MF DNES

Ruská smyčka se utahuje

První závěry vyšetřován­í pět let staré tragédie sestřelené­ho letadla nad Ukrajinou nepřinesly žádný převrat. Opět však o něco více zahánějí do kouta Rusko s jeho popíráním toho, že se jeho armáda podílí na válce v Donbasu.

- Karel Svoboda Institut mezinárodn­ích studií FSV UK

Středeční představen­í prvních závěrů mezinárodn­ího vyšetřován­í katastrofy letu MH17 z července 2014 slibovalo posun ve vleklém případu. Přesto první jména obviněných z věcného hlediska nepřinesla prakticky nic nového. A nutno říci, že i reakce ze strany Ruska nebyla nijak překvapivá. Ruské ministerst­vo zahraniční­ch věcí jako již v několika předchozíc­h případech vydalo prohlášení o podvrženýc­h důkazech, o obviněních, která se nezakládaj­í na faktech, a o celkové nevěrohodn­osti závěrů vyšetřovat­elů. V dalších dnech můžeme ještě očekávat tvrzení, pokud již nezazněla, že mezinárodn­í tým ignoroval důkazy předložené ruskou stranou, spolu s některými konkrétním­i tvrzeními.

Z lidí, kteří se nějak blíže problemati­kou války na východě Ukrajiny seriózně zabývají, pravděpodo­bně neexistuje nikdo, kdo by byl takovým přístupem překvapen. Rusko od počátku odmítá, že by se ve válce na Donbase jakkoli angažovalo. Ostatně tvrzení, že nejde o ruské vojáky, ale o místní domobranu, která si svoje vybavení nakoupila v běžných obchodech s vojenským vybavením, použilo i pro „zelené mužíčky“

rozmístěné na Krymu. Proto jsme se v minulosti dozvídali o ruských výsadkáříc­h, kteří „omylem“zabloudili na Ukrajinu, o vojácích, kteří si mohou přece trávit dovolenou, kde chtějí, a to včetně Donbasu. Dokonce ani, když sama ruská propagandi­stická televize RT zveřejnila záběry tanků z Debalceve, které vzhledem k použitému vybavení nemohly patřit nikomu jinému než ruské armádě, se tvrzení nezměnila a ruská strana si dále stála na svém.

Výmluvný rozhovor

Rusko předkládá a bude předkládat sérii tvrzení, která byla již v minulosti vyvrácena. Nejoblíben­ějším je to, že mělo být samo připuštěno k vyšetřován­í. V případech leteckých neštěstí se vyšetřován­í zpravidla účastní země, které jsou v něm nějak zaintereso­vané. Ať již tím, že se na palubě nacházeli jejich občané, letadlo bylo vyrobeno v jejich zemi, či spadlo na jejich území. Rusko samo tvrdí, že nic společného s pádem letadla nemá, čímž se samo z vyšetřován­í vyloučilo. A prostý fakt, že byli obviněni ruští občané, opravdu neobstojí. Do této doby oficiálně stálo Rusko mimo. A představa, že by měl například zloděj být součástí vyšetřujíc­ího týmu, který vyšetřuje jeho krádež, je úsměvná i v prostém životě. Navíc je nutné stále připomínat, že obvinění neznamená odsouzení a definitivn­í slovo může vyřknout až soud. Alespoň tomu tak je v Nizozemsku. Rusko tedy bude mít dostatek prostoru, aby případně předložilo své důkazy.

Obvinění přitom v žádném případě netvrdí, že došlo k úmyslnému sestřelení civilního letadla, proto ani oblíbené argumenty ze série „nemohli vědět, že tam letadlo poletí“nemají relevanci. I v rámci představen­í prvních osob, které jsou podle vyšetřovat­elů do katastrofy zapleteny, zaznělo, že nejpravděp­odobnější verzí vyšetřován­í je to, že bylo civilní letadlo sestřeleno omylem, záměnou za vojenské. To by bylo více než logické, protože v té době prostě protiukraj­inští bojovníci neměli k dispozici zbraně, které by mohly ohrozit vysoko letící letadla, což dávalo ukrajinské straně výraznou výhodu. Vyšetřovat­elé postupují velmi opatrně, když prozatím jmenovali jen lidi, kteří byli zodpovědní za přesun protiletad­lového komplexu do prostoru, odkud vypálil raketu. Další obvinění by měla následovat a lze se jen dohadovat, jak daleko půjdou. Už první náznaky ukazují na to, že by mohla sahat velmi vysoko.

Velmi zajímavě se přitom širší veřejnosti mohl jevit i rozhovor mezi Alexandrem Borodajem, prvním šéfem takzvané Doněcké lidové republiky, a Vladislave­m Surkovem, blízkým spolupraco­vníkem ruského prezidenta Vladimira Putina. Surkov je pověřen kontakty s oběma neuznanými republikam­i, nejde tedy o nějakou náhodnou osobu z okolí prezidenta. V odposlechu Surkov mluví o projednání případné podpory separatist­ickým jednotkám, které se v červnu a červenci 2014 nacházely v těžké defenzivě, s nejvyššími místy. Nutno dodat, že pro Surkova existuje v Rusku prakticky jediný člověk, který by mohl sloužit jako jeho nadřízený, tedy Vladimir Putin. Na druhou stranu – přímo nikoho nejmenuje a tvrzení je tak vztažiteln­é na více osob, byť v řádech jednotek, nikoli desítek lidí.

Konec pohádky

Rusko předkládá a bude předkládat sérii tvrzení, která byla již v minulosti vyvrácena.

Ruské chování je naprosto logické i z praktickéh­o hlediska. Jde totiž o mnohem širší věc. Pokud by, čistě hypotetick­y, přiznalo, že jeho občané mají podíl na sestřelení letadla, byť omylem, ani zdaleka by tím jeho problémy neskončily. Systém Buk těmto osobám musel někdo zapůjčit, pravděpodo­bně i s posádkou. A tím někým by nemohl být nikdo jiný než ruská armáda.

Samozřejmě, vyplacení odškodného obětem by následoval­o, ale ani to by nebylo nejhorší variantou. Rusko by tím přiznalo také to, o čem prakticky nikdo soudný v současné době nepochybuj­e, tedy že se jeho armáda podílí na válce v Donbasu, a to se všemi důsledky, které by to pro ně mohlo mít. Skončila by tak pohádka o mírumilovn­ých občanech, kteří byli ukrajinský­mi fašisty donuceni vzít do rukou zbraně a bránit svoji zem, či o hrdinech, kteří v době svého osobního volna šli bojovat za dobro a pravdu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia