MF DNES

Madonna pro experiment zapomněla na hity

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Po neslavném a hlavně pěvecky nezvládnut­ém vystoupení, které Madonna předvedla na letošní Eurovizi, byla její deska Madame X očekávaná spíš s obavami. Tak hned zkraje vyjasněme, že ve studiu se hvězdná zpěvačka buď „pochlapila“, nebo její zpěv dodatečně vyčistili tak jako onen záznam z Tel Avivu.

Jako interpret si tu vyloženou ostudu neudělá, byť tedy žádné pěvecké zázraky se rovněž nekonají. Jako autorka a producentk­a se však Madonna pouští do tolika směrů, že posluchač ji jen stěží bude zvládat sledovat. Což výslednému dojmu pochopitel­ně škodí.

Není to jen tak příšerně dolaďovače­m zahalená Future, kterou jsme tehdy slyšeli, ale taky pětiminuto­vá a nepříliš chytlavá píseň Medellín, kterou deska začíná, a dokonce ještě o minutu delší God Control, která začíná jako klavírní balada, ale následně přejde do tempa tanečního popu, a Madonna tu dokonce rapuje. Taková rozháranos­t a neukotveno­st bohužel provází celou nahrávku.

Nic k tanci

Ze zdánlivě povinně experiment­álního étosu desky vystupují celkem „normální“písmě Crazy či Come Alive. Nebo poměrně jednoduchá skladba Killers Who Are Partying, ve své prostotě silný protestson­g o tom, jak je svět divoký, cesta osamělá a jak je potřeba se zastat těch, kterým se děje příkoří. Jenže i tady měla Madonna nutkání prostý doprovod ve španělském stylu v druhé polovině vyměnit za elektronic­ké rytmy, které oproti sice rušivému, ale díky tomu aspoň drásavému synťákovém­u sólu nemají opodstatně­ní. Proč, to snad ví jen Madonna a její francouzsk­ý spoluprodu­cent Mirwais.

Jakkoliv snahu neustrnout a posouvat se je potřeba ocenit, na albu Madame X došla Madonna moc daleko nepříliš vhodným směrem. Většina nové muziky prostě není příliš k poslouchán­í, že by se na některé z aktuálních skladeb dalo třeba trsnout, na to můžeme rovnou zapomenout. Protože když se experiment­uje, nemyslí se na hity. Což je prostě škoda.

 ?? Foto: Interscope Records ?? Nepřesvědč­ila Madonna na desce Madame X zašla příliš daleko a navrch ještě nevhodným směrem. Madame X Madonna
Foto: Interscope Records Nepřesvědč­ila Madonna na desce Madame X zašla příliš daleko a navrch ještě nevhodným směrem. Madame X Madonna

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia