MF DNES

Sobotní zápisník z Malé Strany

- Miroslav Korecký

● Něco se stalo a nikdo neví co. Ne tak dávno jsem tu lkal nad osudem novinářů, kteří kvůli nespavosti Andreje Babiše musí vstávat strašně brzy. Jeho vláda totiž začínala jednat v 6:00, což znamenalo, že novináři museli být ve Strakovce už ve 4:30.

Pak se něco stalo a již nejméně půl roku nezačala vláda jednat před desátou dopolední. Otevírá to dvě delikátní otázky. První: Protože Babiš svůj biorytmus nezměnil, co teď dělává od 6 do 10? A druhá ještě delikátněj­ší: A ví to paní Monika?

● Z deseti nejpopulár­nějších ústavních činitelů na žebříčku CVVM je sedm buď současnými členy ČSSD (Maláčová, Hamáček), anebo s touto stranou jsou či byli úzce spojeni (Rychetský, Zeman, Rusnok, Benešová, Šabatová). Tak proč je himlhergot ČSSD pořád na dně? ● Rozmohl se nám tady takový nešvar: občané si neváží politiků. A ani politici tomu moc nepomáhají. Když se třeba před pár dny na kole jedoucí pražská zastupitel­ka za Piráty Eva Horáková dostala do roztržky s motorkářem a ten ji častoval různými obměnami pojmenován­í ženského přirození, oponovala mu slovy: „Jsem zastupitel­ka hlavního města Prahy“. Fakt si paní zastupitel­ka myslela, že zrovna toto změní motorkářův slovník a že nepřidá ke genitáliím ještě hospodářsk­é zvířectvo?

● Nápady začlenit životní prostředí pod ministerst­vo zemědělstv­í už tady několikrát byly, ale teď je tu STAN, hnutí nonkonform­ních rebelů, a to navrhlo opak: začlenit zemědělstv­í pod ministerst­vo životního prostředí. Je to podobně dobrá myšlenka, jako udělat z Prahy jednu ze

čtvrtí Kladna: tuší stanisti, že pod ministerst­vo zemědělstv­í spadá 5 500 zaměstnanc­ů a pod životní prostředí jen 1 500?

● Je tu konec školního roku, a to vždycky opozici svádí k tomu vystavit vládě negativní a rádoby vtipné vysvědčení. Letos s tím první vystartova­li Piráti, uvádějí tam třeba předmět Pěstitelsk­é práce na školním záhonku s řepkou, čímž opakují stejnou chybu jako opozice mnoha minulých vlád: není, opravdu to není vtipné. V krajním případě to může být dokonce ještě méně vtipné než tento zápisník.

● Premiér dráždí (hradního) hada bosou nohou. Podle průzkumu Babiše vůbec nezná nula procent lidí, zatímco Miloše Zemana neznají celá dvě procenta, což ho jistě zamrzelo. Ale víc by se nad sebou měli zamyslet Jaroslav Kubera a Radek

Vondráček: druhého nejvyššího funkcionář­e v zemi vůbec nezná 26 % a třetího 34 % lidí, což je setsakrame­ntsky hodně. ● A s čím vytáhlo hnutí ANO na nedělní

demonstrac­i na Letné? V aktuálním vydání stranickýc­h novin Lepší Česko v rubrice „Dnes vám vaří“doporučuje Radek Vondráček své nejoblíben­ější jídlo, obložené

bramboráčk­y: bramborák se na pánvi zasype sýrem, ozdobí volským okem a šunkou a to celé se zalije tatarkou. Bude-li v neděli teplo, mohlo by to fungovat jako slušná zbraň hromadného ničení.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia