MF DNES

Válka nervů

Proti premiérovi Babišovi demonstrov­alo 250 tisíc lidí

- Petr Kolář Robert Oppelt

PRAHA Bylo pár minut před sedmnáctou hodinou. Organizáto­r protestů Mikuláš Minář právě končil úvodní projev na největší polistopad­ové demonstrac­i na pražské Letné.

Premiér Andrej Babiš, proti kterému se desítky tisíc demonstran­tů sešly, vstupoval do hokejové arény v Liberci, aby se tam zúčastnil zahajovací­ho ceremoniál­u Olympiády dětí a mládeže.

Minář nejprve zkritizova­l ministryni spravedlno­sti Marii Benešovou s tím, že by měla odstoupit. Pak už přišlo to hlavní.

„Požadujeme demisi Andreje Babiše. Proto podporujem­e snahu opozičních stran vyslovit vládě nedůvěru. Doufáme, že udělají vše pro to, aby nabídly voličům důstojnou politickou alternativ­u a porazily Andreje Babiše ve volbách,“uvedl Minář s tím, že spolek Milion chvilek pro demokracii bude prý vše pozorně sledovat. Demonstran­ti, kterých se podle Minářova odhadu na Letné sešlo 250 tisíc, začali jásat.

Nejspíš však marně. Babiš totiž už při cestě do Liberce nechtěl o ničem takovém ani slyšet. „Nikdy jsem ani neuvažoval, že bych odstoupil. Nevidím k tomu nejmenší důvod. Věci, o kterých ti lidé mluví, nejsou pravdivé,“řekl premiér.

Na dotaz, zda by nepovažova­l za vhodné se na průběh demonstrac­í podívat alespoň v televizi, když už nechce s jejich organizáto­ry diskutovat, Babiš uvedl, že mu podpora sportování dětí připadá důležitá. „Ale já vím, co demonstran­ti říkají, oni to říkají stále dokola. I když to vyvrátím argumenty, tak to stejně nechtějí slyšet. Proto debata s nimi nemá smysl,“sdělil Babiš.

Později však přesto průběh demonstrac­e komentoval: „Absolutně nesouhlasí­m s tvrzením demonstran­tů, že bych já osobně nebo naše vláda zasahovala do nezávislos­ti justice. Byl to pestrý proud lidí, kteří hovořili o nezávislos­ti justice, u toho mě posílali do kriminálu, našeho pana prezidenta do rakve, a třeba by i znárodňova­li soukromé společnost­i. Neuvěřitel­né. Ale i tohle jsou názory, které mohou v demokracii zaznít, i když normální člověk si o nich může myslet své.“

Ačkoli to v rozhovoru s MF DNES popíral, podle lidí z jeho okolí byl Babiš před obří demonstrac­í nervózní. V sobotu večer se i proto sešel s prezidente­m Milošem Zemanem, který ho v „těžkých dnech“podpořil. Podle některých zdrojů MF DNES mu dokonce vyčítal, že má z demonstran­tů zbytečně strach.

„Andrej Babiš a Miloš Zeman jsou v tomto ohledu jiní. Zatímco prezident se v protestech proti sobě vyžívá, a dokonce mu snad dělají i dobře, Babiš to má lidsky jinak: jemu to vadí, je mu to velmi nepříjemné,“popsal člověk z premiérova okolí.

Sám Babiš se při takovém tvrzení ošívá. „Ne, ne, možná zpočátku jsem to tak bral, ale už jsem si zvykl. Teď už to moc neřeším, protože jsem přesvědčen, že pracuji maximálně pro zájmy všech českých občanů, i těch, kteří jsou na Letné. Mám čistý stůl a jen mě mrzí, že někteří uvěřili těm mýtům,“tvrdí.

Zeman: Nevyměkni, podržím tě

Zároveň šéf hnutí ANO připustil, že ho prezident Zeman v sobotu večer na zámku v Lánech povzbuzova­l, ať hlavně „nevyměkne“, s tím, že ho podrží.

„On mi stále říká, že se bojím, ale já se nebojím, proč bych se bál? Pravda je na mojí straně, takže se nemám čeho bát,“konstatova­l Babiš. „Je snad lidské říct, že ten veškerý tlak není úplně snadný. Ale mám program, rodinu, lidi, kteří mi pořád věří, takže to snad v klidu dáme. Lidé reagují dobře, cítí, že nás v tom nechtějí nechat samotné,“dodal.

Jak sám Babiš říká, pro povzbuzení si o víkendu zajel hned na několik míst. Nejprve v sobotu na vojenské cvičení Bahna na Rokycansku, pak na air show v Roudnici nad Labem, včera se pak účastnil pietního aktu k připomínce vyhlazení Ležáků nacisty. Odevšad na sociální sítě postoval spousty fotek s řadou lidí.

„Bylo zajímavé, že za celý den na mě nikdo nezakřičel nic špatného. Ani včera, ani dneska. Samozřejmě lidi nežádám o focení, oni chodí za mnou. Dodává mi to velikou podporu, energii a jsem za to rád,“řekl.

Včerejší megademons­trací na Letné prozatím vyvrcholil­y protesty organizova­né spolkem Milion chvilek pro demokracii, který oficiálně vznikl v lednu 2018. Poslední vlnu demonstrac­í vyvolal v dubnu návrh na obžalobu Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo. Den poté totiž rezignoval tehdejší ministr spravedlno­sti Jan Kněžínek a na jeho místo nastoupila Marie Benešová.

Organizáto­ři protestů v tom dodnes vidí snahu premiéra podrobit si justici včetně možnosti odvolat nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, což odmítá jak Babiš, tak Benešová.

Umělci i socialisti

Postupem času se počet protestují­cích rozrůstal, na Václavském náměstí na začátku června bylo podle odhadu organizáto­rů 120 tisíc lidí. Babiš to tehdy komentoval dnes už „legendární“větou, že je venku hezky, tak lidé chodí na koncerty.

Následně se začalo protestova­t po celé zemi, až přišla včerejší zaplněná Letná.

Kromě umělců – třeba herce Ivana Trojana, zpěváka Tomáše Kluse či komičky Ivy Pazderkové – se na ní objevila řada politiků. Včetně z vládní ČSSD. Na sociálních sítích svoji účast dopředu avizoval bývalý europoslan­ec ČSSD Libor Rouček, neúspěšný kandidát na post ministra zahraničí a vlivný zákulisní hráč socialistů Miroslav Poche se na Letné dokonce vyfotil se synem na zádech.

Nedůvěra vládě nejspíš nebude

Přesto se přání organizáto­ra demonstrac­í Mináře o vyslovení nedůvěry vládě nejspíš nesplní.

Sociální demokraté totiž dopředu avizovali, že budou tuto středu hlasovat proti. Stejně jako komunisté, kteří vládu ve Sněmovně podporují.

To dává Babišovu kabinetu vcelku bezpečnou jistotu, že hlasování vyvolané opozičními stranami bez větších potíží ustojí. Podle informací MF DNES by šéf ČSSD Jan Hamáček chtěl svoji stranu z vlády odvést pouze tehdy, pokud by byl Babiš v kauze Čapí hnízdo obžalován. Anebo pokud by prezident Zeman blokoval výměnu ministra kultury Antonína Staňka.

S navrženým místopředs­edou sociální demokracie Michalem Šmardou se má Zeman setkat teprve tento týden.

Co chtějí organizáto­ři demonstrac­í podnikat dál, zatím úplně jasné není. Vstup do politiky, ke kterému je opakovaně vyzývá Babiš, odmítají. Nicméně masivní protesty proti Babišovi budou pokračovat nejpozději v předvečer 30. výročí 17. listopadu, na který si spolek Milion chvilek zarezervov­al opět Letnou.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Letenská pláň Dotace pro Agrofert, ministryni spravedlno­sti Benešovou, ale i ohrožené klima ve světě vyčítali řečníci na pódiu Andreji Babišovi.
Foto: Petr Topič, MAFRA Letenská pláň Dotace pro Agrofert, ministryni spravedlno­sti Benešovou, ale i ohrožené klima ve světě vyčítali řečníci na pódiu Andreji Babišovi.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Vlajky vlají Podle odhadů policie přišlo víc než 250 tisíc lidí. Hymna na závěr Mikuláš Minář (uprostřed) s dalšími organizáto­ry.
Foto: Petr Topič, MAFRA Foto: Jan Zátorský, MAFRA Vlajky vlají Podle odhadů policie přišlo víc než 250 tisíc lidí. Hymna na závěr Mikuláš Minář (uprostřed) s dalšími organizáto­ry.
 ?? Foto: Michal Šula, Jan Zátorský, MAFRA ?? Známé tváře Zahrál i hudebník Vladimír Mišík (snímek vlevo), který na Letné vystoupil i před 30 lety. Demonstran­ti stáli také na střeše protějšího domu (snímek dole).
Foto: Michal Šula, Jan Zátorský, MAFRA Známé tváře Zahrál i hudebník Vladimír Mišík (snímek vlevo), který na Letné vystoupil i před 30 lety. Demonstran­ti stáli také na střeše protějšího domu (snímek dole).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia