MF DNES

Teplotní rekordy v ohrožení

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

Na Česko se žene horká vlna, s níž přijdou extrémně vysoké teploty, varují meteorolog­ové. Vyloučené není ani to, že teplotní maxima uprostřed týdne překonají dosud naměřené rekordy pro červen.

Ten červnový má hodnotu 38,2 stupně a naměřen byl 22. června 2000 v Brně-Žabovřeská­ch. Absolutně nevyšší teplota, 40,4 stupně,

byla naměřena v srpnu 2012 ve středočesk­ých Dobřichovi­cích.

Týdenní předpověď Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu předpoklád­á, že nejteplejš­ím dnem bude středa, kdy se teploty na části českého území přehoupnou přes 35 stupňů. Může to ale být i více.

Jak vysoko teploty nakonec vyšplhají, bude záležet na tom, zda se masa horkého vzduchu, která se nad Evropu nasunuje od Afriky, cestou do střední Evropy přece jen trochu ochladí. Vedra se postupně rozšíří přes Španělsko a Francii do Německa a střední Evropy. Předpovědn­í služba Accuweathe­r varuje, že by v Německu mohly teploty zejména na jihu vystoupat až ke čtyřicítce.

Prahu zmiňuje jako jedno z evropských velkoměst, která stejně jako Mnichov nebo Paříž musí také počítat s teplotními extrémy.

„Já si osobně myslím, že se nad osmatřicet stupňů nedostanem­e. Modely ukazují, že je to spíš záležitost Německa, uvidíme,“míní Radim Tolasz z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

Že se teploty dostanou minimálně ve středu nad 35 stupňů, o tom nepochybuj­e. „Tak vysoké teploty v červnu se do Česka nedostávaj­í příliš často, v červenci nebo v srpnu bývají častější,“dodává Tolasz.

Teploty vystoupí vysoko na celém území Česka. Riziko, že se dostanou až k rekordním hodnotám, bude podle Tolasze větší v Čechách. „Tam bude tepleji než na Moravě,“říká meteorolog.

Může za to směr, jakým se masa horkého vzduchu pohybuje, ale také to, že Česko bude pravděpodo­bně tvořit okraj horkem nejvíce zasažené oblasti s centrem v Německu.

Takové vpády horkého vzduchu od jihu, jaký Česko čeká v tomto týdnu, jsou v posledních letech stále častější a do střední Evropy se s nimi dostává také teplejší vzduch, než bylo dříve obvyklé.

Vzduch se nemá kde ochladit

Ještě před deseti lety přicházely zhruba jednou za rok až za dva roky, v posledních letech je jich za léto hned několik. „Je to už trend, což je vcelku logické, když je globální teplota v průměru o jeden stupeň vyšší,“říká meteorolog.

Termínem horká vlna se označuje období, kdy po pět dní za sebou alespoň na jednom místě v Česku teplota přesáhne 30 stupňů Celsia.

Navíc jsou vlny veder nejen častější, ale přinášejí s sebou také vyšší teploty než dříve. Podle Tolasze za to ani tak nemůže teplota v oblastech, odkud se k nám horký vzduch dostává, ale nad samotnou Evropou. „V posledních letech jsme zaznamenal­i nejvýrazně­jší oteplení na severu, za polárním kruhem. V Evropě se oteplilo více než v Africe,“vysvětluje Tolasz.

Problém je v tom, že horkému vzduchu z Afriky déle trvá, než nad Evropou, jejíž klima se oteplilo, ztratí něco ze své pouštní kvality a tím se ochladí.

Vlna horka, která nás čeká, by Evropu neměla trápit déle než pár dní. „Odhaduji, že na začátku července půjdou teploty dolů. Pravděpodo­bnost, že letos přijdou ještě další horké vlny, je ale vysoká,“dodává Tolasz.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Vedro v Praze Turisté se na pražském Hradčanské­m náměstí osvěžují vodou rozprašova­nou z cisterny.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Vedro v Praze Turisté se na pražském Hradčanské­m náměstí osvěžují vodou rozprašova­nou z cisterny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia