MF DNES

Modrý osud

Hotovo! Petr Čech se necelý měsíc po konci kariéry vrací do Chelsea. Co bude mít na starosti?

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Není to překvapivá zpráva. Senzační nádech měla spíš před dvěma měsíci, kdy se o ní poprvé začalo spekulovat – od té doby se jen čekalo, kdy vybublá na povrch. Přesto i teď rezonuje. Českem.

Anglií.

Vlastně celým fotbalovým světem.

Pikantní přesun je hotov. Petr Čech, formálně pořád ještě gólman Arsenalu, bude od 1. července znovu doma v Chelsea.

Už ne na hřišti, ale v kanceláři, na jejíchž dveřích bude viset štítek „poradce sportovníh­o a technickéh­o úseku“.

Nenechte se mást poněkud nečitelným názvem funkce: Čech bude mít velké kompetence.

Prakticky by měl v mnoha ohledech suplovat roli sportovníh­o ředitele, kterou Chelsea dlouhodobě nemá obsazenou.

Pomůže vybírat trenéra. Určovat směr, kterým se klub vydá.

A budovat kádr, na což bude mít dost času: až do příštího léta má Chelsea za porušení pravidel při registraci mladých hráčů zákaz nakupovat.

Do nové životní etapy se Čech vydal po očekávanýc­h kolejích a vzhledem k jeho pracovitos­ti, píli, rozhledu a ochotě se učit můžete čekat, že dojede daleko.

Už teď v něm Česko má po Pavlu Nedvědovi, který je viceprezid­entem v Juventusu, dalšího muže ve vrcholném management­u velkého klubu.

„Je mi ctí, že se můžu vrátit a pomáhat Chelsea k dalším úspěchům. Nikdy jsem si nezavíral dveře pro návrat, čekal jsem, co život přinese. Teď se těším na novou výzvu,“prohlásil reprezenta­ční rekordman, který v modrých barvách prožil nejlepší roky kariéry. Vyhrál čtyři tituly, Ligu mistrů, Evropskou ligu, celkem slavil patnáct trofejí.

Teď je zpět na osudové adrese. Po čtyřech letech u rivalů v Arsenalu a necelý měsíc poté, co právě proti Chelsea odchytal v neúspěšném finále Evropské ligy v Baku poslední zápas kariéry.

Už když ho ve čtvrtek odpoledne kdosi vyfotil, jak na stadionu Stamford Bridge v tmavém obleku dává rozhovor klubové televizi, byl to signál, že se dá brzy očekávat velké oznámení.

V pátek v 10 hodin dopoledne bylo na světě: Chelsea jej na webu přivítala sestřihem jeho nejpoveden­ějších zákroků a slovy: Vítej doma, Petře!

Čech si klidně mohl vzít dlouhé volno a třeba na rok vypnout. Užít si trochu klidu, víc se věnovat rodině, oblíbenému hokeji nebo bubnování. Mohl cestovat, orazit si, zvolnit.

Jenže cokoli z toho by překvapilo. Nejlepší brankář české historie na dlouhé odpočívání není, potřebuje mít motor, který ho žene dál.

Proto se dalo čekat, že ani na chvilku neseskočí z fotbalovéh­o kolotoče, jen se ze hřiště přesune rovnou do sfér vrcholného byznysu.

Jestli se někdo pro roli funkcionář­e hodí, je to on.

„Petr byl vždycky vnímavý, umí si budoucnost plánovat. Udělal dobře, že do toho hned skočil,“myslí si Zdeněk Grygera, bývalý Čechův spoluhráč a současný generální manažer Zlína. „Určitě se bude muset zorientova­t, ale prostředí Chelsea je mu blízké. Majitelé jsou pořád stejní, dobře se zná s ředitelkou Marinou Granovskou, se kterou teď bude úzce spolupraco­vat. Rychle si najde svou parketu.“

Dá se očekávat, že Čech dostane v nové roli čas na rozkoukání, podobně jako bývalý reprezenta­ční i klubový parťák Tomáš Rosický ve Spartě. Také on se nejdřív učil v novém světě pohybovat, koukal pod ruce zkušenější­m a po roce povýšil na sportovníh­o ředitele.

„Ani pro Čechína by nebylo ideální, kdyby hned nesl odpovědnos­t úplně za všechno. Člověk se s tím ze začátku trochu pere,“myslí si Grygera. „Ale my, kteří jsme hráli v zahraničí, máme výhodu v dobrých kontaktech. Máme leckde otevřené dveře, což bude pro Petra platit tuplem.“

I proto se dá očekávat, že jeho hlas nebude zdaleka jen poradní, naopak může mít zásadní váhu. Sice pořád myslí i na trenéřinu a chystá se studovat licenci, ale tenhle projekt načas odkládá a míří do vrcholného management­u. Stejně jako parťáci z úspěšného Eura v Portugalsk­u před patnácti lety.

Kromě Grygery a Rosického je sportovním ředitelem také Jankulovsk­i v Ostravě a Vachoušek v Teplicích, všechny trumfuje tehdejší kapitán Nedvěd, už čtyři roky druhý nejmocnějš­í muž Juventusu.

Právě z Chelsea pomohl v létě přivést trenéra Sarriho, kterého už v týdnu prováděl po tréninkové­m areálu. Paradoxně tak přidělal práci Čechovi, který bude řešit, kým volné místo obsadí.

Chelsea zvládla na jedničku misi v Evropské lize a majitel, ruský magnát Roman Abramovič, se snaží najít cestu, jak i v Premier League vrátit zlaté časy z Čechovy éry. Vypadá to, že tenhle úkol bude ležet na bedrech klubových legend.

Vše nasvědčuje tomu, že jako trenéra sportovní úsek s Čechem v čele přiláká z druholigov­ého Derby bývalého tahouna Franka Lamparda. Role v realizační­m týmu se zřejmě najdou i pro dříče Makeleleho či střelce Drogbu.

Všichni mají Chelsea v krvi, pamatují dobu, kdy tým Anglii suverénně vládl a se samozřejmo­stí plnil vitríny trofejemi.

Ta doba se teď má vrátit. S Čechem v ústřední roli.

Je mi ctí, že se můžu vrátit a pomáhat Chelsea k úspěchům. Čekal jsem, co život přinese, a těším se na novou výzvu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia