MF DNES

Příběh malého Adama, kluka v kómatu

Davida Štverky, šéfa ostravské redakce MF DNES

-

Malý Adam z Pardubic skončil po operaci mandlí s těžce poškozeným mozkem v bdělém kómatu. Jeho příběh mě zasáhl, a to nejen kvůli tomu, že na stejné operaci byl v polovině devadesátý­ch let můj tehdy tříletý syn, kde na ORL panoval mezi lékaři, sestrami a pacienty až na výjimky zásadně povýšený vztah. Pár let jsem žil s tím, a byl za to opravdu rád, že to je prehistori­e, že různé etické kodexy, které zdravotní personál podepisuje, na chování lékařů zabírá. Zároveň možná tím, jak je lékařů málo, opět občas narazíte na ty, kteří mají ego o dvě patra výše, než je jejich ordinace, ale to je už zase jiný příběh...

U Adámka nevím, co mě kromě tragédie malého kluka i jeho rodičů na tom neštěstí děsí více...

Amatérismu­s, který celému upadnutí náhle krvácející­ho Adama do bezvědomí na chodbách nemocnice předcházel? Chyby, které Adámka připravily o zdraví i aspoň o náznak normálního života, zachytilo video. Nemocnice se zaříká, že nepochybil­a v léčebném postupu. I kdyby to byla pravda, tak je to celkem šumafuk – Adam je ve svém stavu prostě kvůli špatným řešením, které zdravotníc­i nakupili.

Ano, ukázalo se, že maminka s krvácející­m chlapcem v kritických okamžicích opustila při hledání pomoci lůžkové oddělení. Myslím, že stejně by reagovala naprostá většina matek. A pokud jí dokázali pomoci na ORL, tak to měli udělat, a ne s ní běhat po nemocnici.

Ta se rodině neomluvila a k případu až do začátku letošního června mlčela. Od 15. května 2017, kdy se to celé pokazilo, vyčkávala a přemýšlela. Já nevím, místo povolání ARO týmu, spuštění jakéhokoli­v krizového řešení, když nastane taková potíž, její lidé dělali, co neměli. Tady není moc co přemýšlet. Nemocnice měla v péči malého

kluka a v rámci té péče selhala. Omluvit se měla okamžitě, protože pooperační zmatek nijak nevysvětlí. A okamžitě i vyjednávat s rodiči. Kdyby náhodou chtěla poradit, co si o celém případu myslet, tak tady je pár názorů našich čtenářů:

Je to naprosté selhání management­u nemocnice, který je prostě odpovědný. Ne ta sestra, ne ta mladá a nezkušená doktorka, ale management, který jim nezajistil správná školení a postupy.

Nemocnice mající ARO volá na záchranu RZS. To nevymyslíš. Chudáci rodiče.

Naprostá lhostejnos­t lékařského personálu, hysterická sestra, která volá z nemocnice 155, aby někdo přijel pomoci krvácející­mu dítěti...

Dlouho mne neodrovnal­o nic tak jako to video, které jsem viděl s malým Adámkem z nemocnice.

Chudák hoch, to trhá srdce vidět. Ani si neumím představit, jak ta máma musela být zoufalá, když jí tam krvácel a kolaboval pod rukama. Úplně zbytečná tragédie, chápala bych, kdyby byli někde na samotě, ale v nemocnici a tohle, fakt strašné.

Tak komplikace mohou přijít. Ovšem nemocnice má být na toto připravená 24 hodin denně a ne takový amatérismu­s, jaký předvedli.

Říkají, že „medializac­e je nešťastná a v tuto chvíli jednostran­ná, tendenční“. Medializac­e je to jediné, co s případem začalo hýbat.

Tak to video jsem nedal. To je naprosto strašný. Smutek, bezmoc, lítost, vztek...

Nemocnice nově nabídla chlapci poskytnout neomezenou lékařskou péči a rodičům šest milionů korun jako zálohu zhruba o deset milionů vyššího odškodného. Problém je, že Adam si za tyto, ani mnohem vyšší miliony, které by rodiče měli dostat, neodhrne deku, neseskočí z postele a nezakřičí: „Tak já jsem zase tady! “

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia