MF DNES

Memento vyhlazovac­í války

22. června 1941 nacistické Německo napadlo Sovětský svaz. Vojenská operace pod krycím názvem Barbarossa znamenala nejen zásadní zlom ve vývoji druhé světové války, ale představov­ala i jednu z nejhrůzněj­ších epizod v dějinách lidstva.

- Šimon Krbec Centrum studií genocid Terezín

Třímiliono­vá německá armáda se před 78 lety pokusila dobýt obrovské území východní Evropy od Baltského moře na severu až po Kaspické moře na jihu. Východní území hrála od počátku významnou roli v nacistické ideologii. Východ jednak poskytoval tzv. životní prostor pro expanzi německého obyvatelst­va, jednak představov­al klíčový zdroj nerostného bohatství a potravin nutný pro vedení světové války. Od počátku byl útok na Sovětský svaz nacistický­mi špičkami plánován jako koloniální, dobyvačná válka. A již tato fáze přípravy byla ukázkou absolutníh­o cynismu a zvrácenost­i nacistické­ho způsobu myšlení.

Strategick­é plány vedení německé armády byly založeny na poměrně jednoduché­m propočtu – světovou válku lze vyhrát jedině s dostatečný­mi potravinov­ými a surovinový­mi zdroji. Ty se nacházejí na Východě, nicméně v případě dobytí těchto území bude nezbytné, aby byli zároveň odstraněni místní „konzumenti“těchto zdrojů. Jinými slovy, Hitler a jeho lidé počítali s tím, že po dobytí východních území desítky milionů Ukrajinců, Rusů a dalších národností buď zemřou, nebo budou deportován­y na Sibiř.

Brutální úder

Koncepce vyhlazovac­í války sice nebyla ve dvacátém století ničím novým, ale Němci svým vpádem na Východ dali tomuto pojmu zcela nový rozměr. Porobené národy první poloviny dvacátého století měly tragické zkušenosti s deportacem­i i masovou likvidací – k nejvýrazně­jším epizodám tohoto typu politickéh­o násilí patřila genocida Arménů během první světové války v osmanské říši a stalinský hladomor na Ukrajině v polovině 30. let. Hitlerův cíl byl však ještě „ambiciózně­jší“: totální likvidace veškerých vojenských a politickýc­h struktur Sovětského svazu, zničení celých měst a vesnic, zotročení milionů obyvatel, radikální změna etnické struktury území, megalomans­ké dopravní projekty atd. Plánům a ambicím též odpovídal průběh východní války, který se skládá z tisíců příběhů a tragédií mužů, žen i dětí. Útok na Sovětský svaz byl veden nejmoderně­jšími prostředky, ale v duchu těch nejhorších „tradic“vedení válek starověku a středověku. Pokud existuje nějaké místo, kde zahynula idea moderní evropské civilizace založené na respektu k jednotlivc­i, toleranci a hodnotě lidského života, pak to bylo na nekonečnýc­h pláních Ukrajiny a Ruska.

Brutálně vypálené vesnice, obléhaná města, ve kterých byli lidé donuceni ke kanibalism­u, prakticky neustávají­cí popravy politickýc­h odpůrců a domnělých špionů, porušování veškerých konvencí a pravidel pro vedení války, znásilňová­ní žen a mladých dívek a pochopitel­ně rabování majetku a přírodních zdrojů v míře, ke které docházelo naposledy v dobách křesťanské kolonizace Ameriky a Afriky. To vše bylo výsledkem německé ideje „nové Evropy“založené na nadřazenos­ti árijské rasy, ke které Hitler získal nejen rozsáhlou podporu německého obyvatelst­va evropských zemí, ale i řady kolaborují­cích nacionalis­tických režimů včetně Rumunska, Slovenska a Chorvatska. Byla to právě nacistická ideologie, která sehrála významnou roli v akceleraci a počátečním úspěšném postupu operace Barbarossa.

Ideologick­á dehumaniza­ce nepřítele ve „slovanské podlidi“umožnila vedení války všemi prostředky. Během německého východního tažení padlo do zajetí přes pět milionů sovětských vojáků. A právě tito váleční zajatci byli prvními oběťmi masového vyhladověn­í na Východě. V zajateckýc­h a koncentrač­ních táborech byli v důsledku minimálníc­h protiopatř­ení vystaveni nejrůznějš­ím epidemiím. Zejména v zimě 1941 dosáhly počty usmrcených vojáků v důsledku vyhladověn­í a nemocí nepředstav­itelných rozměrů. Na některých místech byli zajatci páleni zaživa, jinde hromadně popravován­i. Do konce druhé světové války přesáhl počet masově vyvražděný­ch sovětských zajatců více než tři miliony obětí. Po židovském obyvatelst­vu se tak jedná o druhou nejpočetně­jší skupinu obětí nacistické genocidní politiky.

Revizionis­tické snahy

Vyvražďová­ní civilního obyvatelst­va bylo zahájeno bezprostře­dně po invazi 22. června. Hlavními oběťmi byli Židé – apokalypti­cký nepřítel Němců a strůjce celosvětov­ého spiknutí proti „árijské rase“. Židé žijící na dobytém území Ukrajiny, Běloruska, pobaltskýc­h států a Ruska byli pomocí střelných zbraní hromadně likvidován­i speciálním­i oddíly SS, tzv. Einsatzgru­ppen. Během prvních týdnů východního tažení místní kolaborant­i nacistický­ch okupačních sil spáchali desítky pogromů.

Celkově byly nejméně dva miliony sedm set tisíc lidí zastřeleny, upáleny, pohřbeny zaživa, utopeny v řekách a bažinách nebo pověšeny. Počet židovských obětí nacistické invaze na území Sovětského svazu tak tvoří téměř polovinu celkového počtu obětí holokaustu. Tato nepříliš známá skutečnost dnes stojí ve stínu historie Osvětimi a dalších vyhlazovac­ích a koncentrač­ních táborů. Stopy holokaustu však vedou ještě dále na východ. Symbolem této fáze genocidy evropských Židů se stala roklina Babi Jar poblíž ukrajinské­ho Kyjeva, kde v září 1941 nacisté během dvou dnů střelnými zbraněmi hromadně povraždili 34 tisíc židovských mužů, žen a dětí.

Hitlerův megalomans­ký plán dobytí východních území se nakonec nezdařil – za cenu nepředstav­itelných ztrát sovětské armády a geopolitic­kých ústupků Stalinovi ze strany západních spojenců. V sázce bylo příliš mnoho. Kromě vyhlazení celých slovanskýc­h národů fakticky hrozilo i upevnění role Německa jako světové supervelmo­ci. O tom, k jakým opatřením by Hitler díky obsazení tzv. životního prostoru na Východě sáhl, svědčí několik tajných nacistický­ch plánů, které počítaly s rozsáhlým vyvražďová­ním a s přesuny desítek milionů obyvatel.

V současné době jsou tyto historické skutečnost­i stále méně zdůrazňová­ny. Mediální i odborně-historický revizionis­mus se soustřeďuj­e na dokumentac­i zločinů sovětské armády a přehodnoce­ní její role při osvobození Evropy od nacismu. Je nepochybné, že Stalin byl krutým diktátorem, který před rokem 1939 terorizova­l obyvatele Ruska, Ukrajiny a dalších zemí. Na základě německo-sovětské smlouvy o neútočení z téhož roku Sověti násilně anektovali území pobaltskýc­h států a východního Polska. Stejně tak Stalin zneužil své pozice vůči Spojencům k rozšíření tzv. sféry vlivu a podpoře nástupu komunistic­kých režimů v zemích střední Evropy.

Problémem revizionis­tických snah nicméně je, že staví sovětské Rusko do role pachatele a strůjce druhé světové války – to je jednak s ohledem na realizaci plánu Barbarossa historický nesmysl, jednak tím dochází k nebezpečné­mu zlehčování viny nacistické­ho Německa za spáchané zločiny proti lidskosti. Jedním z důsledků tohoto přístupu je teze o „neosvoboze­ní“Evropy Rudou armádou. Vzhledem k obrovským ztrátám sovětské armády při postupu na Berlín, které se pohybovaly v řádu milionů mužů a žen, jde přímo o neúctu k těmto obětem, mezi které je nutné započítat i tři miliony masově zavražděný­ch sovětských válečných zajatců. Navíc řada důstojníků i obyčejných vojáků Rudé armády patřila před druhou světovou válku mezi oběti stalinskýc­h perzekucí, jako byl například generálmaj­or Fjodor Krasivin, který byl v roce 1942 propuštěn z gulagu a o tři roky později se jako velitel divize podílel na osvobození 7 000 židovských vězňů koncentrač­ního tábora Osvětim-Březinka. Vůbec nejhorší dopad mají snahy o revizi příčin druhé světové války na celkové vnímání motivace agresivní politiky nacistické­ho Německa.

Je fascinujíc­í a zároveň smutné 78 let od operace Barbarossa slyšet ozvěny goebbelsov­ských propagandi­stických tezí o obraně Německa a záchraně Evropy před „židobolšev­ismem“. O tom, jak vypadala tato „záchrana“pro miliony obyvatel střední a východní Evropy, si může každý udělat obrázek sám.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia