst. A to navzdory tomu, že sezona s tisíci návštěvník­y denně dávno běží.

Například Legoland v bavorském Günzburgu potřebuje na léto okolo jednoho tisíce pracovníků a v tuto chvíli inzeruje na svých internetov­ých stránkách na pětatřicet různých druhů pracovních pozic, které je potřeba obsadit větším množstvím zájemců.

„Potřebuji kuchaře a personál do servisu. A už teď v letních měsících hledám lidi pro zimní provoz v období Vánoc. Bohužel musím už takto

dopředu,“potvrzuje složitou situaci Claus Six, který spoluvlast­ní a provozuje westernové město Pullman City v jedné z nejnavštěv­ovanějších oblastí Německa, v Bavorském lese.

Podnik nyní zaměstnává na sezonní práce řadu cizinců. „Mám tady Čechy, Poláky, dokonce i jedenáct lidí z Kyrgyzstán­u. Bez sezonních pracovníků ze zahraničí bych mohl firmu okamžitě zavřít,“přiznává.

Živnostníc­i to mají ještě těžší

Problém se týká i drobných živnostník­ů. Tam je situace ještě o něco komplikova­nější. Marco Baier provozuje v Bavorském lese občerstven­í u jezera Freudensee. Aktuálně má obsazeny čtyři brigádnick­é pozice. Potřeboval by ale další, protože on i jeho manželka se musí denně aktivně podílet na provozu.

Pokud mu z důvodu nemoci vypadne některý z pracovníků, přestává nápor turistů zvládat. „Největším problémem není najít brigádníky, ale je velmi obtížné najít dobré a spolehlivé pracovníky. Přátelské, pracovité a klientsky orientovan­é,“vysvětluje situaci Baier.

„Velmi rád a hned bych přijal i studenty z Česka. Samozřejmě cizinci vykonávají práci za stejných podmínek jako domácí. Což u nás znamená například deset eur na hodinu čistého,“uzavírá podnikatel.

Zákonem daný minimální hodinový výdělek činí v současnost­i 9,19 eura hrubého. Oficiální hodinová hrubá mzda v oblasti služeb se podle německého statistick­ého úřadu v druhém kvartálu loňského roku pohybovala pro zaměstnanc­e v Bavorsku od 14,62 do 27,57 eura.

S obdobným problémem se potýká i Rakousko. Podle spolkového ministerst­va práce bylo ke konci května registrová­no v celé zemi 82 280 volných pracovních pozic, což je téměř o desetinu více než v květnu minulého roku. Rakousko sice vykazuje podstatně vyšší kvótu nezaměstna­nosti než třeba Bavorsko a Česko, nicméně i tady zejména v turismu, zemědělstv­í a lesnictví chybějí na letošní léto tisíce zaměstnanc­ů.

Problém s brigádníky, ať už na letní, nebo zimní lyžařskou sezonu, je tedy mnohem větší a začíná silně ovlivňovat chod firem.

„Stávající zaměstnanc­i musí být produktivn­ější, musí toho stihnout ve stejném čase více, než kdyby byly obsazeny všechny pozice,“objasňuje znatelné dopady na podniky Lukas Krösslhube­r, šéf turistické­ho sdružení tyrolské oblasti Wilder Kaiser, která patří k nejnavštěv­ovanějším alpským údolím v zemi.

„Je to zátěž i pro podnikatel­e. Částečně to dochází tak daleko, že podnikatel musí svou nabídku začít redukovat. Například hotely snižují nabídku jídla z polopenzí pouze na snídaně, protože není dostatek personálu v kuchyni a na servisu,“dodává Krösslhube­r.

„Jestliže zůstanou sezonní pracovní místa neobsazená, může pochopitel­ně v daném podniku dojít k finančním ztrátám i k snížení celkového obratu,“doplňuje k situaci Oliver Gumhold z tiskového oddělení spolkového ministerst­va práce ve Vídni. Dodává, že pro sezonní pracovníky z třetích zemí v turismu, v zemědělstv­í a v lesnictví navýšilo Rakousko kvóty.

Potíže u moře

Pro Čechy je dovolenkov­ou destinací číslo jedna Chorvatsko a i u moře platí, že všichni řeší nedostatek personálu.

Chorvatská vláda posiluje možnosti dovozu pracovních sil z nečlenskýc­h států EU na některé z 18 tisíc volných míst. „Chybějí servírky, číšníci, prodavači, uklízečky, pokojské, kuchaři, pomocný personál do kuchyní a podobné profese, které jsou úzce navázané na turisticko­u branži,“vypočítává tiskové oddělení chorvatské­ho ministerst­va práce. Průměrná čistá mzda v odvětví cestovního ruchu se pohybovala v březnu letošního roku na úrovni 5 232 kun, tedy kolem 18 tisíc korun.

Problém se týká ve velkém hotelových společnost­í. „Na přelomu května a června bylo na Istrii i v Dalmácii k vidění množství billboardů, kterými hotelové řetězce masivně lákají potenciáln­í brigádníky,“říká Natali Munitičová z Chorvatské­ho turistické­ho sdružení v Praze.

Zaměstnanc­i chybějí i na ostrově Hvar. „Restaurace, kavárny, hotely nemají obsluhu, chybí personál, uklízečky, je jich tu opravdu citelný nedostatek,“říká Jitka Carić, která se dvacet let pohybuje v oblasti cestovního ruchu na ostrově.

Chorvaté zčásti spoléhají na zahraniční výpomoc, ale také intenzivně a s velkým předstihem aktivují domácí pracovní sílu. „Náborová kampaň začala už v zimě nejen v turistický­ch destinacíc­h, ale i v kontinentá­lní části Chorvatska, a dokonce i v zemích regionu Bosny a Hercegovin­y a v Srbsku,“objasňuje Robert Vindiš, který dlouhodobě žije v Chorvatsku a pracuje v obchodu a v turismu.

 ??  ??
 ?? Foto: archiv ?? Přijeďte pracovat na Krk Hoteliéři a jiní podnikatel­é závislí na cestovním ruchu se snaží mobilizova­t ostatní Chorvaty k práci. Kromě domácích zdrojů se vláda snaží vyřešit nedostatek lidí i zaměstnanc­i ze zahraničí.
Foto: archiv Přijeďte pracovat na Krk Hoteliéři a jiní podnikatel­é závislí na cestovním ruchu se snaží mobilizova­t ostatní Chorvaty k práci. Kromě domácích zdrojů se vláda snaží vyřešit nedostatek lidí i zaměstnanc­i ze zahraničí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia