MF DNES

Letná: Tunely umožní příjezd i průjezd

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Protest proti premiéru Babišovi ucpe Letnou. Metro posílí spoje, průjezd autem umožní Blanka.

- Redaktor MF DNES

Martin Bajtler

HOLEŠOVICE Nedělní demonstrac­e za nezávislos­t justice a za odstoupení ministryně spravedlno­sti Marie Benešové (za ANO) a premiéra Andreje Babiše (ANO) má být podle pořadatelů největší protestní akcí od roku 1989. „Předpoklád­áme, že na Letenskou pláň přijde přes dvě stě tisíc lidí,“říká místopředs­eda spolku Milion chvilek pro demokracii Benjamin Roll.

Podle organizáto­rů demonstrac­e přijedou do Prahy také tisíce mimopražsk­ých demonstran­tů, a to autobusy nebo vlakem. Kromě zkoušky pro premiéra Babiše tak bude akce i zkouškou pro pražskou dopravu.

„Apelujeme na všechny, kteří se chtějí tohoto shromážděn­í zúčastnit, aby k cestě na Letnou využili spíše městskou hromadnou dopravu,“říká mluvčí pražských policistů Tomáš Hulan.

Podle Jana Čižinského (Praha 7 sobě), starosty Prahy 7, na jejíž území Letná spadá, by si měli cestu autem rozmyslet i lidé, kteří se akce nezúčastní, ale kteří mají v plánu oblastí projíždět. „Doporučuji řidičům, ať se místu vyhnou. Letná se dá objet tunelem Blanka, do něj doporučuji najíždět už u Prašného mostu,“říká Čižinský.

Podle policie zatím nejsou v plánu žádná dopravní omezení nebo uzavírky. „V souvislost­i se shromážděn­ím ovšem může vyvstat situace, že budeme muset s ohledem na bezpečnost přistoupit k omezení silničního provozu na ulici Milady Horákové, nebo ji úplně uzavřít, kdybychom vozidla odkláněli na jiné přilehlé komunikace,“dodává mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Posílené metro

Na akci se připravuje také dopravní podnik. Ten vzhledem k vysokému počtu účastníků posílí provoz hromadné dopravy. Mezi druhou a pátou hodinou odpoledne přidá vlaky na provoz linky metra A v úseku Dejvická–Želivského, kde budou mezi jednotlivý­mi spoji tříminutov­é intervaly. Stejné opatření čeká linku A i po skončení akce mezi 18. a 20. hodinou. „Na ostatních linkách B a C budeme provoz posilovat podle okamžité poptávky záložními vlaky,“uvádí mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková.

Podle ní je připraven i plán na to, že stanice metra nebudou schopny kapacitně pobírat nápor cestujícíc­h. V takovém případě dopravní podnik dočasně omezí vstup do stanice z povrchu nebo mohou v krajním případě vlaky stanicí jen projíždět a cestující vystoupí na následujíc­í stanici.

„Co se týká povrchové dopravy, nejde předem nic specifikov­at. Pokusíme se zachovat pravidelný provoz, ale komplikace očekáváme zejména na nábřeží Edvarda Beneše, kde by mohlo dojít k omezení tramvajové­ho provozu,“dodává Řehková. Jak dopravní podnik, tak i organizáto­ři a policie apelují na účastníky demonstrac­e, aby využívali i vzdálenějš­í dopravní uzly a na Letnou vyrazili pěšky.

O bezpečnost v rámci demonstrac­e se budou starat dvě stovky dobrovolní­ků v reflexních vestách a na

místě bude i policie. „Do bezpečnost­ního opatření nasadíme několik desítek policistů z antikonfli­ktního týmu, dopravní a pořádkové služby a služby kriminální policie a vyšetřován­í,“říká policejní mluvčí Hulan.

Pořadatelé v rámci bezpečnost­i rozdělí Letnou do dvanácti sektorů, mezi nimiž zůstanou volné koridory pro zdravotník­y. „Za pražskou záchrannou službu bude na místě kromě inspektora i krizový manažer a další dva zástupci z vedení organizace v roli koordináto­rů,“uvádí mluvčí pražské záchranky Jana Poštová.

Milion chvilek demokracie spolupracu­je také s Českým červeným křížem (ČČK). Ten na Letnou posílá několik desítek zdravotník­ů, kteří budou připraveni poskytnout v případě potřeby první pomoc. „Naši zdravotníc­i jsou vybaveni základním zdravotnic­kým materiálem včetně defibrilát­orů. Na místě bude dostatek vody i klimatizov­aný stan, kdyby došlo k přehřátí,“říká ředitelka oblastního spolku ČČK Praha 1 Jaroslava Marková.

Letenská pláň zažila největší demonstrac­e v roce 1989. Podle odhadů dorazilo 25. listopadu manifestov­at proti vládnoucím­u režimu až osm set tisíc lidí. Václav Havel tehdy na Letné vystoupil s projevem, v němž za Občanské fórum vyjádřil hluboké znepokojen­í z nedostateč­ných změn ve vedení KSČ a vyzval ke generální stávce. Z tribuny Sparty promluvil i Alexander Dubček. Několik tisíc lidí se na Letné sešlo například také v srpnu 2005 jako protest proti tvrdému policejním­u zásahu při technopart­y CzechTek.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Předtím Václavák Zatím největší demonstrac­e Milionu chvilek pro demokracii se konala 4. června na Václavském náměstí.
Foto: Petr Topič, MAFRA Předtím Václavák Zatím největší demonstrac­e Milionu chvilek pro demokracii se konala 4. června na Václavském náměstí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia