MF DNES

Boj s terorem: Místo kamer kurz obrany

Jak nemocnice a muzea utrácejí miliony z dotací na opatření proti terorismu.

- reportér MF DNES Karel Hrubeš

Šance teroristic­kého útoku na Husitské muzeum v Táboře, folklorní festival ve Strážnici nebo na Muzeum Beskyd ve Frýdku-Místku zřejmě nejsou příliš vysoké.

Přesto tyto instituce patří mezi úspěšné žadatele o dotaci v rámci programu na ochranu takzvaných měkkých cílů.

Peníze jsou součástí obřího balíku téměř 360 milionů korun, které na ochranu proti terorismu posvětila vláda. Ministerst­vo kultury, které schválilo dotaci pro zmíněné instituce, zatím vyplatilo 34 milionů. Ministerst­vo zdravotnic­tví o dva miliony méně.

Dotace půjdou i do dalších odvětví, například do školství.

Neřekneme, jde o bezpečnost

Nemocnice a muzea tak ve velkém nakupují například baterky se stroboskop­em nebo hodiny bojového umění krav maga, především však různé analýzy bezpečnost­ních rizik nebo školení. MF DNES měla možnost se seznámit s jednou z prezentací pro zaměstnanc­e nemocnic. Obsahuje například nahrávky teroristic­kých útoků na nemocnice a nákupní centra v Africe nebo krátká videa, která mají otestovat schopnost personálu vnímat své okolí.

Některé instituce, které dotaci dostaly, však nechtějí o konkrétníc­h opatřeních, která z nich plánují pořídit, mluvit.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o bezpečnost, tak není možné být konkrétněj­ší,“napsala MF DNES Martina Lehmannová, ředitelka Památníku v Lidicích, který uspěl se čtyřmi projekty.

Mimochodem lidický památník byl zároveň jedinou institucí, která při žádosti o dotaci zatím neuspěla. Celkem totiž chtělo jeho vedení realizovat šest programů. Další dva – mimo jiné šlo o „organizaci mezinárodn­í konference k tématu ochrany měkkých cílů“– ministerst­vo kultury zamítlo. Jiné instituce, například Městské divadlo v Prostějově, se omezují na velmi obecný popis – za analýzu zabezpečen­í a rizik utratí sto tisíc. Dalších sto tisíc pak za „tvorbu bezpečnost­ních plánů a procedur“.

A například Moravská galerie v Brně plánuje zakoupit pro svou ostrahu vysílačky, reflexní bundy, svítilny a zmíněné kurzy sebeobrany. „Často se nám stává že instituce ani neví, co si za dotační peníze může koupit,“uvedl zaměstnane­c jedné z firem, která dodává bezpečnost­ní školení a analýzy. Vzhledem k tomu, že se společnost uchází o další tendry v rámci dotací, však nechtěl být jmenován.

Zvýšení pocitu

Přitom podobný projekt, který rovněž spočíval především v prezentací­ch a analýzách nedávno kritizoval Nejvyšší kontrolní úřad. Ministerst­va vnitra, spravedlno­sti a obrany vyplatila za projekty na prevenci kriminalit­y v letech 2015 až 2018 téměř tři sta milionů korun. Podle NKÚ přitom není možné vyhodnotit, jestli peníze skutečně pomohly ke snížení kriminalit­y. „Obecné cíle projektů byly například ‚zvýšení pocitu bezpečí‘ nebo ‚omezení možnosti páchání protiprávn­ího jednání‘,“vysvětluje NKÚ. Ministerst­vo obrany za peníze nakoupilo mimo jiné pro své zaměstnanc­e vstupenky na kulturní a sportovní akce.

Nemocnice a muzea nakupují baterky se stroboskop­em nebo hodiny krav maga.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia