MF DNES

E-koloběžky: nechat, nebo zakázat?

Paříž má první oběť a zvažuje zákaz. V Británii koloběžky usměrňuje zákon z roku 1835, Německo je naopak povolí.

- Redaktorka MF DNES

Jana Šafaříková

Jsou všude, jen tiše hučí a jejich řidiči často nebývají ani pozorní, ani opatrní. Přesto se elektrické koloběžky a další elektrická vozítka šíří po centrech evropských měst. A ta už nějakou dobu zvažují, jak a zda jejich provoz regulovat.

Paříž k tomu hodlá přistoupit razantně a radnice uvažuje o tom, že je zcela zakáže. Právě tato metropole má za sebou po sérii úrazů a nehod různé závažnosti i první smrt: v polovině června tu zemřel pětadvacet­iletý řidič elektrické koloběžky poté, co do něj narazil řidič nákladního vozu.

Zpřísňovat benevolent­ní přístup k vozítkům na elektrický pohon, která nelze zařadit mezi auta, chodce ani cyklisty, nicméně Paříž začala už začátkem letošního roku. Tedy nedlouho poté, co se nejrůznějš­í startupy zhruba před rokem chopily šance a zaplavily jimi ulice.

Pro představu: ve dvoumilion­ové metropoli působí dvanáct firem, které celkem provozují zhruba dvacet tisíc dvoukolový­ch elektrický­ch vozidel.

Starostka Paříže Anne Hidalgová, stejně jako místní policie, chce v první řadě omezit jejich rychlost. Ta může u běžných modelů dosáhnout až 36 kilometrů v hodině, nově by pro většinu oblastí měl platit limit 20 kilometrů v hodině. A tam, kde je hodně pěších a větší provoz, by neměla přesáhnout osm kilometrů za hodinu.

V Paříži podle Hidalgové vládne v tomto ohledu anarchie, kterou je třeba usměrnit. Trochu to připomíná Švédsko. To elektrické koloběžky po smrtelné nehodě 27letého muže vykázalo ze silnic letos v květnu.

Paříž už zavedla pokuty ve výši 135 eur za jízdu po chodnících a 35 eur za blokování parkovacíc­h míst. Město také účtuje provozovat­elům

koloběžek pokuty za „úklid“těch, které se povalují na ulicích.

Ještě jeden případ vyvolal v Paříži velkou pozornost. Klavíristk­a slavné pařížské opery Isabelle Albertinov­á se vracela domů, když ji v centru města nedaleko galerie Centre Pompidou srazila koloběžka. Řidič do ní v rychlosti najel zezadu a dál pokračoval v cestě.

Úraz klavíristk­y

Výsledek? „Spadla jsem na pravou ruku a ta se zlomila na několika místech, ve vřetenní a loketní kosti. Obě zlomeniny jsou dislokovan­é, k tomu mám vymknuté zápěstí,“řekla 60letá Albertinov­á po úrazu. „Věděla jsem hned, že je to vážné. Nevím, jestli ještě budu moci hrát. V paži mám šrouby a téměř z ní zmizel cit,“dodala později.

„Nic jsem neslyšela, vůbec jsem nevěděla, že se blíží,“popisuje Albertinov­á listu Le Parisien, jak k nehodě došlo. I ona současný stav ve městě popisuje jako naprostou anarchii a žádá změnu. Zároveň podala žalobu nejen na řidiče, ale také na město, které podle ní selhalo v ochraně veřejného prostoru.

„K nehodám dochází každý týden. Mým úkolem je zabránit tomu, aby se tak dělo i nadále,“řekla starostka Paříže Hidalgová.

Německo koloběžky povolí

Naopak Německo jde s elektrický­mi skútry opačným směrem: od letošního července budou moci legálně jezdit po městech. Ovšem za určitých předpoklad­ů: musejí mít povinné vybavení jako zvonky, zpětná zrcátka a dvě na sobě nezávislé brzdy, všechny musí být pojištěné a jejich rychlost bude omezena na dvacet kilometrů v hodině.

Minimální věk pro jejich používání bude 14 let, nebude k nim ale potřeba řidičský průkaz nebo podobné povolení. V zákoně nebude povinnost nosit při jízdě na koloběžkác­h helmu.

Zatímco výrobci koloběžek mají radost z benevolent­ního přístupu spolkové vlády, už nyní se objevují obavy, že se vše rychle zvrhne: že ulice zaplaví ještě víc elektrický­ch skútrů než dosud, a pak teprve začne ten správný chaos.

S legalizací elektrický­ch koloběžek souhlasí dvě třetiny Němců ve věku od šestnácti do čtyřiašede­sáti let. Naopak přes dvě třetiny Němců starších 65 let by uvítaly jejich zákaz.

Británie: zákon z roku 1835

O něco zábavnější je situace v Británii. Jet s elektricko­u koloběžkou po chodníku je proti silničnímu zákonu z roku 1835, který zakazuje „povozy“na místech vyhrazenýc­h chodcům.

Jezdit s nimi po silnicích legálně také nelze, protože to odporuje zákonu z roku 1988. Ten nařizuje jízdu jen s řidičským průkazem, helmou, pojištěním a poznávací značkou.

Ani jedno neznamená, že firmy s koloběžkam­i a řidiči tato opatření respektují. To má občas za důsledek i zajímavé případy.

Koncem roku například čtrnáctile­tý chlapec dostal za příliš rychlou jízdu na elektrické koloběžce pokutu šest trestných bodů na řidičský průkaz – který ještě ani nevlastní.

 ??  ??
 ?? Foto: 2x Shuttersto­ck, Getty Images ?? Pozor, jedu! Elektrické koloběžky ovládly evropská velkoměsta. Jen v Paříži jich je dvacet tisíc.
Foto: 2x Shuttersto­ck, Getty Images Pozor, jedu! Elektrické koloběžky ovládly evropská velkoměsta. Jen v Paříži jich je dvacet tisíc.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia