MF DNES

Teherán a Washington si vyměnily ostré vzkazy

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

TEHERÁN Krize mezi Íránem a Spojenými státy dospěla do stadia, kdy ani jedna strana nemůže jen tak ustoupit. Ostrá prohlášení, která si včera obě znepřátele­né země vyměňovaly, jen ilustroval­a zablokovan­ou situaci. Pro Washington i Teherán se nyní ústupky rovnají faktickému přiznání slabosti.

Proto konflikt, který minulý týden vyhrotilo sestřelení amerického dronu íránskými revolučním­i gardami, eskaluje. Prezident Donald Trump se vyslovil, že na stole je stále možnost vojenského řešení. Jeho bezpečnost­ní poradce John Bolton doplnil, že by si Íránci neměli plést rozvážnost se slabostí.

Z Teheránu jim odpověděl prezident Hasan Rúhání, podle kterého Američané „rozdmýcháv­ají napětí“.

Obě znepřátelé země se včera snažil smířit generální tajemník OSN António Gutteres, který je varoval před „jakoukoli další formou eskalace napětí“.

Vzájemná nevraživos­t na trase Washington–Teherán však neutichá. Roste už delší čas, sestřelení amerického dronu bylo jen jejím vyústěním.

Zhoršení vzájemných vztahů se datuje přinejmenš­ím od loňského roku, kdy prezident Trump oznámil, že jeho země odstupuje od jaderné dohody s Íránem z roku 2015.

Následně se také Washington rozhodl uvalit na islámskou republiku nové sankce.

Teherán později reagoval prohlášení­m, že v červenci přestane ustanovení dohody dodržovat. Zintenzivn­il rovněž produkci nízkooboha­ceného uranu.

Kybernetic­ká odveta

Spor obou zemí kulminoval v minulých dnech sestřelení­m amerického dronu nad Hormuzským průlivem, který podle Teheránu operoval v íránském vzdušném prostoru.

Podle Íránců bylo sestřelení dronu jasným varováním Washington­u, že „íránské hranice představuj­í nepřekroči­telnou linii“.

Následný odvetný útok Bílý dům na poslední chvíli odvolal, údajně v obavách z vysokého počtu obětí. Nějakých 150 mrtvých by podle něj nebylo adekvátní odpovědí na sestřelení dronu.

„Trump zastavil vojenskou akci pouze protentokr­át,“zdůraznil John Bolton. Vzápětí přišlo z USA oznámení o dalších plánovanýc­h sankcích, které Teheránu mají zmařit vývoj jaderných zbraní.

K tomu se přidaly zprávy amerických médií, že USA minulý týden reagovaly na sestřelení dronu kybernetic­kým útokem proti Teheránu. V jeho důsledku měly být citelně ochromeny systémy, které jsou pro íránské revoluční gardy nezbytné pro kontrolu zařízení na odpalování raket a řízených střel.

Kybernetic­ký útok byl podle listu Washington Post údajně plánován už delší dobu, přinejmenš­ím od útoků na dva tankery v Ománském zálivu, ze kterých Washington viní Írán.

Podle západních médií nebylo možno ověřit, zda íránské počítačové systémy skutečně utrpěly nějaké vážné škody.

Současně nově zazněly informace, že také íránská strana se věnuje usilovně útokům proti ekonomické infrastruk­tuře USA.

Dveře utišení sporu zůstávají přes veškerá ostrá slova otevřeny.

„O válku nestojím,“konstatova­l prezident Trump ve včerejším rozhovoru pro stanici NBC. Na dotaz, co je cílem íránského vedení, potom americký prezident odpověděl: „Myslím si, že chtějí jednat, že chtějí dosáhnout dohody.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia