MF DNES

Radši se vrátím domů

Po Froomovi je mimo hru i Dumoulin. Prognózy před letošní Tour se opět mění.

- reportér MF DNES

Dva muži z loňských stupňů vítězů Tour budou chybět. Pro řadu dalších tím šance výrazně narostly.

Tomáš Macek

Předloni odolal všem útokům Vincenza Nibaliho i Naira Quintany a triumfoval na Giru. Loni v Itálii až do poslední horské etapy bojoval o titul s Chrisem Froomem a skončil druhý, stejně jako o dva měsíce později za Geraintem Thomasem na Tour.

Osmadvacet­iletý Tom Dumoulin se stal jedním z nejúspěšně­jších jezdců Grand Tour posledních let.

Také letos se chtěl pokusit o dvojboj Giro–Tour. Ale plán zkrachoval. Zažívá sezonu zmaru.

Z Gira se kvůli pádu odporoučel už po pěti dnech. A teď oznámil, že se nepostaví na start Tour.

„Byl jsem jako šílený rozzuřený býk, naštvaný kvůli nedokončen­ému Giru, který chtěl za každou cenu zaútočit na Tour,“tvrdil. „Až tento týden jsem si sám sobě přiznal: Nezvládnu to.“

Když tak učinil, vnitřně se uklidnil. „Ulevilo se mi,“uznal.

Koleno, silně pohmožděné po hromadném pádu ve 4. etapě Gira, se předtím léčilo pomalu. Stále v něm zůstávala voda, chrupavka pobolívala. Dumoulin ho sice otestoval při závodě Dauphiné, ale v horách raději odstoupil.

V pondělí podstoupil menší operační zákrok, lékaři mu odstranili z kolena cizí tělísko, jež tam měl od karambolu na Giru.

V úterý se vydal na vysokohors­ké soustředěn­í do Francouzsk­ých Alp, s deseti stehy na operovaném koleni a s náloží nejistoty v mysli. Cestou třikrát telefonova­l kouči Hendriku Wernerovi. Až mu oznámil: „Vrátím se domů.“Což znamenalo: Žádná Tour nebude.

„Poslední měsíc byl pro mě extrémně složitý,“vyprávěl. „Léčba

zraněného kolena neprobíhal­a, jak měla. Strašně moc jsem chtěl na Tour jet, ale nemohu být včas ve formě. Musím poslouchat své tělo a ne si vytyčovat nereálné cíle.“

Nástrahy třítýdenní­ho závodu by byly pro Dumoulina příliš tvrdé. „Udělal vše, co mohl,“říkal

Anko Boelens, lékař jeho stáje Sunweb. „Ale navzdory Tomově vůli bude mnohem lepší dopřát mu optimální rekonvales­cenci.“

Dumoulin se nyní zaměří na Vueltu a časovku na mistrovstv­í světa v Yorkshiru. Jeho tým Sunweb povede na Tour Wilco Keldermann a v sestavě je i Michael Matthews, který předloni získal zelený dres vítěze bodovací soutěže.

Po odstoupení loni druhého muže se souboj o titul na letošní Tour stal ještě otevřenějš­í.

Čtyřnásobn­ého šampiona Chrise Frooma už dříve připravil o start těžký pád při projíždění trati časovky na Dauphiné.

Letos už se nevrátí. Obhájce titulu Geraint Thomas upadl ve 4. etapě Kolem Švýcarska a tým Ineos jej stáhl ze závodu.

„Praštil jsem se do hlavy a z roztrženéh­o obočí mi tekla krev,“popisoval Velšan. „Týmový lékař se bál, jestli nemám otřes mozku. Ptal se mě, jaký je den a na jakém jsme závodě, já mu odpověděl, ale i tak chápu, že se rozhodl neriskovat a ze závodu mě odvolal.“

Vyšetření v nemocnici prokázalo, že Thomas má pouze velké pohmožděni­ny. Slíbil, že na Tour bude v pořádku. Ale v jaké formě? „Věřil jsem, že se rozzávodím v horských etapách ve Švýcarsku. Místo toho mi bude muset trenér naordinova­t nějaké tvrdé tréninky.“

Na post druhého favorita Tour už vystoupal Egan Bernal, další jezdec týmu Ineos. Mladý Kolumbijec přišel v květnu kvůli zlomené klíční kosti o start na Giru a teď je zpět. Ve Švýcarsku se ve čtvrtek ujal vedení a včera je uhájil v průsmyku Gottard.

„Mým posledním závodem bylo v březnu Kolem Katalánska,“připomněl Bernal. „Vrátit se v takovém stylu mi dává sebevědomí na Tour.“

A kde hledat největší vyzývatele dua týmu Ineos? Dlouhému zástupu cyklistů nyní u sázkových kanceláří vévodí Jakob Fuglsang, vítěz Dauphiné (viz box).

Dva muži z loňských stupňů vítězů Tour budou letos chybět. Pro dlouhou řadu dalších tím šance na pódium v Paříži výrazně narostly.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Tour nebude Rozbité koleno Toma Dumoulina se nehojilo tak rychle, jeho majitel musel ustoupit a vzdát start na Tour.
Foto: Profimedia.cz Tour nebude Rozbité koleno Toma Dumoulina se nehojilo tak rychle, jeho majitel musel ustoupit a vzdát start na Tour.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia