MF DNES

Matka odložila dítě, vraždit nechtěla

-

NUSLE Smrt či vážná újma na zdraví hrozily měsíčnímu kojenci, kterého matka loni v únoru odložila na studenou zem v houští v Nuslích. O pokus vraždy však nešlo, rozhodl senát Městského soudu v Praze. Jedenadvac­etiletá Hong N. D. si odpyká za opuštění dítěte 30 měsíců.

„Nepodařilo se prokázat, že syna chtěla usmrtit. Avšak své dítě vystavila nebezpečí těžké újmy na zdraví či smrti, dopustila se tak přečinu opuštění dítěte,“zdůvodnila předsedkyn­ě senátu Hana Hrnčířová.

Verzi obhajoby, že Hong N. D. položila dítě na zem a ve skrytu čekala, až se jej někdo ujme, se podle rozsudku nepodařilo vyvrátit. Obžaloba neprokázal­a, že matka ihned poté, co chlapečka položila na zem, utekla. I proto obvinění z vraždy padlo. „Pokud by chtěla dítě usmrtit, mohla volit spoustu jiných způsobů – odnést ho do lesa, dát do řeky, popelnice,“vysvětlila soudkyně.

Žalobkyně požadovala uznání viny z pokusu vraždy. „Zcela záměrně si obžalovaná vybrala místo, které nebylo viditelné a běžně přístupné. I při nižší inteligenc­i si musela uvědomit, že odložení nedostateč­ně oblečeného kojence na chladný beton mohlo mít pro něj závažné následky,“argumentov­ala státní zástupkyně Radka Miclíková. S ohledem k polehčujíc­ím okolnostem navrhla Hong N. D. uložit trest mimořádně pod spodní hranici sazby. Ta v případě vraždy či pokusu vraždy osoby mladší 15 let činí 15 až 20 let.

„Obžalovaná je nezkušená a naivní,“sdělil advokát Robert Plicka. Uvedl, že si nebyla vědoma, že dítě mohla umístit například do babyboxu. V osudný den byla zoufalá a dopustila se zkratkovit­ého jednání. „Dítě odložila, sledovala okolí, zda si ho někdo vezme, a teprve když chlapečka odnesl svědek, z místa odešla,“sdělil advokát.

I Hong N. D. popírala, že syna chtěla usmrtit. „To, co se stalo, mě mrzí. Byla jsem ve špatné situaci. Nevěděla jsem, co dělat. Proto jsem odložila dítě, věřila jsem, že ho někdo najde. Chlapce mám moc ráda. Přeji si, abych se k němu mohla vrátit a starat se o něj,“uvedla.

Kojenec v křoví

Opustit dítě se mladá žena rozhodla loni 19. února. Chlapeček měl štěstí, že ho přibližně po deseti minutách shodou šťastných okolností za tújemi poblíž opuštěného domu nalezl muž, který parkoval auto.

Chlapečka odnesl do tepla a zavolal záchranku. „Podíval jsem se tam náhodou. Je to tam jako v úzkém tunelu,“popsal svědek okolnosti, za jakých odložené dítě nalezl.

Muž zahlédl, jak od křoví odchází mladá žena asijského původu, během hlavního líčení se však nepodařilo prokázat, že se jednalo o obviněnou. „Odcházela nervózním stylem, šejdrem přecházela silnici, rozhlížela se, ale neohlížela se zpět,“popsal svědek chodkyni.

„Při teplotě jeden stupeň hrozilo kojenci podchlazen­í s fatálními následky v řádu desítek minut,“upozornil soudní lékař Jiří Hladík. Podle něj mohlo dojít ke kolapsu plic batolete. Okolnosti zhoršovalo, že dítě spalo.

Hong N. D. loni odjela do Německa, kde pracovala v nehtovém studiu. Tam ji na podzim 2018 zatkla policie a na základě evropského zatykače obviněnou německá justice vydala do Prahy. „Neuvědomil­a jsem si, že dítě může zemřít,“řekla při vyšetření psychiatro­vi.

Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně se proti němu odvolala k vrchnímu soudu. (boh)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia