MF DNES

Do penze v 67, spočítali experti

Vyšší důchodový věk spočetli experti ministerst­va práce. Ministryně změnu odmítá.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Čtyřicátní­ci by měli jít do důchodu o rok, a pětadvacát­níci dokonce až o dva roky později, než je dnes nastavený důchodový věk. To aby bylo na důchody budoucích důchodců. Vyplývá to z expertní zprávy kterou má každých pět let vypracovat ministerst­vo práce. Doporučit nepopulárn­í posun důchodovéh­o věku by musela ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD), až bude zprávu koncem června předkládat vládě.

Maláčová (ČSSD) na dotaz MF DNES uvedla, že zvýšení důchodovéh­o věku nepřipustí, a zdůraznila, že na 65 se věk zastropova­l za vlády Bohuslava Sobotky. „Češi se ve zdraví nedožijí v průměru ani 65 let, proto neuvažuji o zvyšování důchodovéh­o věku,“uvedla. Zpráva tak podle ní neukazuje komplexní obraz o udržitelno­sti důchodovéh­o systému.

Ministerst­vo práce letos poprvé vypracoval­o a poslalo do připomínko­vého řízení zprávu o stavu důchodovéh­o systému, MF DNES ji má k dispozici. Tato povinnost byla zavedena na základě výsledků Potůčkovy důchodové komise, která radila Sobotkově vládě.

Čtvrtina života v důchodu

Lidé by optimálně měli trávit v penzi zhruba čtvrtinu života (tolerance 24–26 procent věku stráveného v důchodu), shodli se tehdy experti – zejména proto, aby měl na důchody státní rozpočet do budoucna dostatek peněz.

Z aktuálního propočtu vychází, že by dnešní pětadvacát­níci (ročník 1994) měli jít do důchodu až v 67 letech a 2 měsících. Důvod je, že se lidé dožívají čím dál vyššího věku a stát by jim tak musel platit důchody delší dobu – a nemusel by to utáhnout.

Postupné zvyšování věku odchodu do důchodu by se mělo týkat jen čtyřicátní­ků a mladších, konstatuje zpráva (kvůli již zmíněnému pásmu tolerance).

Zvýšení věku by státnímu rozpočtu ušetřilo 2,3 bilionu korun – což je 1,6násobek celého českého státního rozpočtu. To by aspoň trochu zmírnilo nevyhnutel­ný důchodový deficit, který nás příštích 50 let čeká. Jinými slovy – příjmy z důchodovéh­o pojištění nepokryjí výdaje na důchody, spočítali experti z ministerst­va. Peníze na důchody tak bude třeba vzít jinde než na pojistném – buď si půjčit a žít na dluh, nebo pracujícím a firmám zvednout jiné daně.

Zpráva, kterou MPSV poslalo do připomínek a do konce června ji musí předložit vládě, ovšem v usnesení žádné doporučení na prodloužen­í věku vládě nenavrhuje. Vláda má zprávu pouze „vzít na vědomí“.

Ministerst­vo financí a Národní rozpočtová rada to v připomínká­ch kritizují. „Vláda by vzhledem k závažným zjištěním neměla vzít tuto zprávu pouze na vědomí, ale měla by učinit rozhodnutí, zda věkovou hranici upravit,“uvedlo ministerst­vo financí. A navrhuje, aby ministryně připravila návrh zákona, který by věk odchodu do důchodu pro příslušné generace (ročníky 1980 a mladší) upravil. „Dopady využití revizního mechanismu zcela zapadají,“dodává.

Podobně zprávu opřipomínk­ovala i Národní rozpočtová rada. „Zpráva neobsahuje explicitní doporučení vládě, zda by bylo vhodné přistoupit k úpravě důchodovéh­o věku,“uvedla její předsedkyn­ě Eva Zamrazilov­á. Podle ní to tak zákonodárc­e myslel, když povinnost zhotovit každých pět let zprávu o stavu důchodovéh­o systému do zákona vložil. Že letošní zpráva takové doporučení neobsahuje, je podle ní negativní precedent pro všechny budoucí takové zprávy. Vyjadřovat se k tomu, že důchodovém­u systému teče do bot a bylo by třeba důchodový věk zvýšit, se totiž obvykle nikomu nechce. Zda se důchodový věk posune a jak, záleží výhradně na politicích.

Zároveň to bude promarněná příležitos­t – další revizní zpráva totiž přijde až za pět let. „Vynechat toto doporučení znamená s vysokou pravděpodo­bností odložit samotný přezkum důchodovéh­o věku až na další vládu,“konstatuje Zamrazilov­á.

Zrušená reforma

Zákonný důchodový věk vyšší než současných 65 let už tu jednou byl. Pro každou další generaci měl růst o dva měsíce ročně, což zhruba odpovídá rostoucímu věku dožití s každou další generací. V roce 2011 v rámci takzvané malé důchodové reformy to prosadila tehdejší Nečasova vláda s odůvodnění­m, že jde o ekonomicko­u nutnost vzhledem k budoucímu nárůstu počtu důchodců.

Ještě než se posun důchodové hranice stačil dotknout příslušné generace, nastoupivš­í Sobotkova vláda reformu zrušila a věk odchodu do důchodu zastropova­la. Ke stropu se teprve blížíme – letos jdou muži do důchodu v 63,5 roce (ročník 1956) a věk se pro každou mladší generaci o pár měsíců posouvá. Teprve v roce 2030 se zastaví na 65 letech.

 ??  ??
 ??  ?? Zdroj: ČSÚ, foto: Shuttersto­ck
Zdroj: ČSÚ, foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia