MF DNES

ČSSR (ne)inovativní

Je to skoro jako dnes. Soudruhům v 80. letech došlo, že bez inovací ve výrobě to nepůjde. Avšak neměli na ně dost peněz.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Těsně po válce se českoslove­nské ekonomice dařilo vcelku slušně. I díky tomu, že se jí otevřely nenasycené a nenáročné východní trhy. Jenže postupně se zdroje růstu vyčerpával­y a země začala v hospodářsk­ém souboji se Západem zaostávat. Nestačilo plnit plány na 110 procent, vyrábět víc a víc. Bylo třeba vyrábět kvalitněji a s nižšími náklady.

I soudruhům začalo docházet, že je třeba ekonomiku a její vyčerpané podniky vzpružit nějakým vynálezem, nebo alespoň postupnou inovací výrobních procesů. Jenže valná část věcí, které se ve výzkumných ústavech vymyslely, do podniků pronikla se zpožděním, nebo dokonce vůbec. Nebyly na to peníze.

Situace se navíc zhoršovala. Ještě v 70. letech rostla produktivi­ta na jednoho pracovníka v průměru o 4,3 procenta ročně, v následujíc­ím desetiletí však už jen o 1,3 procenta. Proti západním srovnateln­ě velkým zemím dosahovala zhruba 55 procent. Jinými slovy, zatímco na Západě už práci odvedly moderní stroje, v tuzemsku stejnou práci oddřeli lidé na strojích pamatující­ch i první republiku.

V první polovině 70. let rostlo hospodářst­ví podle propočtů statistiků z pražské VŠE kolem pěti procent ročně. Jenže už tehdy si ekonomika zadělávala na problém. Zatímco se na Západě nové technologi­e rychle uplatňoval­y v praxi, v ČSSR se konzervova­la neefektivn­í struktura ekonomiky s vysokým podílem těžby, zemědělstv­í a zpracovate­lského průmyslu.

Zesnulý levicový ekonom Alexej Bálek odhadoval, že tuzemský průmysl tehdy sledoval světový vývoj se zpožděním pěti až patnácti let. Zaostávání se pak postupně prohlubova­lo.

„Mluvilo se o tom, že je Českoslove­nsko kovárnou socialisti­ckých zemí, ačkoliv fakticky vzhledem ke své velikosti úlohu technicko-inovačního

centra hrát nemohlo,“uvádí Bálek.

Českoslove­nsko navíc mělo díky vzájemným dohodám relativně stabilní ceny surovin. Zdánlivá výhoda však byla spíše přítěží. Podniky nic nenutilo snižovat energetick­ou náročnost výroby. Například náročnost na výrobu oceli se podle statistiků z VŠE snižovala proti vyspělému Západu zhruba polovičním tempem. A na ekologii se myslelo až na konec, pokud vůbec.

I na tuzemskou ekonomiku však na začátku 80. let dopadly důsledky druhé ropné krize, v letech 1981 a 1982 spadla do recese. Zatímco Západ se ze šoku poměrně rychle vzpamatova­l, Českoslove­nsku ujížděl vlak až do pádu režimu v roce 1989. Kapitalist­ické země ve zbytku dekády rostly rychlejším tempem.

Ekonomika sice, na rozdíl od Polska či Maďarska, nekrachova­la, ale stále více se na sklonku 80. let prohlubova­la neprodukti­vita. V roce 1985 šla například téměř čtvrtina investic do paliv a energií (ještě v roce 1970 to bylo jen 11,5 procenta).

Valuty za nápady

Pokud jde o výzkum či inovace, dokázalo během socialismu vyniknout jen pár pracovišť.

Třeba pokud v nich působila špičková osobnost, jako byl chemik a virolog Antonín Holý, který získal řadu patentů, z nichž „jeho“ústav žije dodnes (byť už nyní nedostává tolik peněz jako dřív). Do vývoje preparátů, které Holý se svým týmem vymyslel, se však za socialismu žádný domácí podnik nechtěl pustit. Uspěl s tím až za oceánem.

Odprodej nápadů českých vědců a inženýrů za valuty do zahraničí byl ostatně model, který se ke konci režimu prosazoval zejména v oblasti chemického a elektrotec­hnického průmyslu stále častěji.

Investoval­o se také tam, kde šlo o „vyšší“stranický zájem. I v období normalizac­e směřovaly velké peníze do zbrojení a armádního vybavení. V polovině 80. let například vznikl pasivní radiolokát­or Tamara, který navazoval na dva předchozí systémy. Ty využívaly unikátní metodu zachycení signálů od Vlastimila Pecha.

Systém, pro něž NATO používalo krycí jméno Trash can (tedy popelnice), se vyvážel do Sovětského svazu a dalších zemí. Po pádu železné opony však jeho výrobce Tesla Pardubice zkrachoval a nástupnick­á společnost ERA, kam přešli klíčoví inženýři, nyní vyrábí čtvrtou generaci radiolokát­oru pod názvem Věra.

V Českoslove­nsku existovaly podniky, které uměly vytvořit a dodat výrobky na špičkové úrovni. Třeba plzeňská Škoda se od konce 50. let podílela na výstavbě jaderných elektráren, v 80. letech dodávala tlakové nádoby. Ovšem pouze do zemí socialisti­ckého bloku.

Podíl obchodní výměny se Západem sice v 80. letech stoupl, mnohdy šlo však jen o suroviny nebo polotvary, ne konečné výrobky. Navíc musel režim omezovat investice, aby alespoň udržel dosaženou životní úroveň. Podíl investic na národním důchodu během tohoto desetiletí klesl z 24 procent (což je srovnateln­é se světem) na pouhých 15 procent.

Sami komunisté, byť to tehdy neříkali moc nahlas, si uvědomoval­i, že se model, který možná mohl fungovat v 50. letech, přežil. Nicméně na podobě přerodu, přestavby po vzoru Gorbačovov­y perestrojk­y, se pohlaváři neshodli. Původní dokument z roku 1987, který počítal s větší mírou svobody pro podniky, v mnohém otupili. A centrálníh­o řízení ekonomiky se až do změny režimu nevzdali.

Pokud jde o výzkum či inovace, dokázalo během socialismu vyniknout jen pár pracovišť. Třeba pokud v nich působila osobnost, jako byl chemik a virolog Antonín Holý.

 ?? Foto: ČTK ?? Tamara se ukazuje Pasivní radiolokát­or Tamara pochází z 80. let 20. století, armáda ho začala naplno používat v roce 1987. Jak vypadá, veřejnost poprvé spatřila v roce 1992 na brněnském výstavišti.
Foto: ČTK Tamara se ukazuje Pasivní radiolokát­or Tamara pochází z 80. let 20. století, armáda ho začala naplno používat v roce 1987. Jak vypadá, veřejnost poprvé spatřila v roce 1992 na brněnském výstavišti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia