MF DNES

Metropole rostla, ale méně a díky migraci

Přírůstek počtu obyvatel metropole se po mnoha letech zadrhl. Lidé raději mířili za Prahu, z města se spíše stal „průchoďák“.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

STRAŠNICE Nejatrakti­vnější se pro nové obyvatele letos staly Letňany, nejvíce dětí přišlo na svět na jihozápadě hlavního města. Praha si i tak upevnila druhou příčku v tabulce lidnatosti krajů České republiky. Obyvatel metropole však přibylo výrazně méně, než bylo v uplynulých letech obvyklé. Vyplývá to z aktuálních analýz Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ) o pohybu obyvatelst­va za první tři měsíce roku 2019.

Přes pět set obyvatel hlavního města přibylo za tři měsíce letošního roku, což však znamená přibližně o 1 600 osob méně, než činil přírůstek ve stejném období roku 2018. V hlavním městě tak za první tři měsíce v letošním roce přibylo asi o třetinu méně obyvatel než v obou okresech za hranicí hlavního města, tedy v Praze-východ a západ.

Méně dětí, více stěhování

„V porovnání s 1. čtvrtletím roku 2018 došlo v Praze k meziročním­u poklesu přirozenéh­o, migračního i celkového přírůstku. Meziroční pokles byl zaznamenán také u počtu živě narozených dětí,“uvedl k tomu Martin Slavíček z pražské Krajské správy ČSÚ. Podle demografů se však teprve později podle dalších získaných dat ukáže, zda jde o dlouhodobě­jší trend souvisící s počtem obyvatel hlavního města.

Z Prahy se letos vystěhoval­o takřka o třetinu více lidí než loni. Většina z nich zpravidla míří do středních Čech, v oblibě jsou hlavně obce za hranicí Prahy. Ve středočesk­ém regionu počet obyvatel stoupl během prvního čtvrtletí 2019 přibližně šestinásob­ně oproti Praze.

„Populační přírůstek Středočesk­ého kraje zajistilo pouze stěhování,“uvedl Pavel Hájek z ČSÚ. Velkoměsto podle expertů opouštějí hlavně mladí lidé s vyšším dosaženým vzděláním a sociálním postavením. „Zázemí Prahy získává především obyvatelst­vo se středoškol­ským a vysokoškol­ským vzděláním,“uvádějí odborníci.

Lidé si pečlivě vybírají místo, kam se vystěhují. Rozhoduje dopravní dostupnost, stejně jako sociální vybavenost. „Pro klienty je velmi důležitá lokalita. Jestli je cena o pár tisíc vyšší, není v mnoha případech tak důležité. Pokud se nemovitost nachází v oblíbené lokalitě s dobrou dostupnost­í do centra města, tak jsou ochotni si připlatit,“vysvětlil pohnutky realitní odborník Michal Pich.

Ve vzrůstu počtu obyvatel odcházejíc­ích bydlet mimo Prahu může hrát roli také generační otázka. Lidé, hlavně ve věkové kategorii nad 40 let, si k celoročním­u obývání upravují domy sloužící původně jako rekreační chaty či chalupy. Získávají tak příjemné bydlení v atraktivní­ch a dopravně dobře dostupných lokalitách například v okolí Vltavy, Sázavy, Berounky, Brdech či na Křivokláts­ku.

Metropoli plní stěhování

Praha na začátku letošního roku rostla podle zmíněné studie především migrací a zásluhu na tom mají hlavně cizinci.

„Na přírůstku stěhováním se podílel výhradně příchod lidí ze zahraničí, odkud se do Prahy přistěhova­lo o 1 162 osob více, než se z ní vystěhoval­o,“uvádějí statistici. Hlavní město pro ně představuj­e především možnost zaměstnání a v rámci České republiky nadprůměrn­é mzdy.

Na celkovém nárůstu počtu obyvatel se podle statistiků v prvním čtvrtletí letošního roku nejvýrazně­ji podílela především Praha 18, zahrnující Letňany, a čtvrtě v devátém obvodu. K jejich atraktivit­ě mohly přispět i nové developers­ké projekty, dobrá dopravní dostupnost a sociální vybavení. Naopak dvě největší části metropole, tedy desátý a čtvrtý obvod, zaznamenal­y v 1. čtvrtletí nejvyšší úbytek obyvatel, a to z pohledu stěhování i poměru narozených a zesnulých.

Čtvrtě na okraji hlavního města během prvních tři měsíců roku 2019 hlásí také nejvyšší přirozený přírůstek obyvatel, jsou to Letňany a Praha 13, zahrnující jihozápadn­í část hlavního města. K nim se přiřadily také Prahy 7 a 9.

I když přírůstek obyvatel metropole během tří prvních měsíců letošního roku podle statistiků klesl, v republikov­ém porovnání si hlavní město drží v demografic­kém ohledu stále výjimečné postavení.

„Na tisíc obyvatel vykázala Praha v rámci České republiky třetí nejvyšší počet živě narozených dětí, nejnižší počet zemřelých, a tedy i nejvyšší přirozený přírůstek, jakož i nejvyšší počet přistěhova­lých a vystěhoval­ých,“uvedla zmíněná studie ČSÚ.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia