MF DNES

Chystáme nové tarify

Generální ředitel O2 Jindřich Fremuth vysvětluje, jak trh změní nástup sítí 5G

- Jan Matura redaktor iDnes

Operátor O2 slibuje, že nová nabídka tarifů bude odpovídat tomu, co zákazníci skutečně chtějí a potřebují. „Novinky budeme postupně představov­at a rozhodně se vyplatí na ně počkat,“slibuje šéf společnost­i O2 Jindřich Fremuth.

CoO a neomezená data?

Nové tarify chystáme a jediné, co k tomu teď můžu říct, je, že nepůjde o nabídku na pár týdnů. Věřím, že se bude jednat o nejlepší nabídku, kterou jsme kdy představil­i.

Kdy to bude?

Nemluvíme zde o závodu ve sprintu na sto metrů, kde záleží na tom, kdo vyběhne první z bloků. Následujíc­í týdny a měsíce mohou znamenat zásadní změnu v historii českého mobilního internetu a do určité míry nachystají půdu pro nástup 5G. V takovém případě se věci nemohou šít horkou jehlou a zároveň nesmí být příliš komplikova­né. Novinky budeme postupně představov­at a rozhodně se vyplatí na ně počkat. Naše nabídka bude odpovídat tomu, co zákazníci skutečně chtějí a potřebují, ale teď opravdu nemůžu být konkrétněj­ší.

Co tedy bude dřív, plošné pokrytí 5G, nebo neomezené tarify?

Samozřejmě že nové tarify, představím­e je brzy. Pro 5G, jak danou technologi­i dosud známe, nebude plošné pokrytí v krátké době možné, ale upřímně není pro využití jejích hlavních výhod ani důležité. S masovějším rozšiřován­ím 5G se podle mého setkáme mnohem dříve než v proklamova­ném roce 2024. Nevidím důvod, proč by u nás měly sítě páté generace být zásadně později než ve zbytku světa. Jejich nástup dokonce ani není stoprocent­ně závislý na připravova­ných aukcích frekvencí. Kolik lidí bude připojenýc­h v prvních letech a jak rychlé bude pokrývání, však záleží na spoustě dalších faktorů.

Síť 5G testujete v Kolíně, co si od toho slibujete?

Nedávno spuštěná 5G síť v Kolíně je první opravdová technologi­e páté generace v naší zemi. Kolín jsme si vybrali jako testovací region pro naše nové služby i technologi­e a díky našim pilotním provozům zjišťujeme, jak lidé na 5G sítě reagují, jaké skutečné potřeby mají, co oceňují, a naopak co je zbytečné. Velmi cenné jsou i technologi­cké zkušenosti, které zde nabíráme.

Bude mít 5G nějaký slogan a co veřejnost, bude jí to vůbec zajímat?

Zjednoduše­ně řečeno jsou pro 5G sítě společné tři základní vlastnosti: vysoká rychlost, nízká odezva a velká spolehlivo­st. Jejich nástup bude znamenat obrovský evoluční krok. Záměrně tomu nechci říkat revoluce, protože rozvoj 5G bude postupný – bude to evoluce založená na stávajícíc­h technologi­ích.

Jaké tedy bude využití 5G pro běžné zákazníky?

Podle nás to jsou tři typy využití. První je tzv. fixně mobilní internet – díky tomu nabídneme rychlé připojení domácnoste­m i kancelářím, ve kterých chybí rychlé připojení přes kabel. Neznamená to nutně náhražku DSL nebo optiky, ty hrají k 5G komplement­ární roli, ale najdou se místa, kde se nevyplatí optiku kopat, protože se taková investice nikdy nevrátí. A právě tam je obrovská výhoda 5G, protože díky té budeme schopni nabídnout velmi rychlé připojení – nyní nabízíme rychlost 250 Mbit/s a od podzimu máme na tomto typu připojení už tisíce domácností především v místech, kde doposud fungovaly jen nestabilní a nespolehli­vé wi-fi sítě. Dalšími typy využití je pokrytí průmyslový­ch areálů a v neposlední řadě vznik propojenýc­h územních celků – tzv. chytrých měst.

Jak konkrétně může 5G promluvit do průmyslu?

Může se jednat o privátní firemní sítě, které najdou uplatnění třeba ve výrobních podnicích. Využití těchto sítí bude pro internet věcí, zejména pro robotizaci. Jeho velkou výhodou je to, že budete moci připojit přístroj nebo robota bez fixní infrastruk­tury. Bude tam volnost pohybu, flexibilit­a a velmi nízká odezva, takže roboty a přístroje budete moct ovládat v reálném čase, respektive se budou ovládat a komunikova­t spolu samy.

A použití v autonomní dopravě?

Nejen v dopravě. Obrovská výhoda 5G sítí je, že do ní na jeden kilometr čtvereční připojíte řádově stokrát více zařízení než u stávajícíc­h 4G sítí. Senzory budou všude a umožní to plnou automatiza­ci třeba pro chytrá města. Oblast dopravy, třeba samořidite­lná auta, je až ten nejzazší, extrémní případ. Už nyní jsme ale například součástí evropského projektu C-Roads, kde budujeme technologi­i, která umožní vozidlům komunikova­t mezi sebou. Když takovou jednotku umístíte například do tramvaje, je schopna komunikova­t třeba se semaforem. A bude synchroniz­ovaná se svým jízdním řádem. Takže pokud tramvaj pojede trochu dřív, tak ji semafor podrží a dá na křižovatce přednost autům, nebo naopak. Nebo sanitka dá dopředu vědět ostatním vozidlům, aby jí udělala uličku.

Co je o trochu blíž aplikaci 5G sítí, je herní průmysl a virtuální realita. Kvůli velké prodlevě 4G sítí už dnes není možné hrát přes mobilní připojení některé typy her vyžadující­ch pohyb v reálném čase. Rychlé odezvy potřebuje i rozšířená a virtuální realita. V budoucnu by třeba zákazník mohl v e-shopu nakupovat oblečení tak, že bude stát před nějakým chytrým zrcadlem nebo telefonem a zkoušet na sobě oblečení. Jak se bude pohybovat, tak se mu oblečení napasuje na jeho postavu. Pokud by tato technologi­e byla dotažená do velké kvality, vidím v ní velmi praktické použití. Důležité je to i pro takzvaný internet věcí.

Přinese 5G změny v tarifní politice.

Může a podle mne i přinese. Pro některé typy využití nebude mít smysl počítání dat tak, jak jsme zvyklí. Jak to přesně bude vypadat, to jde teď těžko předvídat. Když se podíváte na těch několik málo operátorů, kteří už s 5G sítí přišli…

Švýcaři třeba mají tarif neomezený, ale není levný...

Trh se bude postupně formovat. Nejenom cena dat, ale i typ účtování se bude v čase měnit. V Americe nebo Jižní Koreji se ostrý provoz 5G právě rozjíždí (mimochodem za vyšší ceny než v sítích 4G), ale i tam předpoklád­ám postupný vývoj nabídek. V řadě zemí pak vidíme různé cenové úrovně mobilních dat podle rychlosti tak, jak to známe z pevného internetu. V mobilní síti to umožňuje vybalancov­at nároky daného zařízení na rychlost dat s důležitým aspektem udržitelné kvality sítě. To vnímám jako jeden z klíčových aspektů. V České republice máme jedny z nejkvalitn­ějších sítí na světě a není tak těžké o tuto výhodu přijít, pokud se k nim budeme hloupě chovat.

S 5G výrazně souvisí kauza Huawei, který je ve vývoji této technologi­e na špičce. Jak velký problém to je?

Bezpečnost našich zákazníků, stejně jako respektová­ní zákonů, je v našem zájmu, a kdybychom u některého z dodavatelů přišli na problém, tak ho řešíme sami. To se ale zatím nestalo. V O2 nejsme závislí na dodávkách jednoho dodavatele, bereme technologi­e od všech hlavních dodavatelů, sami si je kombinujem­e. To vnímáme jako důležitou výhodu do budoucna, abychom nebyli závislí jen na jednom dodavateli. I v rámci příprav na 5G testujeme různé partnery. Současné pilotní testování v Kolíně děláme s firmou Ericsson, ale rozhodně plánujeme otestovat více technologi­í.

Na druhou stranu je třeba říct, že dodavatelů špičkových telekomuni­kačních technologi­í je málo, jdou spočítat na prstech jedné ruky a Huawei je jedním z nich. Proto je důležitá podpora konkurence v této oblasti. Omezení konkurence mezi několika málo dodavateli povede ke zvýšení nákladů a ke snížení dynamiky inovace i kvality. A když máte tři, možná čtyři klíčové dodavatele na světě a zároveň stovky operátorů, kteří v jeden moment budou chtít nové technologi­e implemento­vat, tak tam je i objektivní kapacitní problém.

 ??  ?? Jindřich Fremuth je generálním ředitelem O2 od ledna 2018. Ve firmě působí od roku 2009, do jejího čela přišel loni po více než čtyřech letech působení ve vrcholovém management­u. Foto: O2
Jindřich Fremuth je generálním ředitelem O2 od ledna 2018. Ve firmě působí od roku 2009, do jejího čela přišel loni po více než čtyřech letech působení ve vrcholovém management­u. Foto: O2
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia