MF DNES

Těžaři lithia ztrácejí investory, ty láká konopí

-

NEW YORK Těžaře lithia v poslední době trápí odliv zájmu investorů, kteří svůj kapitál raději vkládají do konopí. Těžba lithia je přitom důležitá vzhledem k rozvoji elektrický­ch aut, na jejichž výrobu se teď automobilk­y zaměřují čím dál více. Těžaři potřebují miliardy dolarů na investice, aby mohli rozšířit těžbu a udržet tempo s poptávkou, která by v nadcházejí­cích letech měla růst dvoucifern­ým tempem, uvedla agentura Bloomberg.

Těžařské firmy a analytici tento měsíc na konferenci o lithiu v Santiagu de Chile upozornili, že na schůzku letos přijelo málo investorů a manažerů fondů. Místnost, kde se konference konala, byla téměř poloprázdn­á. To byl zřetelný rozdíl proti loňskému roku, kdy ceny lithia vystoupily na rekord. V letošním roce ceny naopak už asi o 17 procent klesly. „Mnoho rizikového kapitálu, který směřoval do lithiového sektoru, nyní putuje do konopí,“upozornil výkonný ředitel fondu Commodity Capital Tobias Tetter.

Lithium se používá například v dobíjecích bateriích. Lithiový trh podle Tettera rozhodně potřebuje více investic, nejen od automobile­k a chemických firem, ale také od institucio­nálních investorů a správců fondů.

Trh zůstane napjatý

V tuto chvíli na trhu s lithiem mírně převyšuje nabídka nad poptávkou. Očekává se ale, že trh zůstane napjatý a podle odhadu organizace BloombergN­EF se poptávka do roku 2025 zvýší na jeden milion tun z loňských zhruba 325 000.

Aby bylo možné zvýšit v příštích letech těžbu lithia o 600 000 tun kvůli vyrovnání nabídky s poptávkou, bude potřeba v sektoru investovat asi devět miliard USD (přes 200 miliard Kč), upozornil manažer společnost­i Galaxy Resources Anthony Tse. Jeho firma provozuje důl v Austrálii a má projekty na těžbu v Kanadě a v Argentině. Pokud podle něj nezačne do odvětví proudit více kapitálu, bude těžké zvýšit těžbu tak, aby šlo uspokojit poptávku. „Můžete postavit tolik továren na elektrické vozy, kolik chcete, ale pokud nemáte dostatek suroviny, nemůžete tento řetězec nakrmit,“prohlásil.

Nedávné rozsáhlé dohody mezi těžaři zlata Barrick Gold a Randgold Resources a Newmont Mining a Goldcorp přinesly naději, že by se investoři mohli ve větším počtu k těžařským firmám vrátit. Tyto peníze se však nedostaly do lithia.

„Kapitál je pevně zaparkován v sektoru konopí,“říká analytik společnost­i House Mountain Partners Chris Berry. „Vzhledem k tomu, že tento spekulativ­ní pohled na konopí dozrává, doufáme, že kapitál se vrátí k těžbě. Nevidím ale, že by teď šlo do tohoto prostoru hodně peněz,“dodává.

„Spousta spekulativ­ních peněz se přesunula do konopí a kryptoměn,“říká šéfka oddělení vztahů s investory ve společnost­i Nemaska Lithium Wanda Cutlerová. „Lidé zde měli velmi atraktivní návratnost,“dodává. (ČTK)

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Kapitál je pevně zaparkován v sektoru konopí.
Foto: Shuttersto­ck Kapitál je pevně zaparkován v sektoru konopí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia